Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 26. 09:35

Közel harmadával nőtt a Sun bevétele

Az átszervezésekkel, felvásárlásokkal kapcsolatos egyszeri költségek miatt veszteséggel zárta legutóbbi negyedévét a Sun Microsystems, azonban az UltraSPARC T1-re és az Opteronra épülő szerverek sikerének köszönhetően közel harmadával növelte bevételét. Ez volt az első olyan negyedév a Sunnál, amikor végig Jonathan Schwartz irányított.

[HWSW] Az átszervezésekkel, felvásárlásokkal kapcsolatos egyszeri költségek miatt veszteséggel zárta legutóbbi negyedévét a Sun Microsystems, azonban az UltraSPARC T1-re és az Opteronra épülő szerverek sikerének köszönhetően közel harmadával növelte bevételét. Ez volt az első olyan negyedév a Sunnál, amikor végig Jonathan Schwartz irányított.

A június 30-án véget ért negyedik pénzügyi negyedévben a Sun 3,83 milliárd dolláros bevétel mellett 301 milliós nettó veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, az egyszeri költségek nélküli profit azonban részvényenként 4 cent volt, amely felülmúlta az elemzők várakozásait. Egy évvel korábban a Sun 2,97 milliárdos bevétel mellett 50 millió dollár nettó eredményt tudott felmutatni.

A most lezárt negyedévben a legnagyobb egyszeri költséget egy májusban bejelentett elbocsátással kapcsolatban könyvelte el a vállalat. Akkor a Sun úgy határozott, hogy 4-5 ezer alkalmazottjától válik meg a költségek csökkentése és a hatékonyság növelése érdekében. További egyszeri tételt jelentett kiadási oldalon a StorageTek felvásárlásával kapcsolatos 156 millió dolláros költség. A negyedik negyedévben a Sun összesen 9 egyszeri kiadási tételt könyvelt el.

Jonathan Schwartz elnök-vezérigazgató büszkén jelentette be, hogy nem csak a bevétel és a profittermelő képesség javult a vállalatnál, hanem nőttek a megrendelések is, ami egyértelműen azt jelzi, hogy a cég visszaszerezte a piac bizalmát. Schwartz külön kiemelte az x86-os és T1-es szerverek sikerét, előbbiekből mintegy 100 millió dollárnyit, utóbbiakból 125 millió dollárnyit forgalmazott a negyedév során a cég. A Sun 14 százalékkal növelte szerver-eladásait és több mint 100 ezer gépet adott el, amelynek közel harmadát Opteron-alapú gépek tették ki. Az x86-os szegmens növekedése 53 százalékos volt.

Örvendetes a cég számára, hogy a negyedév során eladott szerverek és tárolók több mint felét olyan vállalatok vásárolták meg, amelyek korábban nem voltak a Sun ügyfelei.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról