eco@tech archívum - 2006 július

2006
július

0

Rekordmagasságban az AMD piaci részesedése

2006. július 31. 10:31

A Mercury Research adatai szerint az AMD a második negyedévben 22 százalékos részesedéssel rendelkezett a processzorpiacon, ami korábban még sosem fordult elő a vállalat történetében. A korábbi legmagasabb piaci részesedését 2001 második negyedévében könyvelhette el a cég, akkor az eladások 21,8 százalékát tartotta kézben.

0

Továbbra is a Nokia vezeti az okostelefonok piacát

2006. július 31. 09:54

A Canalys elemzése szerint a várakozásoknak megfelelően bővül az okostelefonok piaca: 2006 második negyedévében 19 millió okostelefon talált gazdára világszerte, 55 százalékkal több, mint 2005 hasonló időszakában. A piacot továbbra is a Nokia vezeti symbianos telefonjaival, melyekkel a piac 47,7 százalékát tudhatja magáénak a finn gyártó. A Nokia a második negyedében 9 millió okostelefont adott el, a piackutató vállalat becslése szerint az eladott Nokia telefonok 95 százaléka Series 60 felületet futtatott.

0

Elutasították a WorldCom vezetőjének fellebbezését

2006. július 31. 09:27

A fellebbviteli bíróság helyben hagyta a Bernard Ebbersre, a WorldCom korábbi elnök-vezérigazgatójára kiszabott ítéletet, akinek egy később meghatározandó időpontban meg kell kezdenie 25 éves börtönbüntetésének letöltését. Mivel Ebbers már 64 éves, élete hátralevő részét minden bizonnyal rács mögött tölti.

0

Csökkenő, de a várakozásokat meghaladó nyereség a Symantecnél

2006. július 27. 11:47

A Veritas Software felvásárlásának köszönhetően emelkedett a Symantec bevétele, de az akvizícióval és egyebekkel kapcsolatos költségek miatt a cég nyeresége a felére csökkent. A biztonsági piac vezetője felül tudta múlni saját célkitűzéseit és megemelte egész éves kilátásait is, amelyre a részvények árfolyama 7 százalékos erősödéssel reagált. Pozitív hír az eredmények között, hogy a bevétel 51 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származott.

0

Gigászi felvásárlással erősíti SOA-stratégiáját a HP

2006. július 26. 10:50

A Hewlett-Packard kedden bejelentette, hogy 4,5 milliárd dollárért megvásárolja a szoftverfejlesztési projektek menedzselésére szolgáló eszközöket fejlesztő Mercury Interactive vállalatot, amely az utóbbi időben inkább a részvényopciók manipulációjával kapcsolatos könyvelési botrány miatt került az érdeklődés homlokterébe. A HP 33 százalékos prémiumot fizetett a Mercury részvényeiért, a vállalat szerint ugyanis számos más érdeklődő is akadt, nem akartak hosszúra nyúló licitálást, szerették volna a lehető leghamarabb lezárni a felvásárlást.

0

Közel harmadával nőtt a Sun bevétele

2006. július 26. 09:35

Az átszervezésekkel, felvásárlásokkal kapcsolatos egyszeri költségek miatt veszteséggel zárta legutóbbi negyedévét a Sun Microsystems, azonban az UltraSPARC T1-re és az Opteronra épülő szerverek sikerének köszönhetően közel harmadával növelte bevételét. Ez volt az első olyan negyedév a Sunnál, amikor végig Jonathan Schwartz irányított.

0

Árcsökkentéssel ered az Intel nyomába az AMD

2006. július 25. 11:30

[The Tech Report] Ismét a régi nóta: ha teljesítményben nem képes felvenni a versenyt az AMD, akkor kedvezőbb árral próbál ellenfelet állítani a nagy riválisnak. Az ATI felvásárlása kicsit elterelte a figyelmet az AMD legújabb lépéséről, de a vállalat tegnap menetrendszerűen csökkentette egyes processzorai árait az Intel Core 2 Duo processzorainak közelgő megjelenésének alkalmából.

0

Vegyes eredmények az SAP második negyedévében

2006. július 21. 11:32

Az amerikai piacon elért kitűnő eredményeinek köszönhetően 43 százalékkal növekedett az SAP második negyedéves nettó eredménye, azonban a licenceladások és az árbevétel terén csalódást okozott a cég.

0

Az Európai Unió elvitte a Microsoft nyereségének jó részét

2006. július 21. 09:24

Látványosan növekedő bevételt ért el legutóbbi, negyedik pénzügyi negyedévében a Microsoft, a jogi kiadások és a fejlesztésekre fordított összegek növekedése miatt azonban a nyereség negyedével visszaesett. A vállalat egy részvény-visszavásárlási programot is bejelentett, amelynek keretén belül augusztus közepéig 20 milliárd dollár értékben vásárol saját papírjaiból. A világ legnagyobb szoftvercége 2011-ig további 20 milliárd dollárt költ majd részvények visszavásárlására.

0

Az üzemanyagcellás akkumulátorok már a spájzban vannak

2006. július 20. 16:26

[News.com] Hatalmas lépést tehetnek a kereskedelmi megvalósulás felé az üzemanyagcellák 2007-ben az MTI Micro Fuel Cells elnök-vezérigazgatója, Peng Lim szerint. A fejlesztésekben élen járó vállalat első embere egy interjúban elárulta, hogy 2007 tavaszán már második generációs prototípusokat szállít majd a Samsungnak, melyeket mobiltelefonokban lehet majd felhasználni.

0

Mindent elsöprően népszerűek az olcsó PC-szerverek

2006. július 20. 13:27

Az elmúlt év során 27,3 százalékkal 275 ezer darabra nőtt a kelet-közép-európai régióban eladott szerverek száma. Az árak csökkenése és az olcsó gépek térnyerése miatt az eladásokból származó árbevétel azonban csak 12,7 százalékkal nőtt és megközelítette az 1,6 milliárd dollárt. Az IDC szerint a regionális szerverpiac növekedésének motorját továbbra is a kormányzati IT-kiadások, a leendő és új tagállamoknak adott EU-források hajtják.

0

A merevlemezes DVD-rögzítőkre is jogdíjat vet ki az Artisjus

2006. július 20. 11:30

A Burn.hu megbízható forrásai szerint augusztus 1-től megváltoznak a hazai jogdíjfizetési rendszer szabályai. Az optikai adathordozókra, memóriakártyákra és egyes készülékekre vonatkozó hazai rendszer újabb termékekkel egészül ki, már a merevlemezekkel rendelkező asztali DVD-felvevőkre, merevlemezes set-top-boxokra is jogdíjat kell majd fizetni, függetlenül attól, hogy csupán saját felvételeinket tároljuk rajtuk, vagy legálisan megvásárolt, jogdíjat tartalmazó termékről készítünk otthoni másolatot.

0

Pocsék negyedév után nagyszabású átszervezés az Intelnél

2006. július 20. 10:31

Csökkent az Intel negyedéves bevétele és eredménye is, azonban a visszaesés némileg kisebb volt a vártnál. A világ legnagyobb chipgyártója egy jelentős átszervezést is bejelentett, amelynek keretén belül számos vezető pozíciója megváltozott. A cég emellett közölte, hogy már idén piacra dobja négymagos processzorait.

0

Megkezdődött a PlayStation 3 gyártása

2006. július 19. 14:02

[DigiTimes/HWSW] A kínai nyelvű Apple Daily és Commercial Times lapok szerint az Asustek már megkezdte a Sony PlayStation 3 (PS3) gépének termelését -- írja a DigiTimes tajvani elektronika-ipari lap. A hírek szerint az első, kis mennyiségű szállítások július eleje óta folynak a Sony felé. A volumen nagysága havi 200 ezerre tehető, amelyet az Asustek magas ütemben kíván fokozni.

0

Növekedési problémákkal küzd az IBM

2006. július 19. 09:23

A szoftver-eladások húzták az IBM negyedéves eredményeit, a szolgáltatási üzletág által megkötött szerződések értéke viszont csökkent, ami talán a bevételeinek több mint felét szolgáltatásokból realizáló IBM aranykorának végét jelentheti. Elemzők szerint egyre erősebb a verseny az informatikai szolgáltatások piacán, az IBM-et ma már nem csak a hagyományos vetélytársai szorongatják (pl. EDS, Accenture), hanem az új piaci szereplők, például Indiából.

0

Könnyebbé teheti az NHH a vezetékes telefonszolgáltató-váltást

2006. július 14. 14:38

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsa kihirdette az Emitel, az Invitel, a Magyar Telekom és a Monortel referencia hurokátengedési ajánlatára vonatkozó határozattervezetét. A határozattervezetek szerint a négy jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak jelentősen csökkentenie kell a hurokátengedés egyszeri és havi díjait.

0

Árprés alatt csökkenő profit a Samsungnál

2006. július 14. 13:29

Tizenegy százalékkal csökkent a Samsung második negyedéves nettó eredménye, mivel a vállalat három legfontosabb üzletága egyaránt nehézségekkel küszködik. A koreai cég mobiltelefon-eladásai három év után először csökkentek, a memóriapiacon és az LCD-piacon pedig az árprés miatt egyre vékonyabb az elérhető profit. A Samsung a második félévre az új mobiltelefonok megjelenésétől és a szórakoztató készüléke iránti kereslet szezonális erősödésétől várja a fellendülést.

0

Ezer vezetővel kezdi a fogyókúrát az Intel

2006. július 14. 11:23

Az Intel világszerte mintegy ezer vezetőt tesz lapátra, hogy csökkentse költségeit és a döntési folyamatok felgyorsításával növelje hatékonyságát és alkalmazkodóképességét a piaci viszonyokhoz. Paul Otellini elnök-vezérigazgató az alkalmazottakhoz írt levelében elmondta, az áprilisban megkezdett szerkezeti elemzés feltárta, hogy az Intel a vezetői hierarchia összetettsége miatt lassan hoz döntéseket.

0

Megkezdte az AMD-processzorok szállítását a Chartered

2006. július 13. 12:51

A szingapúri Chartered Semiconductor megkezdte az AMD processzorok szállítását, amelyeket 90 nanométeres csíkszélességgel állít elő. A két vállalat még 2004 őszén jelentette be együttműködési megállapodását, amelynek keretén belül a Chartered az Automated Precision Manufacturing (APM) technológia átadásáért cserébe kedvezményes áron gyárt és szállít processzorokat az AMD részére.

0

Kevesebb nehézfémet és akkumulátor-újrahasznosítást akar látni az EU

2006. július 11. 13:34

Múlt héten az Európai Parlament megszavazta azt a direktívát, amely a különféle akkumulátorok okozta környezetterhelést hivatott drasztikusan csökkenteni. A tagállamoknak, így Magyarországnak is két éve van, hogy nemzeti szabályozásába átültesse az irányelvet, amely az akkumulátorok visszagyűjtésének és újrafelhasználásának kérdését hivatott kezelni.

0

Mozifilmekkel bővülnek a videoletöltő és -megosztó weboldalak

2006. július 11. 12:56

[News.com] Jelentős átalakulás előtt állhatnak az online videomegosztó és -letöltő szolgáltatások, mint például az igen kedvelt YouTube, vagy a feltörekvő Guba . Utóbbi most jelentette be, hogy megkötötte második nagy horderejű megállapodását. A Sony Pictures nem kevesebb mint 100 teljes mozifilmet tesz elérhetővé a Guba weboldalán keresztül, melyeket számítógépre letöltve lehet majd megtekinteni. A Warner Bros. Entertainment két héttel ezelőtt 200 filmet tett fel a Guba oldalaira.

0

Kifulladt az SCO Linux-ellenes jogi hadjárata

2006. július 6. 13:21

[GROKLAW/HWSW] Gyakorlatilag ártalmatlanná vált az SCO Group Linux-ellenes hadjárata, miután Brooke Wells, Utah állam egyik bírója a kereset több mint 180 pontját elutasította, így azok még a tárgyalás szakaszába sem jutottak el. Az IBM ellen még 2003-ban indított per összesen 294 vádpontot tartalmazott eredetileg, amelyek jogosságát az IBM vitatta. Wells június végi határozata szerint az SCO egyszerűen nem mutatta meg, hogy a vitatott pontokban valójában mivel is vádolja az óriásvállalatot.

0

Dél-Koreában is jogi csatát vesztett a Microsoft

2006. július 5. 13:20

Dél-Koreában sem áll jól a Microsoft trösztellenes ügye, egy szöuli bíróság ugyanis arra kötelezte a céget hogy dobjon piacra egy médialejátszó és azonnali üzenetküldő nélküli Windowst.

0

Újabb kemény büntetésre számíthat a Microsoft

2006. július 4. 09:19

Uniós források szerint Neelie Kroes versenyügyi biztos el fogja marasztalni a Microsoftot, amiért az nem tett eleget a 2004 márciusi ítéletben rá kirótt kötelezettségeknek. A redmondi szoftvervállalat 2005. december 15-ig visszamenőleg napi 2 millió eurós büntetésre számíthat, amelyet minden egyes nap kivetnek rá egészen addig, amíg az Európai Bizottság úgy nem találja, hogy a cég végre betartja az előírásokat. Több EU-s forrás szerint is bírságre számíthat a Microsoft, a hírek szerint az illetékesek egy júliusban tartandó ülésen határoznak a mértékről és július végén hozzák nyilvánosságra hivatalosan az ítéletet.