Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 19. 10:19

A vártnál gyorsabban nőnek a PC-eladások

A második negyedévben a vártnál több PC talált gazdára, elsősorban a noteszgépek és az olcsó asztali gépek iránt volt erős a kereslet. Európában különösen nagy növekedés tapasztalható, főképp a dollárhoz viszonyítva erős euró, valamint az EU küszöbön álló bővítése kapcsán végrehajtott beruházások segítik az eladások növekedését.

[HWSW] A második negyedévben a vártnál több PC talált gazdára, elsősorban a noteszgépek és az olcsó asztali gépek iránt volt erős a kereslet. Európában különösen nagy növekedés tapasztalható, főképp a dollárhoz viszonyítva erős euró, valamint az EU küszöbön álló bővítése kapcsán végrehajtott beruházások segítik az eladások növekedését.

Egyre több notebook

A második negyedévben 16,6 százalékkal nőtt a személyi számítógépek forgalma -- jelentette az IDC. A piackutató cég korábban azt prognosztizálta, hogy az eladások növekedése 12,3 százalékos lesz. A második negyedév során összesen 36,6 millió PC hagyta el a gyárakat. Az eladásokat másképp számoló Gartner 48 millió PC-ről és 14,8 százalékos növekedésről beszél.

Noha egyre többen vannak, akik otthonukba második vagy akár harmadik PC-t vásárolnak, azok száma is nő, akik életük első számítógépére tesznek szert, köszönhetően az alacsony és egyre csökkenő áraknak. Ázsiában és Dél-Amerikában az eladások látványosan növekednek, miközben a fejlett piacokon sokkan lassabban emelkednek -- ha emelkednek.

Folyamatosan növekszik azoknak a száma is, akik asztali gépüket notebookra cserélik. Ez jó hír a PC-gyártóknak, ugyanis a hordozható számítógépek drágábbak, nagyobb hasznot hoznak, ráadásul mivel nem bővíthetők, a felhasználók hamarabb le is cserélik őket. Sokan már első számítógépnek is notebookot vesznek.

Továbbra is élen a Dell

A gyártók rangsora a "szokásos". A Dell egyaránt vezeti az amerikai és a globális piacot is, a legnagyobb PC-gyártó a világpiacon 19,3 százalékos részesedéssel bír, az Egyesült Államokban pedig az eladások több mint egyharmadát adja. Ázsiában a Dell forgalma több mint 50 százalékkal növekedett. A második helyezett HP eladásai csak a piaci növekedénél kisebb ütemben emelkedtek. A kék-fehér emblémás vállalat a világpiacon és az amerikai piacon is a Dell mögött áll.

Az IBM személyi számítógépes részlegét bekebelező Lenovónak is csökkenő piaci részesedéssel kellett szembenéznie, ez az ügyletet körülvevő bizonytalanságnak tudható be. Sok elemző számított arra, hogy miután az IBM PC-gyártó divíziója a kínai Lenovo kezébe kerül, egyes megrendelők el fognak fordulni a cégtől, a piaci mozgások egyelőre igazolni látszanak ezt a feltevést.

A legnagyobb gyártók közül a tajvani Acer könyvelhette el a legnagyobb növekedést, a vállalat 62 százalékkal növelte PC-eladásait és 4,4 százalékos világpiaci részesedést szerzett. Az Acer főképp Európában és Ázsiában rendelkezik erős pozíciókkal. Szintén látványosan nőttek a Gateway és az Apple PC-eladásai, utóbbi cég 37 százalékkal több személyi számítógépet adott el mint egy éve. A Gateway 26 százalékkal növelte az eladásait, ez főképp az eMachines felvásárlásának tudható be.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról