:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 4. 12:20

Szuperszámítógépes központ jön létre Szegeden

Regionális szuperszámítógépes központ jöhet létre a Szegedi Tudományegyetemen, Csizmadia G. Imre, Szent-Györgyi ösztöndíjas vendégprofesszor ötletét -- miszerint Szegeden kellene létrehozni a Délkelet-Európai Regionális Molekula- és Anyagtudományi Szuperszámítógép Központot -- korábban sokan kétkedve fogadták, de az intézet már meg is tette az első lépéseket a terv megvalósítása felé.

[HWSW] Regionális szuperszámítógépes központ jöhet létre a Szegedi Tudományegyetemen, Csizmadia G. Imre, Szent-Györgyi ösztöndíjas vendégprofesszor ötletét -- miszerint Szegeden kellene létrehozni a Délkelet-Európai Regionális Molekula- és Anyagtudományi Szuperszámítógép Központot -- korábban sokan kétkedve fogadták, de az intézet már meg is tette az első lépéseket a terv megvalósítása felé.

Új szupergép a NASA-nál
A Linux Networks nyerte el a NASA megbízását, amelynek értelmében új szuperszámítógépet épít a Goddard Space Flight Center számára. A kétmagos Xeon processzorokra és Infiniband interfészre épülő rendszer az előzetes becslések szerint másodpercenként 3,3 billió lebegőpontos művelet (FLOPS) végrehajtására lesz képes, azonban akár 40 billióig skálázható. A rendszert többek között időjárásmodellezésre és asztrofizikai szimulácók futtatására használják majd a NASA tudósai.
A Szegedi Tudományegyetem a felsőoktatási intézmények infrastruktúrájának fejlesztésére kiírt pályázaton 60 millió forintot nyert, ebből egy 48 darab Itanium 2 processzort tartalmazó Silicon Graphics Altix 3700 szervert és egy kétprocesszoros, kétmagos Opteronokra épülő, Fujitsu Siemens gépekből álló fürtözött rendszert vásárolt. A kezdeti tervekben még csak a négyprocesszoros csomópontokból álló fürtözött rendszer megvalósítása szerepelt, azonban az SGI jelentős kedvezménnyel kínálta az egyetemnek az Altixet, az ajánlatnak nem lehetett ellenállni. Az SGI-gépen futó linuxos fejlesztőeszközök nagyrészét az Intel adományozta az egyetemnek.

Évi 200 millió forint

Az egyetem honlapja szerint az Altixet április 26-án szállították le és 28-án helyezték üzembe. A gépek a tervek szerint az év második felében kezdhetik meg a tényleges munkát. A számítógép lehetséges felhasználói között vannak a szegedi genomikai központ, a gyógyszerkutatás, az anyagtudományi kutatások, a kémia, a fizika, a geológia, a meteorológia, informatika, a közgazdaságtan, sőt a társadalomtudományok helyi és külföldi kutatói. A szuperszámítógépes központ a jelenlegi fejlesztéssel 20-25 tudóst tud egyszerre kiszolgálni. Az SGI Altix és a Fujitsu Siemens fürtözött rendszer összteljesítménye becslések szerint 500 gigaFLOPS.

Az egyetemen bíznak abban, hogy elő tudják teremteni a központ működtetéséhez és folyamatos fejlesztéséhez az évi mintegy 200 millió forintot, valamint a 20-30 főállású kutató és technikus bérének fedezetét. Így az elkövetkező évek munkájával megnyílik annak lehetősége, hogy a régióban létrejöjjön egy valódi szuperszámítógépes központ, amely a Szegedi Tudományegyetem vezetésével nemzetközi tudományos központtá alakul.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 08:33

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.