:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 20. 09:01

Történetének egyik legjobb negyedévét zárta az Intel

Paul Otellini
Paul Otellini
[HWSW] Történetének egyik legjobb negyedévét zárta az Intel annak ellenére, hogy a tavasz az informatikai piacon rendszerint gyengülést hoz. A vállalat főképp a noteszgépekbe szánt processzorok iránti óriási keresletből profitált.

Jó eredmények, biztató kilátások

A második negyedéves bevétel 9,2 milliárd dollárt tett ki, ami a tavalyi év azonos időszakával összevetve 15 százalékos növekedést jelent és az első, rekordbevételt hozó negyedévhez képest is csak 2 százalékkal alacsonyabb. A nettó profit 2,04 milliárd dollár volt, így éves szinten 16 százalékos növekedést, negyedéves szinten 6 százalékos visszaesést mutatott. A részvényarányos eredmény 33 cent, ami enyhén felülmúlta a Wall Street várakozásait.

Az Intel nem csak erős negyedéves eredményről számolt be, hanem biztató kilátásokat is megfogalmazott. A vállalat legfrissebb prognózisa szerint a harmadik negyedéves bevétel 9,6 és 10,2 milliárd dollár között várható. Paul Otellini, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy a második félévben a kétmagos chipek tömeges elterjedésétől várják az eredmények további javulását. Az Intel nem tesz közzé a profitra vonatkozó előrejelzést, elemzők részvényenként 36 centes eredményt várnak.

Teljes gőzzel

Az elnök-vezérigazgató bejelentette, hogy a harmadik negyedév során az Intel a korábban tervezett 2,5 milliárd dollár helyett legalább 2,8 milliárdot költ kutatás-fejlesztésre, ez a 65 nanométeres csíkszélességű gyártástechnológia bevezetésével, illetve a következő generációs, 45 nanométeres eljárás fejlesztésével függ össze.

Andy Bryant pénzügyi igazgató az elemzők számára rendezett telefonos konferenciabeszélgetésen elmondta, hogy az Intel gyártósorai közel teljes kapacitás-kihasználtsággal üzemelnek, ezért a harmadik negyedében a tervezett 5,4 millárd dollár helyett a vállalat 5,9 milliárdot költ a gyártókapacitás növelésére.

Otellini elmondta, hogy az eladott processzorok száma minden eddigi rekordot megdöntött. A vállalat azonban nem teszi közzé az egyes termékvonalakra vonatkozó forgalmi adatokat. Otellini hozzátette, hogy az Intel chipkészletek, hálózati chipek és flash memóriák is jobban fogytak mint korábban.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 08:03

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.