:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. július 21. 09:24

Az Európai Unió elvitte a Microsoft nyereségének jó részét

Látványosan növekedő bevételt ért el legutóbbi, negyedik pénzügyi negyedévében a Microsoft, a jogi kiadások és a fejlesztésekre fordított összegek növekedése miatt azonban a nyereség negyedével visszaesett. A vállalat egy részvény-visszavásárlási programot is bejelentett, amelynek keretén belül augusztus közepéig 20 milliárd dollár értékben vásárol saját papírjaiból. A világ legnagyobb szoftvercége 2011-ig további 20 milliárd dollárt költ majd részvények visszavásárlására.

[HWSW] Látványosan növekedő bevételt ért el legutóbbi, negyedik pénzügyi negyedévében a Microsoft, a jogi kiadások és a fejlesztésekre fordított összegek növekedése miatt azonban a nyereség negyedével visszaesett. A vállalat egy részvény-visszavásárlási programot is bejelentett, amelynek keretén belül augusztus közepéig 20 milliárd dollár értékben vásárol saját papírjaiból. A világ legnagyobb szoftvercége 2011-ig további 20 milliárd dollárt költ majd részvények visszavásárlására.

A jogi kiadások húzták le a nyereséget

A negyedév során a Microsoft 11,8 milliárd dollár bevétel mellett 2,3 milliárd dollár, részvényenként 28 cent nyereséget ért el. A jogi kiadások -- beleértve az EU által kiszabott újabb bírságot -- részvényenként 3 centtel rövidítették meg a vállalatot, ezeket leszámítva az eredmények felülmúlták volna az elemzők 30 centes várakozását. Egy évvel korábban a Microsoft 10,2 milliárd dolláros bevétel mellett 3,7 milliárd dollár, részvényenként 34 centes profitról számolhatott be. A nyereség csökkenésének oka, hogy a Microsoft kénytlen egyre többet költeni fejlesztésekre, hogy versenyben maradhasson az olyan ellenfelekkel szemben mint a Google és a Yahoo.

Az asztali Windowsokkal foglalkozó részleg bevétele 12 százalékkal, üzemi nyeresége 15 százalékkal nőtt, de a Microsoft várakozásai szerint a jövő év elején debütáló Windows Vista még látványosabb növekedést hoz a divízió számára. A vállalat szerint a PC-eladások csak 8-10 százalékkal nőnek az idén, vagyis a piaci bővülés üteme csökken a megelőző évekéhez képest. Az új SQL Server sikerének köszönhetően kitűnően teljesített a Server and Tools részleg, amely 18 százalékos bevétel-növekedést könyvelhetett el és 53 százalékkal emelkedett az üzemi eredménye. Az Office-szal foglalkozó infomunkás részleg bevétele 6,4 százalékkal nőtt.

A Home and Entertainment részleg forgalma megduplázódott, ahogy a negyedév során a Microsoft 1,8 millió Xbox 360 konzolt szállított le, ezzel elérte célkitűzését, hogy a pénzügyi év végéig 5 millió készüléket adjon el. A jelenlegi pénzügyi évre 8-10 millió Xbox 360 eladását prognosztizálja a cég.

Félmilliárdos marketing-büdzsé

A jelenleg is zajló első negyedévre 10,6 és 10,8 milliárd dollár közötti bevételt és 30-32 centes eredményt vár a Microsoft, a teljes pénzügyi évre 49,7 és 50,7 milliárd közötti forgalom és részvényenként 1,43-1,47 dollár a célkitűzés. A most lezárt pénzügyi évben 44,28 milliárdos bevételt és részvényenként 1,2 dolláros nyereséget ért el a cég. A szoftvervállalat közölte, hogy a jövő év elején bemutatkozó két kulcsfontosságú terméke, az Office 2007 és a Windows Vista marketingjére mintegy 450 millió dollárt kíván költeni.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. május 2. 00:10

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.