eco@tech archívum - 2006 október

2006
október

0

Samsung: 2020 tájékán a chipek elérik az emberi agy fejlettségét

2006. október 31. 15:56

[The Korea Times] A Samsung Electronics elnök-vezérigazgatója, Hwang Csang-gju szerint a félvezetőipar nagyjából 20 éven belül eléri azt a fejlettségi szintet, amely lehetővé teszi majd az emberi aggyal összemérhető chipek előállítását.

0

Remek negyedévet zárt a Microsoft

2006. október 27. 11:54

[The Wall Street Journal/HWSW] Remek negyedévet zárt a Microsoft az év harmadik három hónapja során, mely a vállalat első pénzügyi negyedéve. A redmondi székhelyű óriásvállalat éves szinten 11 százalékkal növelte mind árbevételét, mind nyereségét. A vállalat és az elemzők szerint a következő időszakban a vállalati teljesítmény megítélését leginkább az Xbox 360 játékkonzol piaci szereplése fogja meghatározni.

0

Két tucatnyi ország látja el rádiós azonosító lapkával az útlevelét

2006. október 27. 11:01

[News.com] A biztonsági és személyiségi jogokkal kapcsolatos fenntartások ellenére két tucatnyi ország egyezett bele az Egyesült Államok kérésébe, hogy rádiós azonosító lapkával (RFID chippel) lássa el útlevelét. A 27 felkért, vízummentességgel rendelkező ország közül csupán Andorra, Brunei (egy alig 400 ezer lakosú szultánátus) és Liechtenstein tagadta meg az e-útlevelek kiadását. A rádiós azonosító lapkákon nem csak a tulajdonosa adatai, hanem biometrikus azonosító információk, például az illető digitális fényképe, vagy ujjlenyomata is megtalálható.

0

Eltűnt a Sony nyeresége

2006. október 26. 16:50

[The Wall Street Journal/HWSW] Növekvő eladások mellett drasztikusan visszaesett a japán Sony negyedéves nyeresége. A japán óriás erős forgalom mellett hatalmas költségeket könyvelt el a PlayStation 3 rajtjára való felkészülés, valamint a tömeges akkumulátor-visszahívás kapcsán.

0

Kilábalt a csődből és újra tőzsdére ment az SGI

2006. október 24. 13:29

Újra egyenesbe jött a Silicon Graphics (SGI), miután májusban, több évi veszteséges működést követően finanszírozási problémák miatt csődvédelemhez folyamodott. A vállalat múlt héten megszabadult a csődvédelmi felügyelettől, miután sikeresen megegyezett a hitelezőkkel, új forrásokat vont be, valamint megkezdte új üzleti stratégiájának végrehajtását, tegnap óta pedig újra tőzsdén kereskedhetnek a papírjaival.

0

Meglepően gyorsan növekszik a Google

2006. október 20. 13:03

[BusinessWeek/The Wall Street Journal] Meglepte az elemzőket és a pénzügyi világot a Google harmadik negyedéves teljesítménye: a világ vezető internetes keresője minden várakozást felülmúló növekedésről számolt be, aminek hatására a vállalat papírjainak árfolyama 7,8 százalékkal erősödött tegnap a tőzsdén kívüli kereskedésben. A cég piaci kapitalizációja jelenleg eléri a 140 milliárd dollárt.

0

Sokba kerülnek a túlmelegedő akkumulátorok a Sonynak

2006. október 20. 10:31

A Sony 38 százalékkal csökkentette éves nyereség-előrejelzését, mivel a túlmelegedő akkumulátorok visszahívásával kapcsolatos költségek a tervezett összeg kétszeresére rúgnak, emellett a gyártási problémák miatt fájdalmasan későn érkező PlayStation 3 is komoly bevételkiesést okoz.

0

Egymilliárd darabra hízhat idén a mobilpiac

2006. október 20. 09:22

A harmadik negyedévben világszerte 254,9 millió mobiltelefon talált gazdára, ami a második negyedévhez képest 7,9 százalékos, a tavalyi harmadik negyedévhez képest pedig 21 százalékos növekedést jelent -- derül ki az IDC adataiból. Amennyiben a kedvező tendencia folytatódik, a történelem során először az eladások átléphetik az évi 1 milliárd darabot.

0

Meglepően jól teljesített az IBM a harmadik negyedévben

2006. október 18. 14:44

[The Wall Street Journal/HWSW] A várakozásokat messze meghaladó pénzügyi eredményekről számolt be az IBM, a világ legnagyobb informatikai vállalata. A harmadik negyedévben mind a forgalom, mind a nyereségesség felülmúlta az elemzői konszenzust, rácáfolva arra vélekedésre, mely szerint az IBM már képtelen a növekedésre. Az erős teljesítmény az éves előrejelzést is megemelte.

0

Nem tudom a jelszavam, de nem baj: fel van írva!

2006. október 18. 13:55

A vállalati dolgozók továbbra sem hagytak fel azon rossz szokásukkal, hogy felírják jelszavaikat, ezzel gyakorlatilag lenullázva a céges informatikai biztonsági intézkedéseket -- derül ki egy felmérésből, amelyet a Nucleus Research publikált.

0

Intel: túl a nehezén?

2006. október 18. 09:00

Végre jó hírrel szolgált a befektetőknek az Intel, a világ legnagyobb chipgyártójának harmadik negyedéves eredményei némileg felülmúlták az előrejelzéseket, bár bőséggel elmaradtak a tavalyi év azonos időszakának mutatóitól.

0

Az LCD-gyártás magával rántotta az LG-t

2006. október 17. 13:33

Az elemzői várakozásokat meghaladó negyedéves mutatókról számolt be a dél-koreai LG Electronics (LGE). A vállalat teljesítménye vegyes képet mutat: míg a piacon jól fogynak termékei, és dinamikus növekedésről tud beszámolni a leszállított mennyiségek tekintetében, addig a pénzügyi teljesítmény ennél sokkal árnyaltabb, a legtöbb üzleti egység inkább negatívba hajlik.

0

Magához tért és tarol a Samsung Electronics

2006. október 16. 13:02

Erős negyedévet zárt a dél-koreai Samsung Electronics, mely mára a világ egyik vezető elektronikai vállalatává nőtte ki magát. A társaság forgalma közel 5 százalékkal, míg nyeresége 16,5 százalékkal növekedett, túlszárnyalva az elemzői várakozásokat, miután a második negyedévben gyenge teljesítményt tudott csak felmutatni.

0

110 millió forintos bírságot osztott ki a HP, a Synergon és a Montana között a GVH

2006. október 13. 14:47

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenyfelügyeleti eljárást indított a Synergon Informatikai Rt-vel, a Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt-vel valamint a Hewlett-Packard Magyarország Kft-vel szemben, a három vállalat ugyanis összejátszott egymással egyes versenytárgyalások illetve közbeszerzési eljárások során.

0

Időpocsékolás a vállalati PC-felhasználók biztonsági továbbképzése?

2006. október 13. 10:17

[News.com] A vállalati alkalmazottak képzése, felvilágosítása a biztonsági kockázatokról teljesen felesleges, elpocsékolt idő -- véli Stefan Gorling, a Svéd Királyi Műszaki Egyetem doktorandusz-hallgatója, aki a kanadai Montrealban zajló Virus Bulletin konferencián osztotta meg meglepő nézeteit a közönséggel.

0

Továbbra is súlyosan veszteséges az LG.Philips, a világ egyik vezető LCD-gyártója

2006. október 12. 17:12

[DigiTimes/HWSW] Továbbra is szenved az LG.Philips, a világ egyik vezető LCD-gyártója, mely a Samsunggal fej-fej mellett küzd az elsőségért. A koreai-holland vegyesvállalat a harmadik negyedév során gyakorlatilag ugyanakkora veszteséget produkált, mint az előző három hónapban, amikor történelmének második legrosszabb negyedévét könyvelhette el. A nettó 321 milliárd won veszteség mintegy 339 millió dollárnak felel meg, azaz 72,1 milliárd forintra rúg.

0

A Transmeta szabadalmait sértik az Intel processzorai?

2006. október 12. 12:34

[San Jose Mercury News/HWSW] Számos szabadalmának megsértése miatt a Transmeta keresetet nyújtott be az Intel ellen. A törpevállalat visszamenőleges kártérítéssel és a jogdíjak megállapításával fordult bírósághoz, mivel véleménye szerint a világ legnagyobb processzorgyártójának termékei a Transmeta szellemi tulajdonát képező megoldásokat alkalmaznak.

0

A Google több mint egymilliárd dollárt adna a YouTube-ért?

2006. október 9. 14:35

[The Wall Street Journal/BusinessWeek/HWSW] A Google tárgyalásokat folytat a YouTube videomegosztó oldal felvásárlásáról -- írja belsős forrásokra hivatkozva a Wall Street Journal (WSJ). Az ár állítólag nagyjából 1,6 milliárd dollárnál tart, ugyanakkor még viszonylag bizonytalan az ügy kimenetele. A tavaly decemberben elindított YouTube jelenleg a világ legnagyobb videomegosztó szolgáltatása, felvásárlásával pedig a Google hatalmas felhasználói bázisra tehetne szert, amiből online reklámozási rendszerével profitálhatna.

0

Volt alkalmazottjai segítségére siet a Siemens, a németek bűnbakot keresnek

2006. október 4. 09:52

[International Herald Tribune/HWSW] A Siemens mobiltelefonos részlegének felvásárlásával nagy lépést teszünk azon célunk felé, hogy a mobiltelefonos ipar legnagyobb szereplői közé kerüljünk -- nyilatkozta a BenQ tavaly júniusban, mikor a Siemens sokat szenvedett mobiltelefonos részlegét átvették. Idén szeptember 29-én, pénteken, a BenQ Mobile nevet felvett német cég bejelentette fizetésképtelenségét, és csődvédelemhez folyamodott, miután az anyavállalat közölte: nem hajlandó tovább finanszírozni a veszteségeket.

0

Microsoft: villámgyorsan terjed majd a Windows Vista

2006. október 3. 09:18

[News.com] A Microsoft várakozásai szerint a vállalatok kétszer gyorsabban vezetik be a Windows Vistát, mint annak idején a Windows XP-t. A redmondiak a tömeges eltejedés érdekében számos olyan segédeszközt bocsátanak a cégek rendelkezésére, amelyek megkönnyítik az átállást a Windows legújabb generációjára.

0

Botrány a HP-nál: üzleti titok kontra személyiségi jogok

2006. október 2. 13:44

Szeptember eleje óta az Egyesült Államokban a média figyelmét nagy részben az IT-ipar egyik prominens vállalata, a HP köti le. Az ok nem más, mint egy botrány, amely a vállalat belső nyomozása kapcsán bontakozott ki, mivel annak eszközeit országszerte etikátlannak, egyesek pedig törvénytelennek tartják. Bár a téma nem szorosan informatikai, az eset megrengetheti akár a vállalat felvirágoztatását vezető Mark Hurd elnök-vezérigazgató székét is.