:

Szerző: Bodnár Ádám

2006. május 25. 13:48

Nem áll jól a Lenovo szénája

A vártnál sokkal gyengébb pénzügyi eredményekről számolt be a Lenovo, az IBM PC-gyártó részlegének felvásárlásával és integrációjával kapcsolatos költségek miatt a cég veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

[HWSW] A vártnál sokkal gyengébb pénzügyi eredményekről számolt be a Lenovo, az IBM PC-gyártó részlegének felvásárlásával és integrációjával kapcsolatos költségek miatt a cég veszteséget volt kénytelen elkönyvelni.

Nyereség után veszteség

A március 31-én véget ért negyedévben a Lenovo 24,4 milliárd hongkongi dollár (1 HKD = 26,4 forint) bevétel mellett 903 milliós deficitet ért el, ami közel háromszorosa az elemzők által várt 390 milliónak. A vállalat közleménye szerint az IBM PC-részlegének beolvasztásával, az átszervezésekkel és elbocsátásokkal kapcsolatos egyszeri költségek 543 millió hongkongi dollárt tettek ki. Egy évvel korábban a Lenovo még 166 milliós profitot ért el.

A Lenovo noteszek eladásai 14 százalékkal, az asztali gépeké pedig 9 százalékkal növekedtek a negyedik negyedévben. Figyelemre méltó, hogy a Lenovo forgalmának már 51 százalékát adják a notebookok. A mobiltelefon-gyártó divízió bevétele kétszeresére nőtt, az eladott készülékek száma pedig 122 százalékkal növekedett, ezzel a Lenovo lett a legnagyobb kínai mobilgyártó, megelőzve a Ningbo Birdöt.

Félnek az ügyfelek?

A Lenovo számára egyelőre nem látszik jó húzásnak az IBM évek óta veszteséges PC-divíziójának megvásárlása, amit a részvényárfolyam folyamatos csökkenése is jól mutat: a papírok az idén már 31 százalékot vesztettek értékükből. A kínai piacot toronymagasan vezető vállalat még az IBM márkanevével és technológiai hátterével sem tud érvényesülni a világpiacon, az első negyedévben a globális PC-eladásokból mindössze 6,6 százalékot tudott kihasítani magának, szemben a tavalyi 7,7 százalékkal.

Az IBM-mel megerősödött Lenovo a világ harmadik legnagyobb PC-gyártója a Dell és a HP mögött. A hírek szerint azonban az Ázsián kívüli korábbi IBM-ügyfelek azonban sorra mondják le megrendeléseiket, mivel ódzkodnak attól, hogy az agresszív politikát folytató Kínától szerezzék be számítógépeiket, illetve ipari kémkedéstől, adatlopástól is tartanak. A múlt héten az amerikai külügyminisztérium visszautasította, hogy a Lenovo gépeit olyan részlegeknél is használják, ahol titkos dokumentumok tárolása vagy feldolgozása zajlik. A döntés 900 PC-t érint.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 26. 13:41

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.