eco@tech archívum - 2006 augusztus

2006
augusztus

0

Kék lézer nélkül nincs PlayStation 3

2006. augusztus 31. 14:55

[DigiTimes/HWSW] A tajvani DigiTimes ipari forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a PlayStation 3 (PS3) idénre ígért mennyisége jelentősen megcsappanhat, mivel a Sony partnerei még mindig nem kezdték meg a konzol tömegtermelését, miközben a rajt már igen közelinek mondható: november 11-e Japánban, és november 17-e Európa és az Egyesült Államok számára.

0

Csökkenő bevétel mellett növekedő eredmény a Novellnél

2006. augusztus 30. 09:18

Növekedő nyereségről, de csökkenő bevételről adott számot tegnap a Novell, amely egyúttal azt is bejelentette, hogy a részvényopciók elkönyvelésével kapcsolatos visszásságok miatt belső vizsgálatot indít, és amíg ez le nem zárul, nem adja be hivatalos pénzügyi jelentését az amerikai Értékpapírpiaci- és Tőzsdefelügyeletnek.

0

Rekordforgalom a DRAM-chipek piacán, előznek a németek

2006. augusztus 24. 16:08

[The Korea Herald] Továbbra is magabiztosan a Samsung Electronics a világ legnagyobb memóriagyártója. Az idei év második három hónapja során a dél-koreai vállalat a DRAM-lapkák globális piacának 27,8 százalékát kaparintotta meg, amit elsősorban magasabb átlagos eladási árának köszönhet -- állítja jelentésében a Gartner piackutató vállalat.

0

Ismét felragyogott a nap: a Sun részesedést szerzett a szerverpiacon

2006. augusztus 23. 15:08

[IDC/HWSW] A második negyedév során halvány növekedést mutatott a globális szerverpiac értéke, 12,3 milliárd dollárt érve el -- adta hírül az IDC piackutató vállalat. Az összességében 8,3 százalékos volumenbeli, és 0,6 százalékos értékbeli növekedést az Egyesült Államok és a távol-keleti régió (Japán nélkül) piacain tapasztalt erős forgalom produkálta, amit az Európát, Afrikát és a Közel-Keletet magába foglaló régió, valamint Japán gyengített. A prímet szokás szerint az x86-os tömegszerverek vitték, és új gépeivel magához tért a Sun is.

0

Elmaradottnak érezzük a mobilhálózat kiépítettségét?

2006. augusztus 22. 16:01

A Szonda Ipsos legfrissebb felméréséből kiderült, hogy a magyar lakosság még mindig elmaradottnak érzi technikai ellátottságát Nyugat-Európához képest. A legnagyobb különbséget az internetellátottságban érezzük, de -- nagyon meglepő módon -- a hazai vezetékes és mobiltelefon-hálózat kiépítettségét és elérhetőségét is csak közepesnek ítéljük meg.

0

A Sony feladja a számítógépes monitorok piacát is

2006. augusztus 21. 15:43

[VARBusiness/DigiTimes/HWSW] Az angol nyelvű VARBusiness technológiai-üzleti magazin forrásai szerint a Sony sorra értesíti partnereit, hogy ki szándékozik vonulni az asztali monitorok piacáról. A döntés mögött a kíméletlen árverseny áll, állítják. A Sony hivatalosan nem kommentálta a híreket.

0

Meglepően ismert itthon a biometrikus azonosítás

2006. augusztus 21. 15:04

Úgy tűnik, honfitársaink többségénél kárba vész mindaz a munka, melyet az adatvédelmi biztos és több civil szervezet végez adataink, így személyiségi jogaink védelmére. A Polygon Informatikai Kft. kutatása szerint bár a többség tisztában van a biometrikus azonosítás ilyen jellegű veszélyeivel, túlnyomó részüket egyáltalán nem zavarja.

0

Megszerezte az ISO 27001:2005 tanúsítványt a Noreg

2006. augusztus 15. 11:36

A Noreg Kft. megkapta az ISO 27001:2005 tanúsítványt. Az auditálást és a tanúsítási folyamatot a genfi székhelyű SGS Csoport leányvállalata, az SGS Hungária Kft. végezte el. A tanúsítvány, melyet a hazai vállalatok körében elsők között szerzett meg a Noreg, a vállalat információbiztonsági irányítási rendszerének megbízhatóságát igazolja. A tanúsítvány megszerzését követően a vállalatnál évenként tartanak majd felülvizsgálatot, megújítani pedig háromévenként kell.

0

Rekordbevétel és könyvelési visszásságok az NVIDIA-nál

2006. augusztus 11. 09:52

Erős negyedéven van túl az NVIDIA, a vállalat részvényeinek árfolyama mégis 8 százalékkal csökkent tegnap, amikor a cég bejelentette hogy vizsgálatot indít a részvényopciók elkönyvelésének dátumozásával kapcsolatban. Az NVIDIA mindazonáltal hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredménye nem fogja befolyásolni a korábban már nyilvánosságra hozott eredményeket, a jelenlegi negyedévben azonban ezzel kapcsolatban egyszeri költségek kerülhetnek elkönyvelésre.

0

Ismét súlyosan veszteséges a Transmeta

2006. augusztus 10. 15:47

Ismét veszteségessé vált a Transmeta működése, miután a második negyedévben nem sikerült licencbevételt realizálniuk. Az eredetileg rendkívül alacsony fogyasztású processzorairól ismertté vált vállalat bevételeit szinte kizárólag a kutatás-fejlesztési szolgáltatások képezték, a chipek forgalma gyakorlatilag mára elhanyagolható.

0

Vegyesvállalatban egyesíti alalaplap- és videokártya-gyártó részlegeit az Asus és a GigaByte

2006. augusztus 8. 16:01

[DigitTimes/HWSW] Részben igaznak bizonyultak a tajvani pletykák: az Asus nem vásárolja fel ugyan a Gigabyte-ot, de a két cég egy vegyesvállalatban egyesíti alaplapokat és grafikus kártyákat gyártó részlegeit. A 8 milliárd tajvani dolláros (51,7 milliárd forint) jegyzett tőkével induló, egyelőre meg nem nevezett vegyesvállalat 2007. január 1-én kezdi meg a működését, és 51 százalékban a Gigabyte, 49 százalékban az Asus tulajdonában lesz, a termékei pedig Gigabyte néven kerülnek forgalomba.

0

Intel-alapú munkaállomást és szervert, és időgépet is bemutatott tegnap az Apple

2006. augusztus 8. 09:49

A tegnap kezdődött Worldwide Developers Conference rendezvényen az Apple fellebbentette a fátylat két Xeon processzorra épülő Mac Pro Quad munkaállomásáról, és bemutatta az OS X operációs rendszer következő változatának, a Leopardnak a legfontosabb újdonságait, köztük a Time Machine (Időgép) adatmentési és -visszaállítási megoldást. A konferencián a VMware demózta Mac OS X-re készített virtualizációs szoftverét, amely lehetővé teszi több operációs rendszer párhuzamos futtatását.

0

Kivonul a plazmatévék piacáról a Sony

2006. augusztus 4. 13:17

[DigiTimes/ETNews/HWSW] Felhagy a plazmatelevíziók (PDP-TV) gyártásával a Sony, közölte Ihara Kacumi, a Sony alelnöke Pekingben -- írja a Sina.com kínai lapra hivatkozva a DigiTimes. Ezzel párhuzamosan a vállalat emelni fogja a 40 hüvelykes (egyméteres átlójú) vagy nagyobb LCD-televíziók termelését.

0

Az amerikai versenyhivatal szerint a Rambus illegálisan monopolizálta a DRAM-piacot

2006. augusztus 4. 09:03

Újabb fordulathoz érkezett a memóriaiparban évek óta dúló jogi háború. Az Egyesült Államok versenyhatósága, a Fair Trade Commission (FTC) azt a határozatot hozta, hogy a Rambus szándékosan tévesztette meg a memóriaszabványok kidolgozásáért felelős JEDEC-et (Joint Electronic Devices Engineering Council), ami révén az SDR, DDR, DDR2 és más sztenderdekbe a vállalat tulajdonába tartozó szabadalmak kerültek, így téve szert szellemi monopóliumra a DRAM-chipek piacán. A hírek hatására több mint 20 százalékot zuhant a Rambus-részvények árfolyama.

0

Mi kell a nőknek? Plazmatévé, digitális kamera és mobiltelefon!

2006. augusztus 3. 10:29

Egy felmérés szerint a nők ékszerek, cipők vagy nyaralás helyett ma már inkább elektronikus készülékeket szeretnének ajándékba kapni. A 15 és 49 éves nők és férfiak körében végzett tanulmányból az is kiderült, a gyengébb nem képviselői egyáltalán nem félnek a technikai csecsebecséktől, sőt, szívesen használják is azokat.

0

Több mint 8 milliárd euróért adta el félvezetőgyártását a Philips

2006. augusztus 3. 09:22

[The Wall Street Journal/HWSW] A korábbi tervekkel ellentétben a Philips Electronics aukción szabadult meg félvezetőipari részlegétől, a Philips Semiconductorstől. A hírek szerint a nyertes vételár a 8 milliárd eurót is meghaladhatja -- írja a Wall Street Journal (WSJ). Ezzel Európa harmadik legnagyobb félvezetőgyártója került értékesítésre.

0

Javuló eredmények és elbocsátások az EDS-nél

2006. augusztus 2. 11:01

A világ második legnagyobb informatikai szolgáltatója, az EDS közzétette 2006 második negyedévére vonatkozó eredményeit. A vállalat bevétele a tavalyi év azononos időszakával összevetve 5 százalékkal 5,19 milliárd dollárra emelkedett, a nyereség pedig 104 millió dollárt, részvényenként 20 centet tett ki, szemben a tavalyi második negyedévben elkönyvelt 26 millió dollárral, azaz részvényenkénti 5 centtel. Elemzők 5,14 milliárdos bevételt és részvényenként 20 cent profitot vártak.

0

A Kingston adta el a legtöbb memóriamodult az első negyedévben

2006. augusztus 2. 10:35

[Xbit labs] A DRAMeXchange első negyedéves adatai alapján jelentős piaci részesedést, 19,5 százalékot elérve a Kingston adta el a legtöbb memóriamodult 2006 első három hónapjában, több mint háromszoros bevételt regisztrálva a második helyezetthez képest. A memóriamodulok piaca 12 százalékkal növekedett 2005 hasonló időszakához viszonyítva.

0

A focivébé húzta ki az Electronic Artsot a csávából

2006. augusztus 2. 09:17

Növekedő, de a vártnál kisebb veszteséggel zárta legutóbbi negyedévét a világ legnagyobb független játékszoftver-kiadója, az Electronic Arts. A cég azt is közölte, hogy a jelenlegi negyedévben a korábbi várakozásoknál jobb eredményekre számít, a hírre a részvények árfolyama növekedésnek indult.

0

Javuló teljesítményt és nyereséget tudott felmutatni a Sony

2006. augusztus 1. 16:17

[The Wall Street Journal/HWSW] Nyereséges negyedévet és javuló üzleti teljesítményt tudhat maga mögött a Sony. A vállalatbirodalom az egy évvel korábbihoz képest 11 százalékkal 1,74 billió jenre, azaz nagyjából 3200 milliárd forintra növelte negyedéves forgalmát. A nyereség 32,2 milliárdot, vagyis nagyjából 60 milliárd forintot tett ki, pedig egy évvel korábban még 7,3 milliárd jenes veszteséget volt kénytelen elkönyvelni a Sony.

0

Egyre inkább Tajvan és Kína dominálja a világ notebook-gyártását

2006. augusztus 1. 14:02

[iSuppli/DigiTimes] Az iSuppli piackutató vállalat legutóbbi tanulmánya szerint a hordozható számítógépek iparát már 82,6 százalékban szerződéses gyártók (ODM, original design manufacturer) uralják, amelyek főként Dél-Kelet Ázsiában, azon belül is Kínában, Sanghaj körzetében végzik a termelést. A gyártás ráadásul nemcsak forrás alapján vagy földrajzilag koncentrálódik, hanem vállalati szinten is: a legnagyobb öt ODM közel 68 százalékkal részesedik a világ notebook-termeléséből.

0

Európában is bemutatkozik a PayPass érintés nélküli fizetési technológia

2006. augusztus 1. 13:17

A MasterCard Worldwide Törökországban vezeti be elsőként a tengerentúlon már alaposan tesztelt MasterCard PayPass érintésnélküli fizetési technológiát. A török Garanti Bank 25 ezer bankkártyát lát el a rádiós azonosító lapkával, melynek elfogadásáról már meg is állapodtak a Starbucks, a Burger King, valamint az ország legnagyobb mozihálózatát üzemeltető CineBonus vállalatokkal.