Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 16. 13:18

Összevonja szervertervező részlegeit a Sun

Új szelek fújnak a Sunnál, a nemrég elnök-vezérigazgatóvá avanzsált Jonathan Schwartz némileg átszervezte a vállalat irányítását, amelynek keretében összevonták a két szerverfejlesztő részleget.

[HWSW] Új szelek fújnak a Sunnál, a nemrég elnök-vezérigazgatóvá avanzsált Jonathan Schwartz némileg átszervezte a vállalat irányítását, amelynek keretében összevonták a két szerverfejlesztő részleget.

A SPARC-alapú UNIX-szerverek és az x86 processzoros rendszerek tervezését eddig két külön részleg, a Scalable Systems Group és a Network Systems Group felügyelte, amelyeket most Sun Systems Group néven összevontak, irányításával pedig az x86-részleg vezetőjét, John Fowlert bízták meg. A Sun Systems Group felel majd a SPARC processzorok fejlesztéséért is.

Lejtmenetben

A Sun UNIX-szerverei iránti kereslet a dotkom-lufi kipukkadása óta folyamarosan csökken, ráadásul a vállalat csak pár éve ismerte fel, hogy az x86-alapú kiszolgálóknak is van létjogosultsága és újabb éveknek kellett eltelnie addig, mire valóban versenyképes megoldásokkal tudott előállni. Az IDC adatai szerint Sun szerverpiaci bevételei tavaly 4,9 százalékkal 4,9 milliárd dollárra csökkentek, a UNIX-os kiszolgálók forgalma pedig 10 százalékkal apadt, eközben az x86-es rendszerek egyre nagyobb részt hasítanak ki maguknak a szerver-eladásokból.

A HWSW számításai szerint a legutóbbi negyedévben a Sun mintegy 83 ezer szervert értékesített, amelyek közül 23-24 ezer darab volt x86 processzoros modell. Az összes szerver-eladások a megelőző év azonos időszakához képest mintegy 5 ezer darabbal növekedtek, azonban ez kizárólag az x86-alapú rendszereknek köszönhető, ebben a szegmensben a forgalom 11 ezer darabbal nőtt, miközben a drágább, nagyobb haszonréssel kecsegtető SPARC-alapú gépek forgalma nagyjából 9 százalékkal, 6 ezer darabbal csökkent. Ez pedig a szerverekből származó bevétel jelentős olvadását sejteti.

Búcsú

A SPARC-alapú szerverek tervezéséért korábban felelős David Yen a tárolóeszközökkel foglalkozó részleg élére áll, miután a divízió vezetője, Mark Canepa a Sun elhagyása mellett döntött. Canepa 10 évet töltött a Sunnál, a hivatalos indoklás szerint mostantól más utakon kíván járni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról