Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 25. 09:25

Adatbázis-piac: élen az Oracle, nyomul a Microsoft, egyre népszerűbb a Linux

Az IDC és a Gartner szerint is az Oracle vezette az adatbázis-piacot az első negyedévben -- derül ki a piackutató cégek tegnap közzétett jelentéseiből. A gyártók közül ugyanakkor a legnagyobb növekedést a Microsoft produkálta, amelynek ősszel kiadott SQL Server 2005-jére valósággal lecsaptak a vevők.

[HWSW] Az IDC és a Gartner szerint is az Oracle vezette az adatbázis-piacot az első negyedévben -- derül ki a piackutató cégek tegnap közzétett jelentéseiből. A gyártók közül ugyanakkor a legnagyobb növekedést a Microsoft produkálta, amelynek ősszel kiadott SQL Server 2005-jére valósággal lecsaptak a vevők.

Élen az Oracle, de jön fel a Microsoft

A Gartner szerint a relációs adatbáziskezelők (RDBMS) piaca 2005-ben 13,8 milliárd dollárt tett ki, ez 2004-hez képest 8,3 százalékos növekedést jelent. Az Oracle részesedése 48,9 százalék volt. Az IDC 14,6 milliárd dollárosra becsülte a piacot és 9,4 százalékos növekedésről írt, az Oracle részesedését 44,6 százalékra tette. Az Oracle az IDC szerint 2004-ben még csak a piac 45 százalékát birtokolta, a növekedés alighanem a 2005 nyarán kiadott Database 10g R2 sikerének köszönhető. A 2004 elején bevezetett Database 10g felfrissített változatát sok ügyfél várta, akik vonakodtak az első változat használatától.

Az IDC rangsorában az Oracle mögött az IBM lett a második, a Nagy Kék piaci részesedése a 2004-es 22 százalékról 21,4 százalékra esett vissza. Idén azonban javulás várható a cégtől, mivel a nyár elején megjelenik a DB2 legújabb, Viper kódnevű változata. A tavalyi versenyben a bronzérem a Microsofté, amely -- az ősszel megjelent SQL Server 2005-nek köszönhetően -- 21,3 százalékkal tudta növelni adatbázis-eladásait. A Microsoft tavalyelőtt még csak 15,1 százalékos piaci részesedéssel bírt, 2005-re azonban ezt közel 17 százalékra tudta növelni. A negyedik Sybase (3,5%) és az ötödik NCR Teradata (2,9%) piaci részesedése nem változott 2004-hez képest.

Az öt legnagyobb gyártó közül egyedül a Microsoft tudta a piaci növekedést felülmúló ütemben növelni forgalmát. A Gartner elemzése kitér rá, hogy az SQL Server 2005-be épített üzleti intelligencia -- elemző és jelentéskészítő -- funkciók láthatóan megragadták az informatikai vezetők figyelmét. A Gartner által nemrégiben végzett felmérés szerint az informatikai vezetők első számú célja az üzleti intelligencia funkciók megvalósítása, amelyeket az SQL Server 2005 gyakorlatilag készen tálal a felhasználók számára, ami rendkívül vonzóvá teszi a terméket.

Kopogtatnak a nyílt forrású megoldások

A Gartner elemzése most először megkülönbözteti a licencvásárlásból, előfizetésből, valamint támogatásból származó bevételeket, ez egyben lehetőséget nyújt a nyílt forráskódú megoldásoknak is a megjelenésre. Eddig a Gartner csupán az új licenceladásokat vizsgálta, így a nyílt forrású, ingyenes megoldások, mint amilyen a MySQL vagy az Ingres nem kerülhettek be az elemzésbe. A módszer változásával az előfizetéses és "hosted" konstrukciók népszerűsége is mérhető lesz.

A nyílt forrású vagy ingyenes megoldások az elmúlt 12-18 hónapban kezdtek igazán nagy népszerűségre szert tenni a vállalatok körében és a sikersorozatuk alighanem csak most kezdődik. A Gartner szerint a MySQL-hez és az Ingreshez hasonló megoldások pár év múlva már jelentős bevételeket vonnak el a legnagyobb gyártóktól. Persze ezt a cégek is tudják, ezért nemrégiben mind az Oracle, mind az IBM, mind a Microsoft kiadta adatbázisának csökkentett képességű ingyenes változatát, amelyet elsősorban fejlesztőknek, illetve kisvállalkozásoknak szánnak, leginkább a MySQL potenciális ellenfeleként.

A nyílt forrás nem csak az adatbázisoknál, hanem az azok futtatására szolgáló platformként is egyre népszerűbb. A Gartner elemzéséből kiderül, hogy a Linux egyre népszerűbb adatbázis-platform, ez pedig elsősorban az Oracle-nek köszönhető, amely egyre több linuxos adatbázist ad el. Az elemzőcég ugyanakkor megjegyzi, hogy a Linux leginkább a UNIX kárára nyer teret az adatbázis-piacon, ez pedig újfent az Oracle felségterülete: a UNIX-os adatbázisok 70 százalékát szállítja a cég. Tavaly a UNIX-os adatbázisok forgalma 1 százalékkal visszaesett, miközben a Linuxon futó megoldásoké 84 százalékkal nőtt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról