Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 8. 10:28

Terror a neten: duplájára emelkedő e-mail forgalom, megnövekedett hírfogyasztói kedv

Duplájára növekedett az e-mail forgalom Európában a tegnapi londondi robbantások után. A MessageLabs által figyelt postafiókok adatai szerint a támadásokat követően az interneten utazó elektronikus levelek száma az óránkénti 500 ezerről hirtelen 1 millióra növekedett, ráadásul ebben nincsenek benne a kéretlen reklámok.

[HWSW] Duplájára növekedett az e-mail forgalom Európában a tegnapi londondi robbantások után. A MessageLabs által figyelt postafiókok adatai szerint a támadásokat követően az interneten utazó elektronikus levelek száma az óránkénti 500 ezerről hirtelen 1 millióra növekedett, ráadásul ebben nincsenek benne a kéretlen reklámok.

Túlterhelt mobilhálózatok

A MessageLabs szakértője szerint a látványosan megugró e-mail forgalom oka részben az, hogy a brit mobilszolgáltatók hálózatai valósággal megbénultak a támadások után megnövekedett hívásforgalomtól, így a legtöbben az internet segítségével próbáltak kapcsolatba lépni ismerőseikkel. Mind a Vodafone, mind az Orange, mind az O2, mint a T-Mobile szóvivője beismerte, hogy hálózatuk -- főképp a londoni körzetben -- kapacitásproblémákkal küszködött.

A szolgáltatók ráadásul ilyenkor "vészhelyzet-üzemmódba" váltanak, hálózatukon elsőbbséget biztosítanak a mentők, a rendőrök, valamint más hivatalos szervek számára. Egyes pletykák szerint a mobilszolgáltatók közvetlen a robbantások után lekapcsolták a hálózataikat annak érdekében, hogy megelőzzék a mobiltelefonnal vezérelt pokolgépek esetleges használatát, azonban ezek a hírek később alaptalannak bizonyultak.

A mobiltelefon-tulajdonosok a szöveges üzenetekhez fordultak segítségért, sikerrel. Az SMS-ek továbbítása ugyanis a hálózat számukra fenntartott részén történik, vagyis nem ütköznek a hanghívásokkal. Az üzenetek ráadásul rövidek, harmadrészt a célba juttatásukhoz nincs szükség folyamatos kapcsolatra a küldő és a fogadó között. Összességében tehát az SMS-ek kevésbé terhelik a hálózatot és még akkor is célba érhetnek, ha a túlterhelés miatt hanghívások nem indíthatók.

A friss hírekre haraptak

A brit híroldalak eközben rekordméretű látogatottságot tapasztalhattak. A BBC szóvivője tegnap elmondta, arra számítanak hogy az összes eddigi látogatottsági rekordjuk megdől. A szóvivő megerősítette, hogy a drámainak megnövekedett forgalom miatt az oldal működésében néha problémák léptek fel, de jelentős leállás nem történt. A Sky műholdas tévécsatorna weboldalát egyetlen nap 1,7 millióan keresték fel, a cég szerint ennyi látogatójuk rendszerint egy hónapban szokott lenni. A weboldal mindazonáltal állta a sarat és a 25 millió oldalletöltést.

A terrorral kapcsolatos hírekre természetesen a hazai internetezők is "vevők voltak". A Webaudit adataiból kiderül, hogy a felhasználók a hírportálok mellett a tévécsatornák, rádióadók és napilapok weboldalait is előszeretettel látogatták. A terrorcselekményekkel kapcsolatos hírek fogyasztói azonban láthatóan a már amúgy is internetezők köréből kerültek ki, erre utal hogy a Webaudit által figyelt oldalak látogatóinak száma lényegében változatlan volt a szerdaihoz képest, vagyis a rendkívüli esemény nem vonzott új netezőket.

A Magyar Rádió weboldalán az oldalletöltések száma 68 százalékkal növekedett, a 168 óra 67 százalékos, a HírTV 58 százalékos, a Magyar Televízó 53 százalékos, a Gazdasági Rádió 40 százalékos, a Magyar Nemzet 30 százalékos növekedést könyvelhetett el. Eközben az Index oldalletöltéseinek száma csupán 7 százalékkal emelkedett, miközben az origóé változatlan maradt, azonban ezeken a webhelyeken is megfigyelhető a látogatók átrendeződése, a hírek olvasottságának növekedése a többi tartalom, szolgáltatás kárára. Az Indexen a külföldi híreket olvasók száma a tízszeresére nőtt, az oldalak látogatotsága több mint 5 ezer százalékkal ugrott meg.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról

AKROBATA

5

Elrajtolt az Adobe AI asszisztense

2024. április 17. 12:40

Előfizetéses modellben használható az AI Assistant, ami a cég PDF-szerkesztőjébe és olvasójába épül be.