Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 19. 09:38

Magára talált az IBM

Mark Loughridge
Mark Loughridge
[HWSW] A csalódást okozó első negyedéves eredmények után magára talált az IBM, a második negyedéves pénzügyi mutatók még az elemzőket is meglepték. A vállalat közleménye szerint erős volt a kereslet a szolgáltatások, a Power processzoros szerverek és a köztesszoftverek iránt.

A június 30-án véget ért időszakban az IBM forgalma éves szinten 6 százalékkal, 22,3 milliárd dollárra növekedett, ez azonban 4 százalékkal elmaradt a megelőző negyedéves szinttől. A Nagy Kék nyeresége 1,82 milliárd dollár, azaz részvényenként 1,12 dollár volt, ez 4 százalékkal múlja felül a tavalyi második negyedéves profitot. Az elemzők részvényenként csupán 1,03 dolláros eredményre számítottak.

Gyenge európai piac

A csalódást okozó első negyedéves eredményeket az IBM az európai részleg gyenge teljesítményének számlájára írta és közölte, hogy jelentős átszervezéseket hajt végre és elbocsát több mint 10 ezer alkalmazottat. Mark Loughridge pénzügyi igazgató elmondta, hogy a Nagy Kék összesen 14,5 ezer alkalmazottjától válik meg, akiknek 70 százaléka Európában dolgozik. A leépítések már javában zajlanak, 8 ezren már távoztak a vállalattól.

Az IBM pénzügyi vezetője elmondta, hogy az Európában tapasztalt problémák továbbra sem vesztették aktualitásukat, a cég főképp Franciaországban, Németországban és Olaszországban teljesít gyengén, ahol a gazdasági körülmények változása miatt csökken a kereslet, a magas bérköltségeken pedig elúszik a profit. Noha ezekben az országokban a bevételek nőttek az első negyedévhez képest, a tavalyi második negyedévhez képest továbbra is visszaesés volt tapasztalható. Európában az IBM bevételei összességében 4 százalékkal emelkedtek.

Az átszervezésekkel kapcsolatos egyszeri költség a második negyedévben 1,7 milliárd dollárt tett ki. Szintén az egyszeri tételeket növelte a PC-gyártó részleg eladásából befolyt 1,1 milliárd dollár, valamint a Microsofttal kötött peren kívüli megállapodásból származó 775 millió dollár. Az egyszeri tételek összességében részvényenként 2 centtel növelték a vállalat profitját.

Erős kereslet a szolgáltatások és a szoftverek iránt

A Nagy Kék bevételének több mint felét adó szolgáltatási részleg, a Global Services forgalma a második negyedévben 6 százalékkal 12 milliárd dollárra emelkedett. Loughridge elmondta, hogy a növekedés hátterében a high-end szolgáltatásokat nyújtó és outsourcing tevékenységet végző "Business Performance Transformation Services" áll, a bevételek itt 25 százalékkal ugrottak meg. A negyedév során megkötött szolgáltatási szerződések értéke 14,6 milliárd dollár volt.

A hardverek értékesítéséből származó bevétel ugyanakkor 25 százalékkal 5,6 milliárd dollárra csökkent, bár ennek legfőbb oka a PC-üzletág eladása a Lenovónak. Ezt leszámítva a hardver-eladások 5 százalékkal nőttek. A mainframe kategóriás szerverek forgalma 24 százalékkal csökkent, ahogy a vállalat felkészül az új zSeries sorozat bevezetésére, amelyre a harmadik negyedévben kerül sor. Az új mainframe-ekkel kapcsolatos részleteket még ebben a hónapban nyilvánosságra hozzák.

Erős negyedévet zárt ugyanakkor a szoftveres részleg, a forgalom 10 százalékkal 3,8 milliárd dollárra emelkedett. Az IBM szoftvereleladásai három éve nem nőttek ilyen mértékben, Loughridge szerint főképp a WebSphere, DB2, Tivoli, Rational köztesszoftverek (middleware) fogytak jól, ezek forgalma 11 százalékkal emelkedett.

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról