Szerző: Ady Krisztián

2006. május 10. 09:04

Jövő héten kezdődik a digitális átálláshoz szükséges frekvenciákat elosztó nemzetközi konferencia

Május 15-től rendezik meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Távközlési Értekezletetét (RRC-06) Genfben, melynek célja elosztani a rendelkezésre álló frekvenciasávokat, azaz véglegesíten a földfelszíni digitális frekvenciatervet. Az értekezlet jelentőségét mutatja, hogy egy olyan frekvenciatervet önt végleges formába, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született.

[HWSW] Május 15-től rendezik meg a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Regionális Távközlési Értekezletetét (RRC-06) Genfben, melynek célja elosztani a rendelkezésre álló frekvenciasávokat, azaz véglegesíten a földfelszíni digitális frekvenciatervet. Az értekezlet jelentőségét mutatja, hogy egy olyan frekvenciatervet önt végleges formába, amelyhez hasonló nemzetközi egyezmény utoljára 45 éve született.

Sorsdöntő

A hazai előkészítő munkákat az Informatikai és Hírközlési Minisztérium és a Nemzeti Hírközlési Hatóság végezte. Ez a két szervezet képviseli hazánkat Genfben is, ahol az április 30-ig kidolgozott tervek birtokában 6-8 multiplexhez (azaz programcsomaghoz, mely 5-6 digitális televízióadást tartalmazhat) elegendő frekvenciasávot próbálnak megszerezni az elosztás során. A tárgyalásokon komoly versenyre lehet számítani, mivel minden ország szeretne több frekvenciát megszerezni, hogy olcsóbbá és gyorsabbá tehesse a digitális átállást.

A Regionális Távközlési Értekezlet utolsó fordulóján dől el, hogy milyen frekvenciák fognak rendelkezésre állni a párhuzamos analóg szolgáltatás lekapcsolása előtti időszakban a digitális szolgáltatások elindításához. Itt dől el az is, hogy milyen frekvenciákat használhatunk majd az analóg szolgáltatás 2012-es lekapcsolását követően.

Átalakítja a piacot

A teljes audiovizuális piacot érintő digitális átállás a technológiai fejlődés és az uniós elvárások szempontjából is elkerülhetetlen, jelentős gazdasági és társadalmi hatású folyamat. Az átállással jelentősen bővül majd az szolgáltatásválaszték, gyorsabban terjedhetnek az információs társadalmi szolgáltatások, és liberalizálódik a médiapiac is. A folyamat minden magyar háztartást érint: a bővebb kínálatú és jobb minőségű szolgáltatásokat digitális set-top box vagy új TV-készülék beszerzésével lehet majd elérni.

A 2006. június közepéig tartó értekezlet annak a két éves nemzetközi tervezési folyamatnak a lezárása, melyben mintegy 110 ország vett részt az európai, afrikai, illetve az ázsiai régió képviseletében. A teljes lefedettség eléréséhez már most meg kell egyezni a szomszédos országokkal. Jelenleg egy 70, 50, valamint az ország középső részén egy 30 százalékos lakossági lefedettséggel rendelkező multiplex áll rendelkezésre. További multiplexek csak az analóg hálózatok leállítása után helyezhetők üzembe.

Törvénymódosítások is kellenek

A digitális átálláshoz azonban a frekvencia csak szükséges, de nem elégséges feltétel: meg kell teremteni a jogszabályi feltételeket, amelynek alapján meg lehet kezdeni a pályáztatást. 2012-ig a pályáztatási folyamatnak le kell zárulnia, meg kell valósulnia a beruházásoknak, ki kell épülnie az adóhálózatoknak és a hozzátartozó modulációs hálózatnak. A folyamat összetett koordinációt és intézményi kooperációt igényel.

Kubernetes képzéseinket már közel 300 szakember végezte el. A nagy sikerre való tekintettel a tanfolyamot aktualizált tananyaggal június 18-án újra elindítjuk! A 8 alkalmas, élő képzés képzés órái utólag is visszanézhetők, és munkaidő végén kezdődnek.

a címlapról