Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 20. 10:31

Pocsék negyedév után nagyszabású átszervezés az Intelnél

Csökkent az Intel negyedéves bevétele és eredménye is, azonban a visszaesés némileg kisebb volt a vártnál. A világ legnagyobb chipgyártója egy jelentős átszervezést is bejelentett, amelynek keretén belül számos vezető pozíciója megváltozott. A cég emellett közölte, hogy már idén piacra dobja négymagos processzorait.

[HWSW] Csökkent az Intel negyedéves bevétele és eredménye is, azonban a visszaesés némileg kisebb volt a vártnál. A világ legnagyobb chipgyártója egy jelentős átszervezést is bejelentett, amelynek keretén belül számos vezető pozíciója megváltozott. A cég emellett közölte, hogy már idén piacra dobja négymagos processzorait.

A várakozásoknak nagyjából megfelelő eredmények

A második negyedévben az Intel bevétele egy év alatt 13 százalékot csökkenve alig haladta meg a 8 milliárd dollárt, a nyereség eközben 57 százalékkal 885 millió dollárra, részvényenként 15 centre zuhant vissza. A részvényenkénti profit 2 centtel felülmúlta a Wall Streeten dolgozó elemzők elvárásait, a bevétel azonban 200 millió dollárral elmaradt az előrejelzéstől. A jelenlegi negyedévre az Intel 8,3 és 8,9 milliárd dollár közötti bevételt vár, elemzők korábban átlagosan 9 milliárd dollárra számítottak.

A processzor-szállítások és a lapkákon elért bevétel egyaránt csökkent az első negyedéves szinthez képest, a flash memóriák forgalma ugyanakkor növekedett -- mondta el Andy Bryant, a vállalat pénzügyi vezetője, aki elsimerte, a processzor-eladások a szokásos szezonális változásnál jobban visszaestek. Elemzők kritizálták a felhalmozott raktárkészlet értékét, Bryant szerint azonban ezt az okozta, hogy a Conroe és a Woodcrest gyártása a vártnál korábban megkezdődött.

A tavalyi év végén az Intel bruttó eredményhányada még 62 százalékos volt, ez az idei második negyedévre 52,1 százalékra esett vissza, ahogy erősödött a verseny az AMD-vel. A bruttó eredményhányad azonban felülmúlta a vállalat igen pesszimista, 49 százalékos előrejelzését. A jelenleg is zajló harmadik negyedévre megint csak 49 százalékos bruttó haszonrést vár annak ellenére, hogy ebben az időszakban érkezik a piacra az Intel összes idei ásza: a Core mikroarchitektúrán alapuló asztali, mobil és szerver-processzorok, valamint a kétmagos Itanium. Az alacsony eredményhányad magyarázata, hogy a termékek gyártása az életciklusuk elején még drága, a piaci árak pedig továbbra is nyomottak.

Vezetői

Az Intel nemrég működésének racionalizálása érdekében nagyszabású átszervezési tervet jelentett be, amelynek részeként elbocsátott 1000 vezetőt, illetve eladta kommunikációs chipekkel -- beleértve a mobiltelefonokba és kézigépekbe szánt XScale processzorokkal -- foglalkozó részlegét a Marvell Technologynek. Andy Bryant a negyedéves tájékoztatón további elbocsátásokat helyezett kilátásba.

A vállalat tegnap több vezetőségi változást is bejelentett. Az új marketing-igazgató Sean Maloney, az Intel Mobility Group korábbi vezetője, akit sokan máris Paul Otellini elnök-vezérigazgató utódaként emlegetnek. A marketingért eddig felelős vezetők közül Anand Chandrsekhert az alacsony fogyasztású processzorokért és ultramobil PC-kért felelős igazgatóvá nevezték ki, a Samsungtól "importált" Eric Kimet pedig a Digital Home Group élére állították. A Digital Home Groupot eddig vezető Don MacDonald ezentúl a vállalati marketingért felel és közvetlenül Maloney irányítása alatt dolgozik tovább.

Bill Siu, a Channel Platforms Group vezetője nyugdíjba vonul, utódát később nevezik ki, addig a részleget Sean Maloney irányítja. Szintén nyugdíjba megy szoftverekért felelős Richard Wirt, a Software Solutions Group részleget ezután Renee James irányítja majd. A Digital Enterprise Groupnál nem volt változás, ez a részleg továbbra is Pat Gelsinger fennhatósága alatt áll.

Lehet két maggal több?

A vadonatúj architektúrán alapuló kétmagos processzorok nyári megjelenése után az Intel már az év vége előtt bevezetné négymagos chipjeit is -- jelentette be Paul Otellini. A Kentsfield kódnéven ismert négymagos asztali és a Clovertown nevű szerverprocesszor premierje 2007-ről 2006 negyedik negyedévére csúszik át. A Kentsfield és a Clovertown valójában nem új fejlesztések, csupán két darab kétmagos Conroe-t, illetve Woodcrestet tartalmaznak egy tokban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról