Szerző: Bizó Dániel

2005. július 18. 13:34

IDC: rohamosan terjednek a számítógépek a régiónkban

A hordozható számítógépek iránti élénk kereslet által fűtve a közép-kelet európai PC-piac több mint 1800 milliárd forintra bővült a tavalyi évben -- derült ki az IDC jelentéséből. A rohamos léptékű, 32,4 százalékos növekedés az árak folyamatos süllyedése mellett valósult meg, köszönhetően főként annak, hogy tavaly 87,5 százalékkal több notebookot adtak el a régióban, mint 2003-ban. A számítógépek forgalmának emelkedése lassulást mutat, az árzuhanás hatására főként az összérték tekintetében.

[HWSW] A hordozható számítógépek iránti élénk kereslet által fűtve a közép-kelet európai PC-piac több mint 1800 milliárd forintra bővült a tavalyi évben -- derült ki az IDC jelentéséből. A rohamos léptékű, 32,4 százalékos növekedés az árak folyamatos süllyedése mellett valósult meg, köszönhetően főként annak, hogy tavaly 87,5 százalékkal több notebookot adtak el a régióban, mint 2003-ban. A számítógépek forgalmának emelkedése lassulást mutat, az árzuhanás hatására főként az összérték tekintetében.

Orosz uralom

A piaci jellemzők természetesen országról országra változnak. Az egyes nemzetek közül a legnagyobbak határozzák meg a régiós trendeket: Oroszország az összes eladott gép csak alig kevesebb mint felét fogyasztotta el, de Lengyelország és Ukrajna is kiszakított egy-egy 13 illetve 8,3 százalékos szeletet. Az oroszoknál döbbenetes mértékben, 184,1 százalékkal nőtt az értékesített notebookok száma.

A fennmaradó kevesebb mint egyharmadon osztozó kisebb államok már a kezdődő telítődés jeleit mutatják, így az értékesítés lassul, továbbá az eladásokat egyre inkább a laptopok határozzák meg. Minél keletebbre megyünk, az alacsony penetráció miatt a piac annál dinamikusabb. A román és bolgár mutatókat a kormányzati IT-beruházások tüzelik fel, ahogyan felkészülnek az Unióhoz való csatlakozásra.

Új notebookok százezrével

Magyarországon tavaly nagyjából minden negyedik gép notebook volt, a darabszám 26,1 százalékot birtokolva. Ez körülbelül 100 ezres darabszámot jelent, ami éves szinten 44 százalékos növekedés -- mondta el korábban az Albacomp által tartott sajtótájékoztatón Marosvári Gábor, az IDC senior elemzője.

A kutatócég prognózisa alapján idén 37 százalék körül lesz a laptopok eladásának növekedése, majd 2006-ra már az eladott PC-k harmada lesz hordozható, 2009-re pedig már megközelítőleg 40 százaléka -- akkorra az eladások elérik az évi 200 ezer darabot. A két legfejlettebb piacon, az Egyesült Államokban májusban, Japánban pedig már néhány éve több notebookot értékesítenek, mint asztali gépet.

Ugyanakkor továbbra is az asztali PC-k uralták a piacot, darabszámra 83, értékre 66,1 százalékot tudhattak magukénak. A régió sajátossága, hogy a helyi cégek által összeszerelt asztali gépek teret hódítottak el a márkás modellektől. Mivel a cégek méretük és pénzügyi erejük révén nem képesek eredményesen megjelenni a notebookok piacán, sokan kizárólag a rendkívül vékony haszonnal eladható asztali gépekre összpontosítanak, illetve a sok esetben összeszerelést is végző kiskereskedők a hordozható gépek viszonteladása felé fordulnak.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról