Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 17. 14:28

A noteszgépek és tenyérgépek hátán lovagol a Fujitsu Siemens

A Fujitsu Siemens Computers közzétette a március 31-én zárult pénzügyi évének eredményeit. Európa legnagyobb hardvergyártója 6,65 milliárd eurós árbevétel mellett 121 millió eurós adózás előtti eredményt ért el, a forgalom a megelőző évhez képest 11 százalékkal, a nyereség pedig 27 százalékkal emelkedett.

[HWSW] A Fujitsu Siemens Computers közzétette a március 31-én zárult pénzügyi évének eredményeit. Európa legnagyobb hardvergyártója 6,65 milliárd eurós árbevétel mellett 121 millió eurós adózás előtti eredményt ért el, a forgalom a megelőző évhez képest 11 százalékkal, a nyereség pedig 27 százalékkal emelkedett.

A noteszgépek és PDA-k húzták az eladásokat

A cég elsősorban a mobil eszközök, azaz a noteszgépek és kézigépek népszerűségének köszönheti kiváló eredményeit. Ezek a termékek már a teljes forgalom harmadát adják, árbevételük egy év alatt 26 százalékkal emelkedett. Ez Magyarországon kiemelten érezhető, a hazai leányvállalat rladásaiból több mint 50 százalékkal részesednek a noteszek és PDA-k. A Fujitsu Siemens hazánkban az idei első naptári negyedévben már a legnagyobb notebook-szállító volt, az eladások egy év alatt kétszeresére nőttek -- mondta el Poros Gábor ügyvezető igazgató.

A hazai leányvállalat a tavalyi pénzügyi évben összesen közel 50 százalékkal több berendezést értékesített a hazai piacon, mint a megelőző évben, 45,8 millió eurós értékesítési árbevétele pedig 42 százalékkal haladta meg a tavalyi szintet. Poros kiemelte, hogy a Fujitsu Siemens Computers Kft. valamennyi termékszegmenst figyelembe véve az IT-berendezések hazai piacán több mint 12 százalékos részesedésével stabilan a második legnagyobb szállító.

A Fujitsu Siemens tavaly decemberben jelentette be a Siemens Business Services termékszolgáltatási divízió felvásárlását, ebből jött létre a cég új szolgáltatási üzletága, amely világszerte idén április 1-én kezdte meg a működését. Magyarországon a Fujitsu Siemens Computers mintegy harmincfős csapata a Siemens Business Services 11 munkatársával bővült. Amint azt Poros lapunk kérdésére elmondta, a szolgáltatási részleg elsősorban a komplex adatközpont-infratruktúrák telepítése és üzemeltetése során felmerülő problémákra igyekszik majd szakértő válaszokat adni, leginkább nagyvállalati és kormányzati ügyfeleknél.

A Siemens Business Services-zel megerősödött Fujitsu Siemens célja, hogy két év múlva 10 milliárd eurós árbevételről és legalább 250 milliós nyereségről számolhasson be. A hazai leányvállalat az idei évre legalább 30 százalékos bevétel-növekedést vár, elsősorban a noteszek és PDA-k, az adatközponti infrastruktúrák, valamint a digitális otthoni megoldások iránti érdeklődésre alapozva -- mondta el Poros.

Új noteszek és PDA-k

A pénzügyi eredmények bejelentése után a vállalat termékmenedzsere, Ónody Csaba a Fujitsu Siemens új Lifebook noteszeit és Pocket LOOX tenyérgépeit mutatta be. Ónody kiemelte, hogy a cég kínálatában 14 különféle üzleti noteszgép-típus található meg. A Lifebook sorozat egyik figyelemre méltó újdonsága az AMD Turion processzoros S2110, amely az első AMD processzoros üzleti noteszgép a Fujitsu Siemens kínálatában. Említést érdemel még az exkluzív kivitelű Q2010, amely csupán 1,1 kilogramm tömegű és 20 milliméter vékony. A különleges, zongoralakk-fekete gépet elsősorban vállalatvezetőknek szánja a cég.

Fujitsu Siemens Computers LifeBook Q2010
LifeBook Q2010 a hannoveri CeBIT-en

A tenyérgép-kínálat három sorozat köré szerveződik. A Pocket LOOX C-szériás gépek a hagyományos értelemben vett PDA-k, az N-sorozat tagjai ezek funkcióit beépített GPS-szel egészítik ki. Újdonság a T-sorozat, amely a GPS mellett beépített mobiltelefont is tartalmaz, akár 3G támogatással is. Ezeket a készülékeket már két beépített kamerával szerelik fel, hogy videokonferencia-hívásokra is használhatók legyenek. A Pocket LOOX T-modellek várhatóan júliusban mutatkoznak be hazánkban.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról