Szerző: Ady Krisztián

2006. szeptember 29. 12:46

Egy éves születésnapján jelentett fizetésképtelenséget a BenQ Mobile

A BenQ szűkszavú sajtóközleményben közölte, hogy nem fizet tovább leányvállalatának, a németországi székhellyel rendelkező BenQ Mobile-nak, így az várhatóan néhány napon belül fizetésképtelenséget fog jelenteni. A BenQ szerint a leányvállalat eredményei jócskán elmaradtak a várttól mind a bevételek, mind a piaci részesedés alakulását tekintve, ezért nem finanszírozzák tovább a BenQ Mobile GmbH & Co OHG működését.

[HWSW] A BenQ szűkszavú sajtóközleményben közölte, hogy nem fizet tovább leányvállalatának, a németországi székhellyel rendelkező BenQ Mobile-nak, így az várhatóan néhány napon belül fizetésképtelenséget fog jelenteni. A BenQ szerint a leányvállalat eredményei jócskán elmaradtak a várttól mind a bevételek, mind a piaci részesedés alakulását tekintve, ezért nem finanszírozzák tovább a BenQ Mobile GmbH & Co OHG működését.

Súlyos döntések

Az anyavállalat támogatása nélkül a leány rövid ideig sem életképes, ezért a müncheni bíróságon várhatóan néhány napon belül fizetésképtelenséget jelent majd, illetve csődvédelmet kér. A BenQ Mobile müncheni főhadiszállásán, illetve a Kamp-Lintfortban és Bocholtban található telephelyeken 3000 alkalmazott sorsa vált kérdésessé, mely a BenQ Mobile 8000 ezer fős összlétszámának igen jelentős része.

A szintén müncheni BenQ Mobile Management azonnal lépéseket tett, hogy biztosítsa saját üzletmenete fenntartását. A további, regionális BenQ Mobile leányvállalatok sorsa is kérdéses, így azt sem tudni jelenleg, mi lesz a lengyelországi gyár, illetve a hazai képviselet sorsa. A BenQ rövid és velős közleménye szerint a vállalat továbbra is a világpiacon marad a BenQ-Siemens márkanévvel, és továbbra is értékesíti majd a világ más részein, például a távol-keleten lévő kutatóközpontja által fejlesztett, Brazíliában és Tajvanon gyártott mobiltelefonokat.

A Siemens fizetett

A Siemens sokáig hezitált hatalmas veszteségeket termelő mobiltelefonos részlegének értékesítése kapcsán, melyre sokáig nem sikerült vevőt találni. Végül tavaly szeptemberben zárult le a két vállalat közötti tranzakció, a Siemens 250 millió eurót fizetett a BenQ-nak és 50 millió euró értékű BenQ részvényt is vásárolt, az ügylet további pénzügyi részleteit a felek nem hozták nyilvánosságra. Az egyezség értelmében a BenQ öt éven keresztül használhatja a Siemens márkanevet. A BenQ ekkor vette át a Siemens német, brazil és kínai mobiltelefon-gyárait is.

A BenQ Mobile, a BenQ Corporation vezeték nélküli kommunikációval foglalkozó üzletága, amely tartalmazta a Siemens mobiltelefonos divízióját is, röviddel ezt követően, október 1-én kezdte meg működését. A BenQ Mobile célja volt, hogy a mobilkészülék-piac egyik meghatározó szereplője legyen, az első BenQ-Siemens márkajelzésű mobiltelefonok idén tavasszal jelentek meg.

BenQ Mobile EF81
BenQ-Siemens EF81

Születésnap

A BenQ Mobile márciusban átszervezéseket jelentett be, központosították a németországi fejlesztési feladatokat, az Ulmban lévő fejlesztőrészleget bezárták, a nemzetközi ügyfélszolgálat 380 munkatársát pedig egy leányvállalatba szervezték ki. Az üzleti egység idén 500 millió eurós költségmegtakarítást tervezett, csak a költségmegtakarítás terén 2006 végéig további 100 millió eurót akartak megspórolni. A jelek szerint azonban a BenQ Mobile egy éves születésnapját csupán pár nappal éli túl.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról