eco@tech archívum - 2006 február

2006
február

0

A kis gyártóknak kevés az esélye a mobilpiaci túlélésre

2006. február 28. 10:04

[News.com/HWSW] A Gartner piackutató cég szerint a Nokia mobilpiaci részesedése ismét elérte a 35 százalékot. A negyedik negyedéves adatokból kiderül, hogy a legnagyobb gyártók mind növelték piaci részesedésüket, egyedül a Samsung vesztett piacrészt.

0

Dél-Korea is elítélte a Microsoftot

2006. február 27. 17:02

[Associated Press/HWSW] A Microsoft korábbi burkolt, vagy nem is annyira burkolt fenyegetőzése ellenére a dél-koreai versenyhatóság nemcsak dollármilliókra büntette a világ egyik legértékesebb vállalatát, hanem két különböző Windows-változat bevezetésére is kötelezte.

0

Dél-Korea megkezdi nehéz elszakadását a Microsofttól

2006. február 22. 09:03

[The Korea Times/HWSW] Linuxos várost és egyetemet hoznak létre Dél-Koreában egy kísérleti projekt keretein belül. A koreai Információs és Kommunikációs Minisztérium által finanszírozott kezdeményezés célja, hogy elindítsa az ország azon, több ízben kinyilvánított stratégiáját, hogy a Microsoft és más vállalatok tulajdonában lévő zárt szoftvereket nyílt forráskódú megfelelőikre cseréljék le.

0

Egy évet is csúszhat a PlayStation 3

2006. február 20. 09:33

A neves Merril Lynch elemzőcég szerint a Sony akár egy évet is csúszhat a PlayStation 3 konzol bemutatásával, ráadásul a gyártási költségek is jóval meghaladhatják a tervezettet. Mivel a fogyasztói ár területén a konkurens versenyzők miatt a Sonynak kicsi a mozgástere, ez azt jelentheti, hogy a hardvergyártás a vártnál lényegesen nagyobb veszteséget okozhat a cégnek.

0

Egészségesen növekedik a merevlemezes tárolóeszközök régiós piaca

2006. február 16. 15:15

Az IDC hat közép-kelet európai országra (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Oroszország és Szlovákia) kiterjedő felmérése szerint a lemezes tárolók szállítóinak árbevétele a 2004-es 7,4 százalék után tavaly mintegy 10,8 százalékkal bővült és meghaladta az 587 millió dollárt. A külső tárolóknál még gyorsabb volt a fejlődés: a szállítók árbevétele mintegy 18 száalékkal 428 millió dollár körüli értékre emelkedett, az értékesített kapacitás pedig 42 százalékkal, közel 14 ezer terabájtra bővült. Összesített árbevételt tekintve a kelet-közép-európai adattárolási piacot három szállító, a HP, az EMC és az IBM uralja.

0

Kicsúszott az Oracle karmai közül a MySQL

2006. február 16. 11:35

[News.com/HWSW] Az Open Source Business Conference rendezvényen Marten Mickos, a nyílt forrású adatbáziskezelőjéről ismert MySQL elnök-vezérigazgatója egy interjúban elmondta, az Oracle korábban egy felvásárlási ajánlattal megkereste a cégét. Mickos nem kívánta közölni, hogy mikor került sor erre a lépésre, illetve hogy az Oracle mekkora összeget ajánlott, azt azonban határozottan leszögezte, hogy elutasította az ajánlatot annak érdekében, hogy megőrizze vállalata függetlenségét.

0

Növekedésre készülnek a magyar tőzsdei IT-cégek

2006. február 15. 15:26

Múlt hét végén, illetve e hét elején hozták nyilvánosságra éves eredményeiket a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett hazai informatikai vállalatok. Általánosságban elmondható, hogy a magyar tőzsdei IT-cégek a tavalyi évet a jövőbeni növekedéshez szükséges átalakulással töltötték, számottevő beruházásokat eszközölve a nyereségtermelő képesség érdekében. A Graphisoft és az econet.hu inkább fókuszált, míg a Freesoft és a Synergon átfogóbb tevékenységre épít.

0

A következő ciklusra tolódik a digitális televíziózáshoz szükséges törvénymódosítás végszavazása

2006. február 14. 17:03

Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium mai sajtótájékoztatója szerint a következő kormányzati ciklusra tolódik az Elektronikus hírközlésről szóló 2003 évi C. törvény digitális műsorterjesztéssel összefüggő módosítása és a digitális átállás átmeneti szabályozásáról szóló törvénytervezet elfogadása, mivel az ellenzék nem vett részt a tegnapi végszavazáson.

0

Az IBM elegendő Cellt fog tudni gyártani a PlayStation 3-hoz

2006. február 14. 15:32

[GamesIndustry.biz/HWSW] A Sony PlayStation 3 esetleges gyártási nehézségeit biztosan nem a Cell chipek hiánya fogja okozni -- legalábbis erre a következtetésre juthatunk az IBM egyik vezetőjének nyilatkozatából. Elemzők korábbi véleménye szerint a PlayStation 3 bevezetésének ütemtervét és a rendelkezésre álló mennyiségeket a Cell processzor határozza meg, mivel ez a konzol legkomplexebb összetevője.

0

Belépés csak mobiltelefonnal!

2006. február 14. 12:26

Az RSA Security az általa szervezett és a nevével fémjelzett konferencián jelentette be, hogy együttműködési megállapodásra lép a Microsofttal, a Motorolával, a Research In Motionnel és a SanDiskkel annak érdekében, hogy a cégek mobil eszközeit a felhasználók egyfajta hardveres azonosítóként is használhassák. Egyszerűbbé tesszük az emberek számára hogy valamiféle erőteljesebb azonosítást alkalmazzanak -- mondta Art Coviello, az RSA elnök-vezérigazgatója.

0

Koreai rajtaütés az Intelen

2006. február 10. 12:15

[The Korea Times/HWSW] Ismét váratlanul ütött rajta versenyhivatal az Intel egyik irodáján, ezúttal Dél-Koreában. A koreai hivatal emberei a japán és amerikai esethez hasonlóan szintén olyan gyakorlat után kutatnak, amelyek megszegve az ország versenytörvényeit tisztességtelen előnyhöz juttathatták a világ legnagyobb processzorgyártóját.

0

A notebookok átvették az uralmat az asztali PC-ktől

2006. február 7. 10:35

[News.com/HWSW] A történelem során először fordult elő, hogy az amerikai kiskereskedők több noteszgépet adtak el mint asztali PC-t. Korábban néhány hét, hónap vagy negyedév erejéig a notebookok forgalma már felülmúlta az asztali gépekét, azonban az még sose fordult elő, hogy egy teljes évet tekintve is a hordozható számítógépek kerekedjenek felül. Magyarországon egyelőre még az asztali PC-k vezetnek, azonban a hordozható gépek szegmensében a növekedés kétszeres.

0

Legalább egy évtizedbe telik az ázsiai szoftverkalózkodás visszaszorítása

2006. február 6. 15:26

[Computerworld/Digitimes/HWSW] Legalább egy évtizedbe kerül, mire Kínában és Indiában az európai és amerikai átlagra szorul vissza szoftverkalózkodás -- véli Bill Gates, aki a néhány héttel ezelőtt a Világgazdasági Fórumon beszélt a kérdésről a svájci Davosban, ahol a két ázsiai ország gazdasági szerepének felerősödése volt az egyik központi téma.

0

A New York-i metrón is tesztelik már az érintés nélküli bankkártyákat

2006. február 2. 14:52

[News.com] A New York-i metrón teszteli a Citigroup azokat az érintés nélkül is használható, rádiófrekvenciás azonosítólapkával -- úgynevezett RFID chippel -- szerelt bankkártyákat, melyek egyszerű és gyors fizetést tesznek lehetővé a kapuknál. A metrón eddig bankkártyához hasonló MetroCards kártyákkal lehetett kifizetni az egyszeri utazás költségét.

0

Internethasználat: a szomszédos országok java előttünk jár

2006. február 2. 13:23

Magyarország mindössze a 29. helyet foglalja el az európai internethasználati rangsorban, hazánkban ugyanis a 15 éven felüli népességnek csupán 33,2 százaléka fér hozzá az internethez, de közülük még kevesebb, 23,8 százalék tekinthető tényleges internet-felhasználónak, azaz csatlakozik havonta legalább egyszer a világhálóra -- derül ki a Fessel-GfK Piackutató Intézet által nyilvánosságra hozott adatokból.

0

Három éven belül leállnak az analóg televízióadások az Egyesült Államokban

2006. február 2. 11:39

[News.com] Megszületett az időpont, már csak az Egyesült Államok elnökének aláírására vár a memorandum: az amerikai képviselőház 216 szavazattal 214 ellenében megszavazta azt a dokumentumot, melynek értelmében legkésőbb 2009. február 17-én lekapcsolják az ország analóg televízióadóit. Ezt az időpontot követően az analóg tévékészülékek csakis digitális vevőkkel, úgynevezett set-top-boxokkal kiegészítve lesznek képesek fogni a földfelszíni, éterben sugárzott adásokat.

0

Története során először okozott csalódást a Google

2006. február 1. 09:22

[News.com/WSJ/HWSW] Tavalyelőtti tőzsdei bevezetése óta először okozott csalódást az elemzőknek a Google. Noha a keresőóriás negyedéves bevétele közel kétszeresére növekedett, a részvényenkénti eredmény némileg elmaradt a várakozásoktól. A befektetők látványos bosszút álltak a vállalaton és a kereskedés utáni órákban 19 százalékkal küldték mélyebbre a Google-papírok árfolyamát, így a vállalat piaci értéke rövid idő alatt 24 milliárd dollárral olvadt el. Ebből az összegből másfélszer fel lehetne vásárolni a teljes AMD-t chipgyárakkal és Hector Ruizzal együtt.