:

Szerző: Bizó Dániel

2006. július 19. 14:02

Megkezdődött a PlayStation 3 gyártása

[DigiTimes/HWSW] A kínai nyelvű Apple Daily és Commercial Times lapok szerint az Asustek már megkezdte a Sony PlayStation 3 (PS3) gépének termelését -- írja a DigiTimes tajvani elektronika-ipari lap. A hírek szerint az első, kis mennyiségű szállítások július eleje óta folynak a Sony felé. A volumen nagysága havi 200 ezerre tehető, amelyet az Asustek magas ütemben kíván fokozni.

[DigiTimes/HWSW] A kínai nyelvű Apple Daily és Commercial Times lapok szerint az Asustek már megkezdte a Sony PlayStation 3 (PS3) gépének termelését -- írja a DigiTimes tajvani elektronika-ipari lap. A hírek szerint az első, kis mennyiségű szállítások július eleje óta folynak a Sony felé. A volumen nagysága havi 200 ezerre tehető, amelyet az Asustek magas ütemben kíván fokozni.

Növekvő ütemű gyártás

Tajvani források értesülései alapján a beszállítók mintegy 200 ezer PS3-hoz szállítottak alkatrészeket június során, amely volumen e hónapban emelkedni fog: a DigiTimes szerint a beszállítók szeptemberben és októberben összesen több mint egymilliós darabszámmal kalkulálnak. A szövegezés eleinte nem fejezte ki világosan, hogy havi, vagy a két hónapot érintő mennyiségről van szó, de a HWSW megkeresésére a DigiTimes pontosította a megfogalmazást.

PlayStation 3Az Asustekkel kapcsolatban felmerülő számokból egyértelműnek tűnik, hogy nem a tajvani beszállító fogja egyedül biztosítani a PS3 globális rajtjának kezdőkészletét. A hírek szerint a másik szerződéses gyártó a szintén tajvani Foxconn lesz, amely a Hon Hai Precision elektronikai iparóriás tulajdona, igaz, itt a termelés csak később, az igények felfutásával indul be. Ez azt sejteti, hogy a Sony saját üzemeiben is gyárt konzolokat, hogy biztosítsa az ellátást a kezdeti kritikus időszak során, majd a már éretté vált és sztenderdizált gyártási folyamatot később teljes egészében a tajvaniak veszik át, melyek a PlayStation 2 termelését is végzik.

Problémák

A Sony idén tavaszról novemberre halasztotta PS3 gépének piaci premierjét arra hivatkozva, hogy a Blu-ray következő generációs lemezformátummal kapcsolatos szabványosítási munkálatok nem zárultak le idejében, még hónapokkal az eredetileg kitűzött határidőt követően sem. Míg mai napig ez a hivatalos magyarázat, sokak szerint ennél sokkal mélyebb és összetettebb problémákkal küszködött a japán vállalat, többek között kevés és gyenge minőségű játékszoftver lett volna kész a májusi rajtra, vagy a konzolba szánt Cell processzor, esetleg az NVIDIA RSX grafikus chip nem állt tömegtermelésre készen. E forgatókönyv szerint a Blu-ray körül támadt nehézségek így csak alibit szolgáltattak.

A PlayStation 3 a jelenleg érvényben lévő tervek szerint november 11-én jelenik meg Japánban, november 17-én pedig Észak-Amerikában és Európában is bemutatkozhat. Ezzel a Sony gyakorlatilag egyéves hátrányba került a Microsoft Xbox 360 konzoljával szemben, ami azt jelenti, hogy a rivális addigra már akár tízmilliós fogyasztói bázissal rendelkezik majd. A PS3 további jelentős kockázataként értékelik elemzők és iparági szakemberek, hogy bár csúcstechnológiát vonultat fel, addig a szokatlanul magas ára (Európában legalább 170-180 ezer forint környékére várják) döntő hátrányba hozhatja riválisaival szemben. A tét hatalmas, a PS3 esetleges bukása az egész Sony-birodalmat megrengetné, sikere viszont új szárnyakat adhatna a valaha szebb időket is megélt vállalatnak.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 05:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.