Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 19. 09:23

Növekedési problémákkal küzd az IBM

A szoftver-eladások húzták az IBM negyedéves eredményeit, a szolgáltatási üzletág által megkötött szerződések értéke viszont csökkent, ami talán a bevételeinek több mint felét szolgáltatásokból realizáló IBM aranykorának végét jelentheti. Elemzők szerint egyre erősebb a verseny az informatikai szolgáltatások piacán, az IBM-et ma már nem csak a hagyományos vetélytársai szorongatják (pl. EDS, Accenture), hanem az új piaci szereplők, például Indiából.

[HWSW] A szoftver-eladások húzták az IBM negyedéves eredményeit, a szolgáltatási üzletág által megkötött szerződések értéke viszont csökkent, ami talán a bevételeinek több mint felét szolgáltatásokból realizáló IBM aranykorának végét jelentheti. Elemzők szerint egyre erősebb a verseny az informatikai szolgáltatások piacán, az IBM-et ma már nem csak a "hagyományos" vetélytársai szorongatják (pl. EDS, Accenture), hanem az új piaci szereplők, például Indiából.

Várakozásokon belül

Az IBM negyedéves bevétele 1,7 százalékkal 21,9 milliárd dollárra esett vissza annak köszönhetően, hogy a cég PC-üzletágát eladta a kínai Lenovónak. Egy éve a PC-üzletág még 577 milliós bevételt termelt, ezt leszámítva a vállalat forgalma 1 százalékkal nőtt. A Nagy Kék nettó profitja a tavalyi második negyedévvel összevetve 11 százalékkal 2,02 milliárd dollárra, részvényenként 1,30 dollárra emelkedett. A Reuters Estimates által megkérdezett elemzők átlagban 21,9 milliárdos bevételre és részvényenként 1,29 dolláros nyereségre számítottak.

A javuló nyereségességnek több oka is van, és ezek közül csak az egyik a pénztemető PC-üzletág eladása, jelentős szerepet játszott a hatékonyság növelésében egy átfogó költségcsökkentési program is, amelynek keretén belül mintegy 16 ezer dolgozójától vált meg a cég. Az IBM bruttó nyereséghányada a második negyedévben 41,2 százalék volt, szemben az egy évvel korábban elért 39,4 százalékkal. Bár a javuló hatékonyság tiszteletre méltó, a forgalom növelése nélkül hosszú távon nem fenntartható növekedést produkál.

A szoftverrészleg húzta ki a céget a bajból

A Nagy Kék bevételének több mint a felét adó Global Services szolgáltatási részlegnek mind a bevétele, mind a megkötött szerződéseinek értéke csökkent, előbbi 1 százalékkal esett vissza, utóbbi azonban közel kétharmadára apadt. A megkötött de nem teljesített szerződések értéke is csökkent, a költségek csökkentésének és az átszervezéseknek köszönhetően azonban a részleg bruttó eredményhányada mégis 1,6 százalékponttal nőtt.

A hardverpiacon vegyes volt az IBM teljesítménye, a mainframe-ek eladásai -- vélhetően a 100 ezer dolláros z9 Business Class tavaszi megjelenésének köszönhetően -- növekedtek, a Unix-szerverek forgalma ugyanakkor 10 százalékkal visszaesett, az iSeries (AS/400) rendszerek bevétele 7 százalékkal csökkent, a x86-szervereké pedig stagnált. A hardver-üzletág forgalma összességében 7 százalékkal csökkent. A félvezetőgyártó divízió ugyanakkor 45 százalékos forgalomnöveledést ért el, elsősorban a játékkonzolokba szánt chipekből befolyó bevételnek köszönhetően, az IBM gyártja ugyanis az Xbox 360 és a PlayStation 3 processzorát és grafikus magját.

Az IBM-et végül nagy meglepetésre a szoftverdivízió húzta ki a csávából, amely 5 százalékkal 4,2 milliárd dollárra tudta növelni eladásait. Mark Loughridge pénzügyi igazgató szerint a jövőben a szoftverrészleget kisebb cégek akvizíciójával fogják tovább erősíteni. Loughridge elmondta, hogy elsősorban a Websphere köztesszoftverek forgalma volt erős a negyedévben.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról