Szerző: Ady Krisztián

2006. július 11. 12:56

Mozifilmekkel bővülnek a videoletöltő és -megosztó weboldalak

[News.com] Jelentős átalakulás előtt állhatnak az online videomegosztó és -letöltő szolgáltatások, mint például az igen kedvelt YouTube, vagy a feltörekvő Guba . Utóbbi most jelentette be, hogy megkötötte második nagy horderejű megállapodását. A Sony Pictures nem kevesebb mint 100 teljes mozifilmet tesz elérhetővé a Guba weboldalán keresztül, melyeket számítógépre letöltve lehet majd megtekinteni. A Warner Bros. Entertainment két héttel ezelőtt 200 filmet tett fel a Guba oldalaira.

[News.com] Jelentős átalakulás előtt állhatnak az online videomegosztó és -letöltő szolgáltatások, mint például az igen kedvelt YouTube, vagy a feltörekvő Guba. Utóbbi most jelentette be, hogy megkötötte második nagy horderejű megállapodását. A Sony Pictures nem kevesebb mint 100 teljes mozifilmet tesz elérhetővé a Guba weboldalán keresztül, melyeket számítógépre letöltve lehet majd megtekinteni. A Warner Bros. Entertainment két héttel ezelőtt 200 filmet tett fel a Guba oldalaira.

Home videók mellett mozifilmek

A videomegosztó szolgáltatások egyre kedveltebbek az interneten, egyes amerikai hirdetők már "viral marketing" akciók keretében reklámokat is közzétesznek ezeken az oldalakon. Ezek a reklámfilmek jellemzően olyan alkotások, melyek nem kerülhetnének adásba a televíziócsatornákon, azonban az internetezők előszeretettel küldözgetik egymásnak a linkeket, kellő marketinget biztosítva ezzel a cég számára. A videomegosztó oldalakban rejlő potenciált a stúdiók, kiadók is felismerték, a YouTube szervereire az NBC showműsorai is felkerültek a közelmúltban.

A kiadók számára azonban ennél sokkal fontosabb a bevétel. A Guba elnök-vezérigazgatója, Thomas McInerney szerint a Guba profitot termel, és ez meggyőzte a Sony vezetőit a digitális disztribúció előnyeiről. "A legtöbb, felhasználók által feltöltött videókkal dolgozó weboldalnak nincs igazi üzleti modellje" -- mondta Sean Carey, a Sony digitális terjesztésért felelős részlegének alelnöke. "Néhányan próbálkoznak a hirdetésekből bevételt szerezni, azonban a Guba az első, mely prémium minőségű letölthető filmekkel bővítheti kínálatát."

www.guba.com

Lépni kell

A megállapodás ugyanakkor nem kizárólagos, így további videomegosztó szolgáltatások előtt is adott a lehetőség, hogy szerződést kössenek a Sonyval, amennyiben biztosítják a tartalom megfelelő védelmét. A Guba a Microsoft jogkezelő technológiáját (Windows Media DRM) alkalmazza a letölthető filmek másolásvédelme érdekében. A szolgáltatók azonban jobban teszik, ha igyekeznek: a Guba ugyanis az összes kiadót megkereste kínálatával, és a közeljövőben újabb bejelentésekre készül.

A Sony Pictures filmjei elméletileg szerdától lesznek megvásárolhatók és letölthetők a Guba weboldalán keresztül, a legfrissebb filmekért 19,99 dollárt, a régebbiekért 9,99 dollárt kell majd a virtuális számlákon megfizetni. Egyes filmeknél bérletre is lehetőség lesz kedvezményesebb áron.

A legális BitTorrent

A közvetlen letöltés mellett a speciális terjesztési modellt építő, legalizálódó BitTorrent is showműsorok, filmek értékesítésére készül. A San Francisco-i állománycserélő technológiát fejlesztő vállalat tegnap bejelentette, hogy újabb négy független stúdióval írt alá megállapodást, melynek értelmében nem kevesebb mint 1600 filmet adhat el majd az interneten keresztül. A BitTorrent két hónappal ezelőtt írt alá szerződést a digitális terjesztés beindításában élen járó Warner Bros. Entertainmenttel is.

A Bittorrent azonban a független kiadókkal teljesen más üzleti modellben gondolkodik, a címek jó része előfizetéses szolgáltatáson keresztül, és nem darabonkénti megvásárlást biztosító rendszerben lesz elérhető. A vállalat egy olyan online videoüzlet kialakításán gondolkodik, mely a peer-to-peer (P2P) technológiának köszönhetően lényegében korlátlan, akár 1 gigabit/s-os letöltési sebességet is elérhetővé tesz majd a felhasználók számára. A sepciális online üzlet várhatóan az ősz folyamán nyit majd meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról