Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 11. 10:06

Az év végén búcsúzik az SGI IRIX

[HWSW]Az év végén búcsúznak a MIPS processzorra és IRIX operációs rendszerre épülő SGI számítógépek, amelyek 18 évet éltek a piacon, most azonban átadják a helyüket az Intel Itaniumnak és a Linuxnak.

[HWSW]Az év végén búcsúznak a MIPS processzorra és IRIX operációs rendszerre épülő SGI számítógépek, amelyek 18 évet éltek a piacon, most azonban átadják a helyüket az Intel Itaniumnak és a Linuxnak.

Támogatás 2013-ig

Az SGI weboldalán olvasható információk szerint 2006. december 29-én az Origin 350, Origin 3600 szerverek, valamint a Fuel és Tezro munkaállomások gyártása megszűnik, az utolsó gépeket jövő év tavaszán szállítja ki a megrendelőkhöz a cég. Ezt követően már csak egyedi megrendelésre készítenek ilyen rendszereket a legnagyibb megrendelők részére, de a MIPS/IRIX alapú gépekhez 2013-ig még biztosít támogatást a vállalat.

Az SGI a MIPS processzoros, IRIX-et futtató rendszereinek köszönheti szerencséjét, az 1982-ben alapított vállalat kifejezetten grafikus, multimédiás felhasználásra tervezett rendszerei gyakorlatilag szabványnak számítottak a filmstúdiók körében, illetve számítanak mind a mai napoig, legalábbis egyes helyeken. A Silicon Graphics számítógépek a filmtörténelem részévé nőtték ki magukat, számos nagyszabású alkotás (pl. Jurassic Park, A gyűrűk ura) trükkjei, digitális effektjei készültek SGI gépeken, nem beszélve az olyan, egész estés animációs alkotásokról, mint az Oscar-díjat is elnyerő Toy Story.

Az 1990-es években azonban a PC-k és x86-os szerverek látványos fejlődése egyre inkább háttérbe szorította a RISC-alapú munkaállomásokat, elapasztva az SGI egyik legfontosabb bevételi forrását. Egy időben maga az SGI is forgalmazott Intel-alapú, Windows NT-t futtató rendszereket, azonban a versenytársaknál jóval magasabb áron, így nem csoda hogy senkinek sem kellettek. A nagy filmstúdióknál a RISC processzoros szervereket egyre-másra váltották fel az olcsóbb, Xeon-alapú fürtözött rendszerek.

Az Itanium-bulldózer

A 90-es évek végén az SGI elhatározta, hogy szakít az általa addig használt MIPS architektúrával és Itanium-alapokra áll át, ekkor született meg az Altix termékcsalád. Az Intel Itaniumnak az elmúlt években számos architektúra az áldozatául esett, gondoljunk csak a MIPS mellett a Compaq/HP Alphára, valamint a PA-RISC-re. Jelenleg mindössze két életképes alternatívája van az Itaniumnak, az IBM Power és a Sun SPARC, a többiek már eltűntek, vagy hamarosan eltűnnek a süllyesztőben.

Az SGI saját UNIX-változatát, az IRIX-et már nem is portolta Itanium processzoros Altix gépeire, azokat a kezdetektől SUSE Linuxszal szállította. Az IRIX a UNIX System V-n alapul, azonban számos BSD kiegészítést is tartalmaz. A szoftver jelenlegi változata, a 6.5-ös verzió 1998-ban jelent meg, azonban azóta minden negyedévben érkeztek hozzá kisebb-nagyobb frissítések, a legújabb, 6.5.30-as verziót idén augusztus közepén adták ki.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról