Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 21. 09:27

Mentor Graphics: 20 millió dolláros támogatás a BME-nek

Az elektronikai tervezőeszközök (EDA, electronic design automation) piacának egyik meghatározó szereplője, a Mentor Graphics tervezőlaboratóriumot nyit a BME Villamosmérnöki Kar Elektronikus Eszközök Tanszékén. A felajánlás részeként a Mentor több mint 20 millió dollár piaci értékű szoftverrel, illetve műszaki támogatással járul hozzá ahhoz, hogy a BME-n tanuló hallgatók a legfejlettebb chip- és áramkörtervező módszereket sajátíthassák el.

[HWSW] Az elektronikai tervezőeszközök (EDA, electronic design automation) piacának egyik meghatározó szereplője, a Mentor Graphics tervezőlaboratóriumot nyit a BME Villamosmérnöki Kar Elektronikus Eszközök Tanszékén. A felajánlás részeként a Mentor több mint 20 millió dollár piaci értékű szoftverrel, illetve műszaki támogatással járul hozzá ahhoz, hogy a BME-n tanuló hallgatók a legfejlettebb chip- és áramkörtervező módszereket sajátíthassák el.

Lemaradásban a hazai elektronikai ipar

A világ 10 legnagyobb elektronikai gyártócége közül 7 rendelkezik magyar leányvállalattal, azonban itthon csak gyártási tevékenységet folytatnak, fejlesztést nem. Bár több vállalat is próbálkozik fejlesztőközpont kialakításával, az általuk igényelt évi 50-150 főnyi, magasan képzett szakembert a felsőoktatás jelenleg nem tudja biztosítani. A BME Elektronikus Eszközök Tanszékén évente mintegy 15-20 hallgató végez, a végzősök nagyobb része azonban külföldön kezdi meg pályafutását, kisebb részük pedig elhagyja a szakmát, itthon mindössze páran helyezkednek el. Magyarországon jelenleg két cég foglalkozik chipfejlesztéssel, az Integration Hungary és a Duolog Technologies.

Valódi problémát nem is annyira a mikroelektronikai mérnökök alacsony száma, hanem a gyakorlati képzés korszerűtlensége jelent. A gyakorlati kurzusokhoz nélkülözhetetlen szoftverek, tananyagok, valamint a folyamatos műszaki támogatási szolgáltatások viszont túl költségesek, így támogatás nélkül gyakorlatilag elérhetetlenek a felsőoktatás számára. A hazai villamosmérnököknek diplomájuk megszerzése után további külföldi tréningekre lenne szükségük ahhoz, hogy a piac számára releváns tudást szerezzenek.

20 millió dolláros befektetés

A Mentor Graphics Higher Education Programjának célja, hogy elősegítse a helyi tudásközpontok kialakítását. A program elérhetővé teszi a Mentor Graphics tervezőeszközeit a felsőoktatási intézmények számára, hogy a hallgatók általuk sajátíthassák el az elektronikai eszközök tervezésének legújabb módszereit. A vállalat mintegy 1100 egyetemmel és főiskolával áll kapcsolatban világszerte, amelyekkel ugyanúgy bánik, mintha fizető ügyfelek lennének, azaz az oktatási intézmények ugyanazokat a termékeket és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatásokat érhetik el, mint a legnagyobb chiptervező vállalatok.

A Mentor és a BME együttműködése nem csak a szoftverekkel és oktatási anyagokkal felszerelt, 24 munkahelyes tervezőlabor átadásában merül ki, a vállalat műszaki támogatást, oktatási anyagokat és ösztöndíjprogramot nyújt a BME-nek, amelyekkel korszerű analóg és vegyesjelű IC-tervező, oktató- és kutató programokat indít el szeptembertől az egyetem. A Mentor Graphics átvállalja továbbá a kurzusok megtartásának és fejlesztésének kiadásait is, valamint hozzájárul a két labor fenntartási költségeihez.

A BME-re esett a választás

"A magyarországi és kelet-európai egyetemek, illetve oktatási intézmények rendkívül magasan képzett mérnököket bocsátanak ki kapuikon" -- mondta a cég tegnapi sajtótájékoztatóján Hanns Windele, a Mentor Graphics európai elnökhelyettese. "Nagyon örülünk a Műegyetemmel való együttműködésnek, hiszen az innen kikerülő, korszerű metodológiákat is ismerő mérnökök elősegítik a kelet-európai elektronikai ipar növekedését." Ian Burgess, a Mentor Graphics Higher Education Programjának vezetője lapunk érdeklődésére elmondta, a vállalat több közép-európai egyetemet is számításba vett, közülül választotta a BME-t partneréül.

"A Mentor Graphics támogatása új perspektívákat nyitott számunkra az integrált áramkörök tervezésének oktatása területén" -- mondta Rencz Márta professzorasszony, a BME Elektronikus Eszközök Tanszékének tanszékvezetője. "Hallgatóinkat megtanítjuk a legkorszerűbb tervezőeszközök használatára." A hamarosan megnyíló labor áttörést jelenthet az egész iparág hazai fejlődésének tekintetében, hiszen a magasabb hozzáadott értéket képviselő tervező tevékenység vonzerőt biztosít a külföldi befektetőknek, pótolva majd az egyre inkább keletre tolódó bérgyártást.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról