:

Szerző: Bizó Dániel

2006. szeptember 19. 16:34

Kína saját processzort és számítógépet fejlesztett ki

[EE Times/Peoples Daily Online] Saját processzora és számítógépe lett Kínának. Bár az architektúra nem kompatibilis az x86-os rendszerekkel, a világ legnépesebb országa és más fejlődő piacok elég nagynak bizonyulhatnak ahhoz, hogy megvesse a lábát rajta egy rendkívül olcsó platform. Az első sorozatú gépekből már 2 ezer darab került különböző kínai iskolákba, és a híradások szerint jelenleg is 10 ezer további gépről folynak tárgyalások.

[EE Times/People's Daily Online] Saját processzora és számítógépe lett Kínának. Bár az architektúra nem kompatibilis az x86-os rendszerekkel, a világ legnépesebb országa és más fejlődő piacok elég nagynak bizonyulhatnak ahhoz, hogy megvesse a lábát rajta egy rendkívül olcsó platform. Az első sorozatú gépekből már 2 ezer darab került különböző kínai iskolákba, és a híradások szerint jelenleg is 10 ezer további gépről folynak tárgyalások.

Sárkányprocesszor

A kínai számítógép lelke a Godson-2E processzor, melyet a Kínai Tudományos Akadémia Számítógéptudományi Intézetében fejlesztettek kínai mérnökök, akiket a kontinensnyi ország legjobb egyetemeiről toboroztak össze, komoly tapasztalatuk azonban nagyteljesítményű logikai áramkörök tervezésében nem sok volt. A Godson-2E, mint neve is mutatja, már sokadik inkarnációja Kína chipfejlesztési erőfeszítéseinek. A legelső Godson 2002-ben bukkant fel az államilag támogatott BLX IC Design műhelyéből, ez azonban még csak nagyjából egy lassabb Pentium II teljesítményét hozta.

A tömegtermelésre alkamas chip 47 millió tranzisztorból áll, és akár 1 gigahertzes órajelen is üzemelhet. Mikroarchitektúrája 64 bites, és órajelenként akár 4 utasítás végrehajtására is képes. Tervezői szerint a kínaiul Sárkánychip néven ismert processzor egy 2 gigahertzes Pentium 4 teljesítményével vetekszik -- vagyis rengeteg feladat ellátására alkalmas. Ezzel együtt fogyasztása 3-8 watt között alakul, ami rendkívül alacsonynak mondható, mondta el Li Guojie, az intézet igazgatója.

Nem áll le a fejlesztés

Li nem közölte, hogy hol és mely vállalat termeli a chipet, sem az nem derül ki, hogy milyen csíkszélességű félvezetőtechnológiát alkalmaznak. Év vége felé ugyanakkor az intézet csapata már az architektúra következő revízióján kezd dolgozni, a Godson-2F-en. A cél az, mondta el Li, hogy 30 százalékkal növeljék a teljesítményt, miközben felére csökkentik a fogyasztást.

Ezt követően a csapat figyelme a többmagos felépítés felé fordul majd, folytatta az igazgató. A magok számát 8-16 közé tette, mely lehetővé teszi, hogy Kína a világ vezető processzorgyártói közé verekedje be magát, tette hozzá. Ezzel nem is annyira burkoltan arra utalt Li, hogy Kína csökkenteni kívánaj függőségét a külföldi technológiától, jelen esetben elsősorban az amerikaitól.

Kína tudományos és technológiai minisztere, Xu Guanhua a Godson fejlesztéseit stratégiai sikerként értékelte az ország gazdasága és nemzetbiztonsága számára. Xu elárulta, további áttörések várhatóak a közeljövőben, melyről nemrég tájékoztatták. Ma gyakorlatilag az összes nagyteljesítményű chipfejlesztés amerikai kézben van. Hu Weiwu, a chip vezetője tervezője a Sina News számára elmondta, "önálló mikrochip technológiát kell kifejleszteniünk. Kína súlyos fenyegetettségnek lesz kitéve, ha nem sikerül az ipar alapvető technológiái felett rendelkeznie". Az In-Stat elemzőcég szerint a kínai fejlesztés ugyanakkor sérti a MIPS Technologies szellemi tulajdonát, amit a kínaiak természetesen tagadnak.

Kínai PC kínai árakon

A Godson-2E 800 és 1000 megahertzes változatokban kerül forgalmazásra PC-kben. A híradások alapján 175 és 200 dollár, azaz 38-43 ezer forint közötti számítógépek 256 megabájt DDR memóriát, 40-60 gigabájtos merevlemezt, szabványos VGA-csatolót és USB csatlakozót is tartalmaznak 100 megabites Ethernet-vezérő mellett -- természetesen Linux-alapú operációs rendszert futtat.

A kínaiak szerint a PC a saját fejlesztésű alkatrészek következtében fele annyiba kerül mint egy "nyugati" társa. A számítógépek terjedésére elsősorban a kínai közszférában kell számítani, amely méretéből adódóan elégséges alapot szolgáltathat egy önálló kínai platform léterhozásához.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 17:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.