Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 5. 13:20

Dél-Koreában is jogi csatát vesztett a Microsoft

Dél-Koreában sem áll jól a Microsoft trösztellenes ügye, egy szöuli bíróság ugyanis arra kötelezte a céget hogy dobjon piacra egy médialejátszó és azonnali üzenetküldő nélküli Windowst.

[HWSW] Dél-Koreában sem áll jól a Microsoft trösztellenes ügye, egy szöuli bíróság ugyanis arra kötelezte a céget hogy dobjon piacra egy médialejátszó és azonnali üzenetküldő nélküli Windowst.

A Microsoft fellebbezett és azt kérte a bíróságtól, a fellebbviteli eljárás lefolytatásáig függessze fel határozatát, ezt a beadványt tegnap elutasították -- jelentette be a Versenyügyi Bizottság (Fair Trade Commission), amely decemberben kötelezte a céget 32,5 milliárd won (34,5 millió dollár) büntetés megfizetésére és a Windows Media Player, valamint a Windows Messenger eltávolítására. A pénzbüntetés a legnagyobb, amit Dél-Koreában külföldi vállalatra valaha kiszabtak. Elemzők megjegyzik, hogy a történelmi büntetésnek aligha lesz hatása az országhatáron kívül a Microsoft üzletpolitikájára.

Tisztességtelen verseny

Amint arról beszámoltunk, a Versenyügyi Bizottság tavaly kihirdetett ítélete szerint a redmondi vállalat megsértette a koreai törvényeket azzal, hogy a Windows Server operációs rendszerbe építette a Media Service-t, illetve a Windowszal együtt értékesítette a Windows Media Playert és a Windows Messengert, így korlátozva a versenyt és monopolizálva a piacot. A Microsoft válaszul kilátásba helyezte, hogy kivonja a Windowst a dél-koreai piacról, bár ez igen valószínűtlen lépésnek tűnik, révén az ország a Microsoft tíz legnagyobb piacának egyike.

Döntését az FTC azzal indokolta, hogy a Media Player beépítése a Windowsba látványosan a Microsoft javára billentette a mérleget a digitális médiapiacon. 2000 decemberében a redmondi cég még csak 39 százalékos részesedéssel rendelkezett a koreai streamind mádiapiacon, míg a vetélytárs RealNetworks 37 százalékossal, ma már a Microsoft a piac közel 60 százalékát uralja, míg a RealNetworks kénytelen beérni 5 százalékkal. Az indoklásban nem esett szó a piacon érdekelt koreai cégekről.

Az azonnali üzenetküldők területén az FTC indoklásában a Daum Communications nevű koreai internetszolgáltatót hozza fel példaként, amelynek részesedése az azonnali üzenetküldők piacán 5,3 százalékra csökkent azután, hogy a Microsoft a Windows részévé tette a Messengert. A Daum a neki okozott piaci hátrány miatt be is perelte a redmondiakat, az ügy azonban megegyezéssel zárult, a koreai szolgáltató 10 millió dollárral vigasztalódott és ejtette a keresetet.

Csupasz Windows kell

Az FTC kimondta továbbá, hogy a Microsoftnak el kell távolítania a Windows Media Service-t a Windows Server operációs rendszerből, illetve két új asztali Windowst kell kiadnia, egyet, amely teljesen nélkülözi a Media Playert és a Messengert, valamint egy másikat, amelyben egyértelműen jelezve van hogy a felhasználók honnan tölthetik le a versenytársak hasonoló szoftvereit. Ez utóbbi funkcionalitást a már telepített Windowsokhoz is elérhetővé kell tenni frissítések segítségével.

A redmondiak szerint a szoftverek integrálása a Windowsba valójában a fogyasztók, valamint a helyi vállalatok érdekeit szolgálta és semmilyen módon nem korlátozta a versenyt, mivel a versenytárs üzenetküldő szoftverek is szabadon letölthetők, illetve telepíthetők a Windowsra. A cég továbbra is tagadja hogy törvényt sértett volna és további jogi lépéseket mérlegeli.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról