:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 13. 12:51

Megkezdte az AMD-processzorok szállítását a Chartered

A szingapúri Chartered Semiconductor megkezdte az AMD processzorok szállítását, amelyeket 90 nanométeres csíkszélességgel állít elő. A két vállalat még 2004 őszén jelentette be együttműködési megállapodását, amelynek keretén belül a Chartered az Automated Precision Manufacturing (APM) technológia átadásáért cserébe kedvezményes áron gyárt és szállít processzorokat az AMD részére.

[HWSW] A szingapúri Chartered Semiconductor megkezdte az AMD processzorok szállítását, amelyeket 90 nanométeres csíkszélességgel állít elő. A két vállalat még 2004 őszén jelentette be együttműködési megállapodását, amelynek keretén belül a Chartered az Automated Precision Manufacturing (APM) technológia átadásáért cserébe kedvezményes áron gyárt és szállít processzorokat az AMD részére.

Automated Precision Manufacturing

Az APM egy olyan, valós idejű rendszer, amely végigköveti minden szilíciumostya útját a gyártósorokon annak érdekében, hogy a berendezések a lehető legkevesebb hibát kövessék el. Az egyes gyártási fázisokban mért eltérés automatikusan visszatáplálásra kerül a rendszerbe, hogy a folyamatban később következő berendezések már azt figyelembe véve tudjanak korrigálni, valamint a korábbi berendezések ne ismételjék meg ugyanazokat a hibákat más wafereken.

Az APM teszi lehetővé az AMD számára azt is, hogy egy üzemben, ugyanazokkal a berendezésekkel termelje az összes termékét, és a különféle ostyákat annak megfelelően munkálják meg, milyen terméknek szánják a rajtuk található lapkákat. A noteszgépekbe szánt Turionok ugyanazokon a gyártósorokon készülnek, mint például a kétmagos Opteronok, a berendezések viszont az alacsony fogyasztást szem előtt tartva munkálják meg a szilíciumszeleteket, alakítják ki a struktúrákat.


AMD processzorok a szilíciumostyán

Ebbe a rendszerbe közvetlenül betáplálható a keresleti mix, így az APM valós idejű piaci információkkal etethető. Egy-egy, a gyártási elején tartó ostya rendeltetése akár menet közben megváltoztatható, és a terméknek megfelelő jellemzőkkel rendelkező chipek kerülnek létrehozásra a folyamat végére. Az APM-et a Chartered természetesen nem csak az AMD részére gyártott chipeknél alkalmazhatja, hanem bármilyen megrendelésnél, az egyetlen megkötés, hogy a szingapúri cég nem használhatja az eljárást más ügyfelek részére gyártott x86-processzorok előállításához.

A jövőre készülve

Thomas Sonderman, az APM-ért felelős AMD-vezető szerint a Chartered gyártóképességei nem korlátozódnak az egyszerűbb, olcsóbb lapkákra, a szingapúri szerződéses félvezetőgyártó az össszes lapkát tudja termelni, amelyeket az AMD a drezdai gyárában állít elő. Az AMD korábban már kötött egy szerződéses gyártói megállapodást a tajvani UMC-vel, azonban ezt később felbontották, mikor kiderült, hogy az UMC nem tud megfelelő minőséget produkálni. "A UMC-ügylet után rájöttünk, hogy ha szerződéses gyártóra akarjuk bízni a processzorok előállítását, a saját technológiánkat is licencelnünk kell" -- mondta Sonderman, aki elismerte, hogy a szerződéses gyártás eredendően drágább a saját előállításnál, de a Chartereddel kötött megállapodás gazdaságilag is előnyös.

Egyedül nem megy
Az AMD nem csak a processzorok gyártására, hanem a technológia fejlesztésekben is igénybe vesz idegen segítséget, a vállalat 2003-ban kötött gyártástechnológiai fejlesztési megállapodást az IBM-mel, amelyet később kétszer is meghosszabbítottak, először 2008-ig, majd 2011-ig. A szerződés szerint a cégek a 32 és 22 nanométeres csíkszélességű alkatrészek előállításához szükséges eljárások kifejlesztésén is együtt dolgoznak.
A Chartereddel kötött megállapodás és a drezdai fejlesztések lehetővé teszik az AMD számára, hogy 2008-ban a processzorpiac akár harmadát szerezze meg. Jelenleg a cég piaci részesedése 20 százalék feletti és egyelőre úgy tűnik, a további terjeszkedésnek elsősorban a szűkös gyártókapacitás szab csak határt. Pletykák szerint a Chartered kezdetben havi ezer darab ostyán állít elő processzorokat az AMD részére, de ezt a mennyiséget bármikor 3000 darabra lehet növelni az igényeknek megfelelően.

Az AMD chipjei a Chartered legújabb Fab 7 üzemében készülnek, ahol 300 milliméteres waferek megmunkálásával folyik a félvezetőgyártás. Az AMD jelenleg üzemelő egyetlen gyárában, a drezdai Fab 30-ban még 200 milliméteres wafereken folyik a termelés, havonta mintegy 20 ezer szilíciumostya halad át a gyártósorokon. Amint arról lapunk is beszámolt, az AMD nemrégiben elkötelezte magát drezdai üzemeinek bővítése mellett: a cég az elkövetkező három év során 2,5 milliárd dollárt ruház be Németországban, illetve nemrégiben felmerült egy új, amerikai félvezetőgyár építésének lehetősége is, amely legkorábban 2010-ben állhat be a termelésbe.


Jobbra hátul a világos épület a Fab 7

Sonderman szerint Drezdában a negyedik negyedévben indulhat be a 65 nanométeres chipek tömegtermelése, a Charterednél pedig 2007 közepén vezetik be az új gyártástechnológiát. A gyártástechnológiai útiterv alapján úgy tűnik, a 65 nanométeres technológia igen rövid életciklusú lesz az AMD-nél, a vállalat ugyanis 2008 közepére már a 45 nanométeres eljárás bevezetését tervezi. A rivális Intelnél 2007 végére várják a 45 nanométeres csíkszélességű alaktrészek tömegtermelésének beindítását.

Iparági szakértők szerint az AMD ma már a leghatékonyabb félvezetőgyártók közé tartozik, ez részben az APM bevezetésének is köszönhető. Az APM segítségével csökkenthető a selejtarány és növelhető a kihozatal, Sonderman szerint 2005 második negyedéve és 2006 első negyedéve között az APM bevezetése 48 millió dollárral növelte közvetlenül a vállalat üzemi eredményét, a raktárkészlet pedig ugyanezen idő alatt harmadával apadt, ahogy az AMD gyorsabban tudott reagálni a keresleti változásokra.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 1. 18:06

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.