Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 12. 13:37

Olcsóbb lesz a vezetékes telefonálás

A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozata szerint esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató (Magyar Telekom, Monortel, Emitel, Invitel) referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon -- közölte az NHH. Az ötödik jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató, a Hungarotel referencia összekapcsoládi díjáról szóló határozat kihirdetése egy-két héten belül várható.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) Tanácsának határozata szerint esetenként 10-50 százalékkal csökkennek négy jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató (Magyar Telekom, Monortel, Emitel, Invitel) referencia összekapcsolási díjai. A díjak jelentős csökkentésével a szolgáltatók kedvezőbb ajánlatokkal jelenhetnek meg a piacon -- közölte az NHH. Az ötödik jelentős piaci erejű vezetékes szolgáltató, a Hungarotel referencia összekapcsoládi díjáról szóló határozat kihirdetése egy-két héten belül várható.

Csökkenő árak

Az NHH Tanácsának legfrissebb határozatai szerint a Magyar Telekom esetében a helyi hívásvégződtetési díjak átlaga 11 százalékkal 1,47 forint/percre csökken. A Monortel díjai 26 százalékkal, átlagosan 2,25 Ft/percre, az Emitel tarifái 11 százalékkal, átlagosan 2,45 Ft/percre, az Invitel díjai pedig 20 százalékkal, átlagosan 2,31 Ft/percre csökkenek. Így mérséklődhet a legnagyobb szolgáltató, illetve a kisebbek által alkalmazott tarifák közötti indokolatlan különbség is.

A referencia összekapcsolási ajánlatok (RIO) jelentik a távközlési piacon működő szolgáltatók közötti nagykereskedelmi szerződések alapját. A verseny szempontjából a szolgáltatók RIO-iban szereplő forgalmi és ma már a verseny szempontjából még fontosabb egyszeri díjak jelentős csökkentésével a vezetékes piacon tovább erősödhet a verseny -- mondta Pataki Dániel, a Nemzeti Hírközlési Hatóság elnöke. Az összekapcsolási díjak további csökkentésével mérséklődhetnek a szolgáltatások árai közötti indokolatlan különbségek, és újabb lendületet kaphat Magyarországon a számhordozás és a közvetítőválasztás elterjedése.

A szolgáltatókat az NHH Tanácsa 2005-ös, a híváskezdeményezésre és hívásvégződtetésre vonatkozó határozataival kötelezte, nyújtsák be jóváhagyásra referencia összekapcsolási ajánlataikat. A Tanács a március elején publikált határozattervezeteiben jelezte, hogy a forgalmi díjakat várhatóan 10-20 százalékkal, az egyszeri tételeket pedig esetenként több mint 50 százalékkal fogja csökkenteni. A határozattervezetekre beérkezett, sok esetben nagyon hasznos észrevételeket tartalmazó vélemények értékelése és lehetőség szerinti figyelembevétele után, az NHH Tanács meghozta végleges határozatait.

A közvetítőválasztás lehetősége

A 2004 június óta érvényes tarifákat felváltó határozatokban a Tanács egységesítette a RIO ajánlatokba foglalt szolgáltatásokat, és a szolgáltatók költségszámítása alapján jelentős mértékű árcsökkentésről döntött. A csökkentés nyomán a közvetítőválasztás egyszeri díja eltérő mértékben, de átlagosan mintegy 50 százalékkal, 1500 forintos szintre, a számhordozás díja pedig szolgáltatónként 30-40 százalékos csökkentéssel 2600 forint alá csökken.

A verseny szempontjából kiemelkedően fontos, az előfizetők számára akár a hívásonként eltérő szolgáltató igénybevételének a lehetőségét biztosító közvetítőválasztás, amelyet a Tanács döntése nyomán a jövőben még kedvezőbb feltételekkel lehet majd igénybevenni. A vezetékes szegmensben a verseny élénkülését jelzi, hogy 2005 első negyedévében a hívásoknak még csak a 8,7 százalékánál, a negyedik negyedévben pedig már a 17,2 százalékánál vették igénybe az előfizetők a közvetítőválasztást.

A hanghívások időtartamát nézve is egyre jelentősebb a közvetítőválasztás részesedése. Ez a mutató 2005 első negyedévében 9,2 százalékon, év végén pedig 16,3 százalékon állt. Összességében 2005-ben a vezetékes hálózatokból indított hanghívások közül mind a hívások darabszámát, mind az időtartamát tekintve közel 13 százalék volt közvetítőválasztásos forgalom részesedése.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról