Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 12. 12:12

A nyílt forrású szoftverektől és a Google-től fél a Microsoft

Az alternatív üzleti modellektől, például a Linuxtól vagy a Google hirdetési megoldásától fél a legjobban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. Egy többszáz fő előtt tartott beszédében Ballmer rámutatott, a Microsoft számos piacon van jelen, ezért számos vetélytársa akad, de a két legnagyobb ellenfele a nyílt forrású mozgalom, illetve a megváltozott internetes hirdetési környezet. Utóbbi piacon a Microsoft jelenleg harmadik a Google és a Yahoo , de a Redmond az első helyre tör.

[HWSW] Az alternatív üzleti modellektől, például a Linuxtól vagy a Google hirdetési megoldásától fél a legjobban Steve Ballmer, a Microsoft elnök-vezérigazgatója. Egy többszáz fő előtt tartott beszédében Ballmer rámutatott, a Microsoft számos piacon van jelen, ezért számos vetélytársa akad, de a két legnagyobb ellenfele a nyílt forrású mozgalom, illetve a megváltozott internetes hirdetési környezet. Utóbbi piacon a Microsoft jelenleg harmadik a Google és a Yahoo , de a Redmond az első helyre tör.

A változás képessége

A sikeréhes Ballmer elmondta, a Microsoft valóban nem érzi magát kényelmesen a harmadik helyen, azonban szerinte a cég már többször bebizonyította hogy a kitartó munka és az innováció meghozza a gyümölcsét. Példaként említette a Netscape-pel vagy a Novellel szemben folytatott versenyt, amelyekben eleinte a szakmai közönség kevés sikert jósolt a redmondiaknak, végül az Internet Explorer és a Windows is felülkerekedett.

Az elnök-vezérigazgató hangúlyozta, hogy teljesen megváltozott az internetes hirdetési piac, de a cég stratégiájában is kiemelt szerepe van a keresésnek és szolgáltatásoknak, valamint a bevételi oldalon a hirdetéseknek. Ennek jegyében a Microsoft számos Windows Live szolgáltatás bevezetésére készül, amellett partneri megállapodásokkal és akvizíciókkal próbálja erősíteni befolyását a hirdetési piacon.

"A legnagyobb fenyegetés a saját képességünkben rejlik, ha nem vagyunk képesek átvenni az új üzleti modellekket, vagy felvenni a versenyt velük" -- mondta Ballmer, aki szerint az üzleti környezet folyamatosan változik és kulcsfontosságú az alkalmazkodási képesség. Kérdésre válaszolva a Microsoft vezetője elmondta, a régi ősellenség, az IBM ma már nincs Redmond legnagyobb mumusai között, a nyílt forrású szoftverek ugyanakkor annál inkább.

A nyílt forrású szoftverek a cég mumusai

Ballmer úgy véli, a nyílt forrású szoftverek műszaki területen is potens versenytársak és máris számos területet meghódítottak maguknak, többek között a szuperszámítógépek világát. Éppen ezen a területen készül visszavágni a Microsoft a júniusban megjelenő Windows Compute Cluster Server 2003-mal, amelyet kifejezetten fürtözött rendszerek csomópontjain történő futtatásra terveztek.

A vezető szerint a Microsoft előtt álló kihívás kettős, ugyanis nem csak technikailag jobb megoldást kell előállítania, hanem olyat is, amelynek élettartamra vetített birtoklási költsége kedvezőbb. "A beszerszési árban nagyon nehéz a nyílt forrású megoldásokkal versenyezni, de a birtoklási összköltségben könnyű" -- mondta Ballmer. A Microsoft már számos olyan tanulmányt készíttetett, amelyek a Windows és a Linux használatával kapcsolatos költségeket vizsgálják és amelyek szerint a Windows üzemeltetése olcsóbb.

Természetesen szóba került a Windows Vista is, amelyről beszélve Ballmer elmondta, azért érdemes áttérni az új operációs rendszerre, mert elődjénél biztonságosabb, emellett stabilabb és kényelmesebben is használható. Az Apple Mac OS X fenyegetéséről szóló kérdésre Ballmer azt válaszolta, a Microsoftnak sokkal több a partnere és több területre koncentrál, mint az Apple, amelyik csak egy szűk réteg igényeit szeretné kielégíteni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról