:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 17. 11:39

Ne szólj szám, nem fáj fejem: kirúgás a jutalma a vállalati informatikai szabályzat megsértőinek

Egy friss felmérés szerint egyre több dolgozót bocsátanak el a vállalatoktól azért, mert megsértik az informatikai szabályzatban foglaltakat.

[HWSW] Egy friss felmérés szerint egyre több dolgozót bocsátanak el a vállalatoktól azért, mert megsértik az informatikai szabályzatban foglaltakat.

Minden negyedik dolgozónak egy e-mail a veszte

A 416 amerikai vállalat közreműködésével az American Management Association és az ePolicy Institute által készített "2006 Workplace E-Mail, Instant Messaging and Blog" jelentésből kiderül, hogy az elbocsátások 26 százalékának a nem megfelelő e-mail használat az oka, 2 százaléka az azonnali üzenetküldőkkel kapcsolatos. Emellett egyre jellemzőbb, hogy a vállalatok azért szabadulnak meg egyes alkalmazottaiktól, mert azok blogjaikban a cégükre nézve kedvezőtlen véleményt fogalmaztak meg.

A vállalatoknak egyre több problémát okoznak az informatikai rendszert nem megfelelően használó alkalmazottak, akik például bizalmas információkat szivárogtatnak ki, vagy egyszerűen csak nem megfelelő témákról leveleznek, csevegnek vagy blogolnak, és ezzel bajba keverik munkaadójukat. A felmérésben résztvevő cégek 24 százaléka állította, hogy bírósági perben dolgozóinak e-mailjeit kérték be tőle bizonyítékként, 15 százalékuknak pedig volt bírósági ügye egy alkalmazott levelezései miatt.

"A vállalati bloggerek abban a tévhitben élnek, hogy az Első Kiegészítés [Egyesült Államok Alkotmányának szólás- és sajtószabadságról is szóló passzusa]feljogosítja őket arra, hogy akármit mondjanak. Tévedés! Az Első Kiegészítés csak a kormányzat szóláskorlátozásáról rendelkezik, de nem véd meg alkalmazottakat. A magánszférában dolgozó bloggereket szinte akármilyen indokkal ki lehet rúgni, beleértve akár a munkaidőben történő blogolást vagy akár az otthoni blogírást is" -- mondta Nancy Flynn, az ePolicy Institute ügyvezetőhe, a Blog Rules című könyv szerzője. A jelentés szerint a blogolással kapcsolatos elbocsátások aránya csak kevesebb mint 2 százalék volt.

Egyre több problémát jelentenek az üzenetküldők és a blogok

A megkérdezett vállalatoknak 76 százaléka rendelkezik az e-mailezésre vonatkozó előírásokkal, 68 százalékuk még a munkahelyi magánlevelezést is szabályozza. Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy a kiterjedt előírások ellenére az alkalmazottak több mint harmada nem tud különbséget tenni a kritikus fontosságú, megőrzendő vállalati levelezés és az "eldobható" magánlevelezés között. További érdekes adat a felmérésből, hogy az azonnali üzenetküldőkre csak a cégek 31 százaléka vezetett be szabályozást és mindössze 13 százalékuk őrzi meg az üzeneteket. Az alkalmazottak blogolási szokásaival kapcsolatos szabályok csak a vállalatok 9 százalékánál találhatók meg.

Az azonnali üzenetküldőkkel és blogokkal kapcsolatos legtöbb problémát nem a cégre, esetleg a vezetésre tett negatív megjegyzések jelentik, hanem az olyan jogsértések, mint például védett szellemi tulajdon, üzleti titkok, pénzügyi információk továbbadása, megrendelők vagy ügyfelek adatainak vagy más bizalmas információknak a kiszivárgása, illetve szexuális zaklatás, amelybe beletartoznak a szexuális témájú képek, viccek is.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 20:14

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.