Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 11. 09:17

Enyhén növekedő bevétel és nyereség a Magyar Telekomnál

Közzétette első negyedéves eredményeit a Magyar Telekom. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató bevétele egy év alatt 6,7 százalékkal 153,3 milliárd forintra nőtt. A Magyar Telekom kamat- és adófizetés, valamint az értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 4,9 százalékkal 62 milliárd forintra emelkedett, az EBITDA-ráta 40,5 százalék volt. A nettó eredmény 18 milliárd forintról 18,9 milliárd forintra nőtt.

[HWSW] Közzétette első negyedéves eredményeit a Magyar Telekom. A legnagyobb hazai távközlési szolgáltató bevétele egy év alatt 6,7 százalékkal 153,3 milliárd forintra nőtt. A Magyar Telekom kamat- és adófizetés, valamint az értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDA) 4,9 százalékkal 62 milliárd forintra emelkedett, az EBITDA-ráta 40,5 százalék volt. A nettó eredmény 18 milliárd forintról 18,9 milliárd forintra nőtt.

A vezetékes szegmens bevételei külső ügyfelektől 3,7 százalékkal 82 milliárd forintra nőttek annak köszönhetően, hogy a szélessávú internet és összekapcsolási (nagykereskedelmi) szolgáltatásokból származó bevételek növekedése ellensúlyozta a kimenő forgalmi bevételeknél tapasztalható visszaesést. Növekedett az átalánydíjas comagok száma, az ADSL népszerűségének köszönhetően pedig emelkedtek az internetszolgáltatásból származó bevételek.

TCG-hatás
A Telekom Montenegro Csoport (TCG) bevételeinek konszolidálása 2006. első negyedévben 6,4 milliárd forinttal járult hozzá a Magyar Telekom Csoport bevételeihez. A TCG konszolidálása nélkül a Csoport bevételei 2,3 százalékkal nőttek.
A vezetékes vonalainak 78 százaléka tartozott valamelyik kedvezményes díjcsomagba, ami 2006 első negyedév végén több mint 1,8 millió vonalat jelentett. Noha a vezetékes vonalak száma éves szinten 5 százalékkal csökkent, az egy alkalmazottra jutó vonalszám már meghaladta az 500-at, ezt a szintet 2006 végére tervezte elérni a cég. A vezetékes üzletág kamat- és adófizetés, valamint az értékcsökkenési leírás előtti eredménye 30,3 milliárd forintot tett ki.

A mobil szegmens bevételei külső ügyfelektől 10,5 százalékkal 71,2 milliárd forintra nőttek a beszédcélú és az értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően. A T-Mobile piaci részesedésének enyhe csökkenése ellenére javult a nyereségesség, az EBITDA 31,7 milliárd forintot tett ki. Február végén a Cégbíróság bejegyezte a Magyar Telekom és a T-Mobile Magyarország egyesülését.

A bevezetett új tarifacsomagoknak köszönhetően ugyan megnőtt a forgalom és nőtt az értéknövelt szolgáltatások igénybevétele is, azonban az árengedmények, a szabályozói változások hatása és a zárt felhasználói csoportok számára kínált ajánlatok elterjedése következtében az egy előfizetőre jutó havi átlagbevétel (ARPU) közel változatlan maradt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról