Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 5. 13:38

Közép-Kelet Európa erős növekedést produkál a szerverpiacon

[IDC/HWSW] Közép-Kelet Európa (CEE) bizonyult a legerősebben teljesítő szerverpiacnak az Európát, a Közel-Keleti térséget és Afrikát is magába foglaló szuperrégióban (EMEA) -- derül ki az IDC második negyedéves jelentéséből. Mindezzel együtt a piac értéke 1,9 százalékkal bővült csak a CEE régióban is, annak ellenére, hogy 17,5 százalékkal több szervert szállítottak le, mint egy évvel korábban.

[IDC/HWSW] Közép-Kelet Európa (CEE) bizonyult a legerősebben teljesítő szerverpiacnak az Európát, a Közel-Keleti térséget és Afrikát is magába foglaló szuperrégióban (EMEA) -- derül ki az IDC második negyedéves jelentéséből. Mindezzel együtt a piac értéke 1,9 százalékkal bővült csak a CEE régióban is, annak ellenére, hogy 17,5 százalékkal több szervert szállítottak le, mint egy évvel korábban.

Infrastruktúra-építés

Stefania Lorenz, az IDC programigazgatója elmondta, a CEE régióban a gazdasági stabilitás és a beáramló külföldi tőkebefektetések, valamint a kis- és középvállalati szegmens felől támadó igény fűti a szerverpiac növekedését, amely még a következő években is kitart majd. Lorenz hozzátette azt is, hogy a KKV-szektor szereplőinek legtöbbje nagyon alapszintű, kezdetleges infrastruktúrával bír. Az informatikai kiadások nagy része így érthető módon ennak kiépítését, azaz a hardver- és szoftverinfrastruktúra létrehozását szolgálják majd, míg az érettebb piacokon az IT-büdzsé jelentősebb nagyobb hányadát fordítják felügyeleti és üzleti alkalmazásokra, valamint szolgáltatásokra.

A CEE-szerverpiac az idei második negyedévben a HWSW becslése szerint 320 millió dollár (~70 milliárd forint) körül alakulhatott, míg a volumen meghaladta a 65 ezer kiszolgálót, azaz egy átlagos szerver jóval olcsóbb mint 5 ezer dollár, vagyis egymillió forint. Összehasonlításként Nyugat-Európában nagyjából 434 ezer szerver kelt el ugyanennyi idő alatt.

A nyugat-európai piac továbbra is gyengén teljesít. Az év második három hónapjában a szerverek forgalma 3 százalékkal zsugorodott a tavalyi második negyedévhez képest, igaz, a volumen itt is emelkedett, éves szinten 5,3 százalékkal, 434 ezer szerverre. Az összevont közel-keleti és afrikai régióban 16 százalékkal több szervert értékesítettek mint tavaly ilyenkor, ugyanakkor értékük mindössze 1,2 százalékkal emelkedett. A eladásokat továbbra is a volumenszerverek (25 ezer dollárnál, 5,4 millió forintnál olcsóbb modellek) húzzák, hiszen itt a volumen 9 százalékkal növekedett, míg a közép- és felső kategóriában 19 és 31 százalékos visszaesés volt megfigyelhető.

Ezen a pontos érdemes megjegyezni az egyébként az összes mutatóra vonatkozó megállapítást: az EMEA-mutatók egyáltalán nem reprezentatívak a globális számokra nézve, vagyis talán helyesebb úgy fogalmazni, hogy a globális, aggregált számok nem igazán tükrözik a régiós, még kevésbé a országos piacokat, igaz, a kölcsönhatás megléte egyértelmű.

Slágertémák: x86, Linux, ProLiant

Az IDC jelentéséből az is kiderül, hogy az x86-os szerverek szállításai az EMEA területén 10 százalékkal emelkedtek, amivel a volumen 93, míg a teljes piac 46 százalékát tették ki. Az Opteron-alapú szerverek értéke 110 százalékkal ugrott meg, míg a darabszám-növekedést az IDC csak Nyugat-Európára vonatkozóan publikálta: itt 92 százalékkal több opteronos doboz fogyott, mint egy évvel korábban. Ugyanitt, Nyugat-Európában, az Opteron már az x86-os szerverek értékének 16 százalékát tudja magáénak.

Az operációs rendszerek szempontjából továbbra is a Linux a leggyorsabban növekvő platform, immár 460 millió dollárnyi forgalmat bonyolítva, 34 százalékos bővülést követően (EMEA). A windowsos kiszolgálók ezzel szemben 2 százalékos forgalomcsökkenést voltak kénytelenek elszenvedni, így eladásaik 1,3 milliárd dollárra zsugorodtak. A valamilyen UNIX-variánssal szállított gépek forgalma esett vissza azonban leginkább, 9 százalékos csökkenést követően 1,42 milliárd dollárt téve ki. Az IDC úgy értékeli, mind a Linux, mind a Windows piacot vesz el a UNIX-rendszerek elől.

Szállítók tekintetében továbbra is a HP dominál, részesedését az EMEA területén 1 százalékponttal 33 százalékra sikerült feltornáznia. Ezt elsősorban ProLiant szervercsaládjának köszönheti, amely magasan uralja az EMEA szerverpiacot, az IDC ugyanakkor megemlíti az Itanium-alapú Integrity család növekedését is: a leszállított Itanium-alapú gépek értéke 105 százalékkal ugrott meg az összes szállító között, (a HWSW becslése szerint meghaladva a 250 millió dollárt), ennek a növekedésnek azonban a derekát, ha ugyan nem szinte teljes egészét a HP képezhette.

Az IBM megőrizte 30 százalékos részesedését, amelyből a legnagyobb szeletet a z9-es mainframe-ek képezték, majd a mára System p-nek átkeresztelt pSeries következik, mely erősen szerepel a Power5+ chipeknek köszönhetően. Nem meglepő módon a legnagyobb növekedést az évek óta szenvedő Sun Microsytems könyvelte el, köszönhetően új UltraSPARC IV+ és UltraSPARC T1 processzorokkal szerelt gépek megjelenésének, valamint az erőteljes opteronos szerverek népszerűségének.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról