Szerző: Bodnár Ádám

2006. szeptember 20. 09:08

Harmadával növelte nyereségét az Oracle

Harmadával nőtt az Oracle bevétele és nyeresége az augusztus 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben -- jelentette be a vállalat tegnap. A hír nyomán a részvényárfolyam 13 százalékkal növekedett, az idei évben a papírok eddig 32 százalékkal drágultak.

[HWSW] Harmadával nőtt az Oracle bevétele és nyeresége az augusztus 31-én véget ért első pénzügyi negyedévben -- jelentette be a vállalat tegnap. A hír nyomán a részvényárfolyam 13 százalékkal növekedett, az idei évben a papírok eddig 32 százalékkal drágultak.

Amikor az Oracle júniusban közzétette negyedik negyedéves pénzügyi jelentését, elemzők és szakértők véleménye eltért a számok értelmezésével kapcsolatban. Az optimisták szerint a cég az elmúlt időszakban végrehajtott akvizíciók meghozták a várt eredményt, pesszimisták szerint azonban a cég egyszerűen csak igyekezett a negyedév vége előtt lezárni a legtöbb üzletet, hogy a lehető legjobb eredményt érje el. Az első negyedéves eredmények azt mutatják, az optimistáknak volt igaza.

A vállalati szoftvergyártó bevétele 3,59 milliárd dollárt tett ki, a nettó nyereség pedig 670 millió dollárt, részvényenként 13 centet ért el. Az egyszeri tételek nélkül a profit részvényenként 18 centre rúgott, felülmúlva a Wall Streeten dolgozók elemzők 16 centes előrejelzését. Egy évvel korábban az Oracle 2,77 milliárdos bevételt és 519 milliós nettó eredményt könyvelhetett el. A cég közölte, az új szoftverlicenc-eladások 28 százalékkal 804 millió dollárra emelkedtek.

Az Oracle a felvásárlásokat főképp az alkalmazás-portfolió megerősítése céljából hajtotta végre, most már kimondhatjuk: sikeresen. Az első negyedévben az alkalmazások licencbevétele 80 százalékkal emelkedett, miközben az első számú rivális SAP a legutóbbi negyedévében csupán 8 százalékos növekedést tudott felmutatni -- emelte ki Charles Phillips, az Oracle elnöke. Az elemzőket is meglepte ugyanakkor, hogy az adatbázis és köztesszoftver licenceladások 15 százalékkal ugrottak meg. Az eredmények azért is figyelemre méltóak, mert az első pénzügyi negyedév hagyományosan gyenge az Oracle-nél, a mostani mutatók történelmi rekordnak számítanak.

A jelenleg is tartó, november 30-án záruló negyedévre az Oracle 24-26 százalékos növekedést vár a bevétel terén, a forgalom így jócskán meg fogja haladni a 4 milliárd dollárt, a felvásárolt cégekhez befolyó, támogatással kapcsolatos bevételekkel együtt túlszárnyalhatja a 4,2 milliárd dollárt is. A szoftvercég előrejelzése szerint a nettó nyereség 10-14 százalékkal 900 millió dollár közelébe emelkedik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról