:

Szerző: Ady Krisztián

2005. július 21. 15:49

Csökkenti a mobilos végződtetési díjakat a Nemzeti Hírközlési Hatóság

A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa élve ármegállapítási jogával saját hatáskörben döntött a hazai mobilszolgáltatók végződtetési díjainak csökkentéséről. A határozatok szerint a 2004. decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile Magyarország Rt-nek és a Pannon GSM Távközlési Rt-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt-nek pedig 16,48 százalékkal kell csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját.

[HWSW] A Nemzeti Hírközlési Hatóság Tanácsa élve ármegállapítási jogával saját hatáskörben döntött a hazai mobilszolgáltatók végződtetési díjainak csökkentéséről. A határozatok szerint a 2004. decemberi átlagos végződtetési díjakhoz képest a T-Mobile Magyarország Rt-nek és a Pannon GSM Távközlési Rt-nek egyaránt 10,38 százalékkal, a Vodafone Magyarország Mobil Távközlési Rt-nek pedig 16,48 százalékkal kell csökkentenie a hálózatába érkező hívások átlagos végződtetési díját.

Átlagdíj

Eszerint a T-Mobile-nak 27,17 Ft/perc, a Pannon GSM-nek 29,44 Ft/perc, a Vodafone-nak pedig 32,61 Ft/perc végződtetési átlagdíjat kell alkalmaznia. Az NHHT határozatai azonnali hatállyal végrehajtandók. Az eddigi szabályozástól eltérően a Tanács átlagdíjakat állapított meg, amely nagyobb rugalmasságot biztosít a szolgáltatók számára az eddigi csúcs és csúcsidőn kívüli díjak szabályozásánál.

Az NHHT 2004. májusában a T-Mobile-t és a Pannon GSM-t is közel 10 százalékos végződtetési díjcsökkentésre kötelezte. A magyar piacon harmadik szolgáltatóként megjelent Vodafone akkor még nem minősült jelentős piaci erejű (JPE) szolgáltatónak, így rá a tavalyi előírás nem vonatkozott. Az NHHT 2004. augusztusában a piaci részesedését folyamatosan növelő Vodafone-t is JPE szolgáltatóként azonosította, így immár rá is vonatkozik az a -- 2005. januári határozatban előírt --- kötelezettség, miszerint LRIC (Long Run Incremental Cost - Hosszútávú előremutató különbözeti költség) módszertan szerinti költségalapú díjat kell kialakítania.

Nem fogadták el

A három szolgáltató a költségmodellek benyújtását előíró 2005. januári határozat nyomán elkészítette költségmodelljét, az NHHT azonban ezek közül egyiket sem tudta elfogadni, többszöri hiánypótlás és adatkérés után sem, mivel a modellek nem feleltek meg a határozatban rögzített szabályoknak.

Az NHHT az átlagdíjakat EU-s összehasonlítások alapján állapította meg, arra törekedve, hogy csak azon országok átlagdíjait vegye figyelembe, amelyekben a nemzeti szabályozó hatóság a hazaihoz hasonló szabályozási kihívásokkal szembesül. A kiválasztott országokban az átlagos végződtetési díjak 2004-ben átlagosan 5,65 százalékkal 0,1319 eurócentre csökkentek. A teljes EU-ban az átlagos végződtetés átlagdíj 2005. januárban 12,75 eurócent/perc, míg Magyarországon 13,97 eurócent/perc volt.

Tavaly július 15-e óta a T-Mobile hálózatában a végződtetési díj csúcsidőben 37 Ft/perc, csúcsidőn kívül pedig 20,5 Ft perc, a Pannon GSM hálózatában 41-, illetve 21 Ft/perc, míg a Vodafone hálózatában 46,15 Ft/perc, illetve 30,15 Ft/perc volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 25. 22:59

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.