Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 31. 09:08

Szabadul az IBM a Lenovótól

Az IBM megállapodott a Lenovóval, hogy a tervezettnél fél évvel korábban eladhatja a kínai számítógépgyártóban birtokolt mintegy 15 százalékos részesedését.

[HWSW] Az IBM megállapodott a Lenovóval, hogy a tervezettnél fél évvel korábban eladhatja a kínai számítógépgyártóban birtokolt mintegy 15 százalékos részesedését.

Lenovo-részvényt tessék!

Az egyezség értelmében a Nagy Kék máris megszabadulhat a papírjainak kétharmadától, a fennmaradó részt pedig legkorábban 2007 november 1-én adhatja el. Elemzők szerint az IBM lépése nem meglepő, ugyanis amikor a cég eladta minimális nyereséget termelő személyi számítógépes üzletágát a Lenovónak, már tudni lehetett, hogy nem tervez hosszú távon a kínai cég befektetője maradni.

Amikor a Lenovo megvásárolta az IBM személyi számítógépes üzletágát, a Nagy Kék 1,31 milliárd Lenovo-részvény tulajdonosa lett. Az akkori megállapodás szerint ezeket a papírokat 2006 májusa és 2008 májusa között adhatta volna el. Az új szerződés lehetővé teszi az IBM számára, hogy hamarabb megszabaduljon a Lenovóban birtokolt részesedésétől, amely nyomán mindkét cégnek megszűnhet számos hatósági kötelezettsége, illetve korátozása.

Amikor az IBM a Lenovo résztulajdonosa lett, a részvények értéke még egyenként 2,67 hongkongi dollár (1 HKD = 26,4 forint) volt, a tegnapi záráskor a tőzsde azonban már csak 2,35 dollárra értékelte a PC-gyártó papírjait. A lejtmenet oka, hogy a Lenovo részvényesei sem tartották kifejezetten jó húzásnak az IBM-mel kötött üzletet, amelynek eredményeképp egy nyereséghatáron egyensúlyozó globális mamut irányítása került a kínai piacot toronymagasan vezető és masszívan nyereséges cég kezébe.

Lejtmenet

A 2006. március 31-én véget ért negyedévben a Lenovo 24,4 milliárd hongkongi dollár bevétel mellett 903 milliós deficitet ért el, ami közel háromszorosa az elemzők által várt 390 milliónak. A vállalat közleménye szerint az IBM PC-részlegének beolvasztásával, az átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos egyszeri költségek 543 millió hongkongi dollárt tettek ki. Egy évvel korábban a Lenovo még 166 milliós profitot ért el.

Noha a Lenovo a vásárláskor öt évre jogott szerzett az IBM márkanév használatára, elég gyorsan megszabadult tőle, a ma kapható gépek már szinte kivétel nélkül Lenovo néven kerülnek forgalomba. A PC-piac élére törő vállalat piaci részesedése ráadásul fokozatosan csökken, a tavalyi első negyedévben elért 7,7 százalék után idén már csak 6,6 százalékra futotta, sőt a vállalat még a kínai piacon is csökkenő részesedéssel kell szembenézzen. 2006 végén még az eladások 36 százalékát tartotta kézben, az idei első negyedévben azonban már csak 31,6 százalékot.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról