:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 20. 13:27

Mindent elsöprően népszerűek az olcsó PC-szerverek

Az elmúlt év során 27,3 százalékkal 275 ezer darabra nőtt a kelet-közép-európai régióban eladott szerverek száma. Az árak csökkenése és az olcsó gépek térnyerése miatt az eladásokból származó árbevétel azonban csak 12,7 százalékkal nőtt és megközelítette az 1,6 milliárd dollárt. Az IDC szerint a regionális szerverpiac növekedésének motorját továbbra is a kormányzati IT-kiadások, a leendő és új tagállamoknak adott EU-források hajtják.

[HWSW] Az elmúlt év során 27,3 százalékkal 275 ezer darabra nőtt a kelet-közép-európai régióban eladott szerverek száma. Az árak csökkenése és az olcsó gépek térnyerése miatt az eladásokból származó árbevétel azonban csak 12,7 százalékkal nőtt és megközelítette az 1,6 milliárd dollárt. Az IDC szerint a regionális szerverpiac növekedésének motorját továbbra is a kormányzati IT-kiadások, a leendő és új tagállamoknak adott EU-források hajtják.

Egyre több az olcsó gép

"A régió piacán mindenütt nőtt az eladási volumen az elmúlt év során, többnyire olyan mértékben, amelyhez viszonyítva a nyugat-európai szerverpiacok szinte stagnálnak" -- mutatott rá Stefania Lorenz, az IDC CEMA rendszerekért felelős programmenedzsere. "Az alacsonyabb árak és a volumenszerverek terjedése óriási különbségeket eredményezett az árbevétel-növekedés ütemében. Míg Bulgáriában hihetetlen, 71 százalékos, Oroszországban pedig több mint 32 százalékos mértékben bővült az árbevétel, Csehországban, Magyarországon és Horvátországban érték szempontjából valójában szűkült a piac az olcsóbb gépek miatt."

Gyártói rangsor
Tavaly is a HP volt a kelet-közép-európai régió első számú szerverszállítója, a cég darabszám szempontjából minden országban az első helyen végzett, a második helyet az IBM, a harmadikat a Dell szerezte meg. Az eladási volumen 58,8 és a piaci árbevétel 58,2 százalékát a térségben ez a három szállító generálta. Árbevétel alapján is a HP állt az első helyen, megelőzve az IBM-et és Sun Microsystems-t.
Az olcsóbb szerverek térnyerése várhatóan a következő néhány évben is folytatódik. Az IDC szerint 2003-ban a rágióban az eladási darabszám 44,6 százalékát tették ki a 3000 dollárnál olcsóbb rendszerek, tavaly az arányuk már több mint 50 százalék volt, 2010-re pedig meg fogja közelíteni az 53 százalékot. Míg a felső kategóriás (500 ezer dollár feletti árú) szerverek az eladási darabszám kevesebb, mint 0,1 százalékát adják, az összárbevételből közel 16 százalékkal részesednek.

A hazai eladások darabszám szerint negyedével nőttek

Méret tekintetében továbbra is Oroszország a régió legnagyobb nemzeti piaca, és a nagyszabású kormányzati projekteknek köszönhetően ezen a piacon egész évben, sőt még jövőre is gyors növekedés várható. A második helyen álló Lengyelországban ezzel szemben a közép- és nagyvállalatok projektjei állnak a növekedés hátterében. A harmadik, negyedik és ötödik helyet Csehország, Magyarország és Ukrajna birtokolja.

Magyarországon 2005-ben több mint 16 ezer szervert értékesítettek, ami 24,4 százalékkal több mint az előző évben. A növekedés mozgatórugói azonban itthon is a belépő kategóriás "PC-szerverek" voltak, az olcsó gépek térnyerése miatt a piac értéke 12 százalékkal csökkent 2004-hez képest. A középkategóriás szerverek (25-500 ezer dolláros árkategória) piaca 8,9 százalékos növekedést produkált, ami darabszámban 477 eladott szervert jelentett 2005-ben. A felső kategóriás szerverek (500 ezer dollár felett) értékesítése visszaesett tavaly, összesen 10 darabot adtak el.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 24. 20:27

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.