Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 14. 09:56

Nyereséges negyedévet zárt az AMD

Robert Rivet
Robert Rivet
[HWSW] A várakozásoknál jobb negyedévet zárt az AMD, ahogy a processzorai iránti kereslet látványosan növekedett. Az elért eredmények némileg megkérdőjelezik a cég azon állítását, mely szerint az Intel tisztességtelen piaci politikája ellehetetleníti a versenytársakat.

A kétmagos Opteron a sláger

A második negyedévben a chipgyártó 1,26 milliárd dolláros bevételt és 11 millió dolláros, azaz részvényenként 3 centes nyereséget ért el, ami meglepte az elemzőket, ők részvényenként 5 centes veszteséget vártak. A processzorok forgalma éves szinten 38 százalékkal ugrott meg és elérte a 767 millió dollárt. A cég bejelentése szerint elsősorban a szerverekbe és noteszgépekbe szánt chipek foytak jól, ami jót tett az átlagos eladási árnak is: 6 százalékkal emelkedett.

Robert Rivet pénzügyi igazgató elárulta, hogy a kétmagos Opteronok iránti kereslet miatt a szerverprocesszorok forgalma az első negyedévhez képest 89 százalékkal ugrott meg. A vállalat rekordszámú chipet szállított le nagy partnereinek, köztük a Sun Microsystemsnek és a Hewlett-Packardnak. "Ez az AMD64 platform elfogadottságát bizonyítja a vállalati ügyfelek körében" -- mondta Rivet.

A memóriarészleg továbbra is gyengélkedik

A processzorpiacon tehát kiemelkedően jó eredményeket ért el az AMD, a flash memóriák területén azonban közel sem muzsikált ilyen fényesen. A Fujitsuval közös, Spansion névre keresztelt vegyesvállalat, amelynek eredményeit az AMD pénzügyi mutatóiba konszolidálják, 90 millió dolláros üzemi veszteséget volt kénytelen elkönyvelni, bár ez kevesebb mint az első negyedévben elért 110 milliós veszteség.

Az AMD még az előző negyedéves eredmények bejelentésekor közölte, hogy a veszteségek miatt önálló vállalattá alakítja a Spansiont. Az Értékpapírpiaci és Tőzsdefelügyelethez eljuttatott dokumentumok tanúsága szerint a Spansion részvényeit hamarosan tőzsdére viszik, az AMD 600 millió dollár tőkebevonást vár az ügylettől. Szakértők szerint a Spansion leválasztása segítene az AMD-nek abban, hogy sikeres processzoraira tudjon koncentrálni.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról