Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 27. 11:47

Csökkenő, de a várakozásokat meghaladó nyereség a Symantecnél

A Veritas Software felvásárlásának köszönhetően emelkedett a Symantec bevétele, de az akvizícióval és egyebekkel kapcsolatos költségek miatt a cég nyeresége a felére csökkent. A biztonsági piac vezetője felül tudta múlni saját célkitűzéseit és megemelte egész éves kilátásait is, amelyre a részvények árfolyama 7 százalékos erősödéssel reagált. Pozitív hír az eredmények között, hogy a bevétel 51 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származott.

[HWSW] A Veritas Software felvásárlásának köszönhetően emelkedett a Symantec bevétele, de az akvizícióval és egyebekkel kapcsolatos költségek miatt a cég nyeresége a felére csökkent. A biztonsági piac vezetője felül tudta múlni saját célkitűzéseit és megemelte egész éves kilátásait is, amelyre a részvények árfolyama 7 százalékos erősödéssel reagált. Pozitív hír az eredmények között, hogy a bevétel 51 százaléka az Egyesült Államokon kívülről származott.

A Symantec a június 30-án véget ért első pénzügyi negyedévében 1,16 milliárd dolláros bevétel mellett 94,8 millió dollár, részvényenként 9 cent profitot ért el, egyszeri tételek nélkül a nyereség részvényenként 24 centre rúgott, felülmúlva az elemzők 18 centes előrejelzését. Egy évvel korábban a vállalat 699,9 milliós forgalmat és 198,6 milliós eredményt tudott felmutatni, a Veritas eredményeit is figyelembe véve a bevétel 1,26 milliárd dollárról 1,28 milliárdra emelkedett.

A Symantec 2004 végén jelentette be az adattárolási, adatmentési megoldásokkal foglalkozó Veritas 10,3 milliárd dolláros felvásárlását. A Symantec termékei elsősorban a fogyasztók, valamint a kis- és középvállalatok körében kedveltek, a Veritas adatmentési, adatbiztonsági megoldásai ezzel szemben a közép- és nagyvállalatok igényeit próbálják kiszolgálni. Az ügylet jól példázza azt a trendet, amelynek keretén belül a biztonsági megoldások egyre inkább integrálódnak az adattárolási, -mentési, -visszaállítási szoftverekkel. Hasonló okból jelentette be idén júniusban az adattárolásban utazó EMC az RSA Security akvizícióját.

Az integrációval kapcsolatos szkepticizmus mellett a Symantec helyzetét tovább rontotta, hogy a Microsoft is megjelent OneCare termékeivel az otthoni biztonsági megoldások piacán. John W. Thompson, a Symantec elnök-vezérigazgatója szerint azonban a mostani eredmények egyértelműen bizonyítják, hogy a Veritas felvásárlásával kapcsolatos aggodalmak eltúlzottak voltak és egyelőre nincs jele annak sem, hogy a Microsoft jelentősen fenyegetné a népszerű Norton termékek egyeduralmát. A teljes képhez ugyanakkor hozzátartozik, hogy a Microsoft OneCare csak idén május végén debütált.

Elemzők korábban arra számítottak, hogy a Microsoft piaci megjelenése és a vállalati informatikai kiadások visszafogása miatt a Symantec csökkenti éves előrejelzését, azonban a vállalat rácáfolt az aggodalmakra és részvényenként 1-1,1 dollárról 1,06-1,16 dollárra emelte éves nyereség-előrejelzését. A cég 5,2 és 5,4 milliárd dollár közötti forgalmat vár az idén ami egybeesik az elemzők elvárásaival.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról