Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 10. 00:03

Kifizetődő a minősített informatikai szaktudás

Az informatikusok előmenetelét és fizetését is jelentősen befolyásolják a különféle megszerzett képesítések és sikerrel teljesített vizsgák, azonban egy felmérésből kiderül, ezek fontossága egyre kisebb, a vállalatok értékelik a tudást akkor is, ha arról nincs kiállított bizonyítvány. A legnagyobb fizetést persze a minősítésekkel rendelkező szakemberek kapják.

[HWSW] Az informatikusok előmenetelét és fizetését is jelentősen befolyásolják a különféle megszerzett képesítések és sikerrel teljesített vizsgák, azonban egy felmérésből kiderül, ezek fontossága egyre kisebb, a vállalatok értékelik a tudást akkor is, ha arról nincs kiállított bizonyítvány. A legnagyobb fizetést persze a minősítésekkel rendelkező szakemberek kapják.

Papír nélkül is értékes a tudás

A Foote Partners által közzétett "Q1 2006 Hot Technical Skills and Certifications Pay Index" összesen 212 különféle informatikai szaktudás és képesítés piaci értékét vizsgálta és azt találta, hogy a minősítésett szaktudással megszerezhető fizetéstöbblet az elmúlt évben mindössze 2,6 százalékkal növekedett, miközben ugyanaz az ismeret bizonyítvány nélkül akár 4,4 százalékkal több pénzt is érhet mint egy évvel korábban. A Foote összesen 1820 észak-amerikai vállalat több mint 52 ezer informatikusának fizetési adatait megvizsgálva jutott erre a következtetésre.

Bár az továbbra is igaz, hogy a minősített szakemberek a megszerzett vizsgák után nagyobb (átlagosan 8,1%) fizetésemelésre számíthatnak, az azonos tudással rendelkező, de minősített és minősítés nélküli munkatársak fizetése közötti különbség egyre inkább csökken, utóbbiak egy szakterület alapos ismeretéért átlagosan 7,1 százalékos prémiumot kaphatnak, szemben az egy évvel korábbi 6,8 százalékkal és a két évvel korábbi 6,6 százalékkal. A Foote szerint tehát a munkaerőpiac egyre inkább értékeli a tapasztalati úton megszerzett és birtokolt tudást még akkor is, ha ahhoz nem társul bizonyítvány.

A Foote felmérése rangsorolta az egyes ismereteket és képesítéseket az alapján, hogy a birtokában levő szakemberek mennyivel keresnek többet. Összesen tizennégy olyan képesítés van, amelynek értéke -- vagyis a birtokában megszerezhető többlet-jövedelem -- több mint 10 százalékkal nőtt, köztük az SCNP (Security Certified Network Professional), CISM (Certified Information Security Manager) és MCT (Microsoft Certified Trainer). Ugyanakkor 9 olyan képesítés volt az elmúlt évben, amely vesztett az értékéből, köztük az MCDST (Microsoft Certified Desktop Support Technician), CISA (Certified Information Systems Auditor), valamint három Novell-minősítés (NCDE, MCNE, CNA).

Keresettek a hálózati és biztonsági szakemberek

A felmérés szerint a (vezeték nélküli)hálózatokkal, operációs rendszerekkel, adatbázisokkal és webes fejlesztésekkel, projekt menedzsmenttel és informatikai biztonsággal foglalkozó szakemberek a leginkább keresettek az amerikai vállalatoknál. A San Franciscó-i Robert Half Technology által nyilvánosságra hozott jelentés szerint robbanásszerűen növekedik az igény a vezeték nélküli hálózatok menedzselésére specializálódott informatikai szekemberek iránt.

Cisco
Az általános Cisco-minősítés háromszintű: associate, professional és expert fokozat szerezhető meg -- tudtuk meg a vállalattól. Professional minősítést csak az kaphat, aki korábban már associate minősítést szerzett, az expert fokozatnak azonban semmilyen vizsga vagy minősítés megléte nem feltétele, csupán elmélyült ismeretekre van szükség, és nem árt, ha a jelöltnek 3-5 éves gyakorlata is van.

A vizsgák teljesítéséhez nem szükséges tanfolyamra járni, az is jelentkezhet, aki autodidakta módon sajátította el az ismereteket. A minősítő vizsga két részből áll, egy írásbeliből, amit egy laboratóriumi vizsga tesz teljessé. Az írásbeli vizsga ára mintegy 300, a laborvizsgáé pedig 1250 dollár. A laborvizsga legfeljebb 18 hónappal követheti a sikeres írásbeli vizsgát. A CCIE-vizsgákat kétévente, az alacsonyabb szintűeket háromévente kell megújítani.
A legjobban fizetett képesítések közé tartozik a CISM (Certified Information Security Manager), CISA (Certified Information Systems Auditor), és több különféle, a Ciscótól megszerezhető minősítés: a Cisco Certified Design Professional , a Cisco Certified Security Professional, valamint a Cisco Certified Internetwork Professional és Expert.

Sinkó Judit, a Cisco hazai képviseletének marketingkommunikációs menedzsere lapunk megkeresésére egy, az IDC által készített tavalyi kutatás eredményeit idézte, amelynek tanúsága szerint a vállalatok nagyra tartják az iparági szereplők által támogatott tanfolyamok elvégzését. Általánosságban jellemző, hogy minél nagyobb egy vállalat, annál fontosabb szerephez jutnak az így megszerzett ismeretek. Az IDC szerint a legkevésbé az egészségügyben, a legjobban a távközlésben értékelik a vállalati tanfolyamokon megszerzett tudást és bizonyítványt.

Itthon a Microsoft-vizsgásokat keresik

A több mint 6 ezer hazai informatikus fizetési adatait tartalmazó NetAcademia FizuFigyelő adatai szerint Magyarországon az informatikusok átlagfizetése 226 ezer forint. A legtöbbet azok a szakemberek keresik, akik Budapesten dolgoznak, felsőfokon beszélnek angolul, egyetemet végeztek, van OKJ-s szakvizsgájuk és valamilyen Microsoft-minősítésük, az ő átlagfizetésük nettó 588 ezer forint.

Amint azt a Microsofttól megtudtuk, Magyarországon eddig több mint háromezer hazai szakember szerzett különféle MCP (Microsoft Certified Professional) minősítéseket. A hazai informatikusok évente mintegy ezer sikeres vizsgát tesznek és igen gyakoriak azok, akik több Microsoft-vizsgával is rendelkeznek. A fent idézett Foote-jelentésében is szereplő MCT (Microsoft Certified Trainer) minősítést eddig csak kevesebb mint 50 magyar szakember szerezte meg.

Papír és tudás egyaránt szükséges

"Jelenleg az IT-munkaerőpiacon a különböző minősítések és vizsgák megszerzése előnyös helyzetbe juttatja a munkavállalót, mivel a multinacionális cégek kifejezetten keresik az ilyen kvalitásokkal rendelkező munkaerőt" -- tudtuk meg Farkas Beatrixtól, a Grafton Recruitment üzletág-igazgatójától. "Mindenképpen érdemes letenni ezeket a vizsgákat annak ellenére, hogy az áruk borsos, hiszen többszörösen megtérülnek a későbbiek során" -- tette hozzá Farkas, aki kiemelte, hogy a vizsgák mellett elengedhetetlenül szükséges a szakmai tapaszalat és a nyelvtudás is.

Hogy a tapaszalat minősítés nélkül is érvényesülhet-e, azt vállalata válogatja, de Farkas szerint a jelöltek kiválasztásnál a rangsor legelején azok foglalnak helyet, akik bizonyítvánnyal és releváns tapasztalattal egyaránt rendelkeznek.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról