Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 5. 12:51

Bill Gates szerint jelentős fejlődés előtt állnak a keresők

Bill Gates
Bill Gates
[News.com] Bill Gates, a Microsoft igazgatótanácsának elnöke szerint továbbra is jelentős fejlődés előtt állnak az internetes keresők. Távol-keleti útjának szingapúri állomásán Gates mintegy 7000 informatikai szakember előtt olyan jövőt festett le, amelyben minden személy és minden rendszer vezeték nélküli összeköttetésben áll egymással.

Kapcsolatban a világgal és egymással

"Bárhol, bármikor hozzáférhetők lesznek az információk, amelyek vezeték nélküli kapcsolaton jutnak el hozzánk" -- vázolta fel Gates. "Ez azt jelenti, hogy ha csak magunknál tartjuk a hordozható gépünket, akkor is elérhetők leszünk. A hordozható PC-k mérete csökken és előbb-utóbb olyan táblákká változnak, amelyekre tollal és ceruzával, de akár billentyűzettel is írhatunk."

A mobiltelefonjukkal a zsebükben az emberek jelentős része már ma is folyamatosan kapcsolatban van. Gates szerint a mobil alkalmazások egyre fejlettebbek lesznek, így a felhasználók egyre több szolgáltatást érhetnek el rajtuk keresztül, legyen szó akár térképekről, akár elektronikus vásárlásról. A kamerával rendelkező telefonok segítségével hamarosan elég egyetlen képet készíteniük a számláról, a szövegfelismerő program pedig azonnal továbbítja az adatokat a könyvelési rendszerbe -- példálózott a Microsoft első embere.

Kezdetleges keresők

Bár ma a szabványok segítségével az interneten keresztül gyakorlatilag bármilyen rendszerek összekapcsolhatók, a világhálónak jelentős fejlesztésekre van szüksége, mint ahogy a keresőknek is. "Az internet annyira népszerű hogy csak továbbfejleszteni lehet, nem tehetjük meg hogy egyszerűen csak kidobjuk és csinálunk egy újat" -- mondta Gates.

A Microsoft vezető szoftvertervezője úgy gondolja, a felhasználók elégedettek a keresőkkel, azonban ezek a motorok még mindig nagyon kezdetlegesek ahhoz képest, hogy milyennek kellene lenniük. A felhasználóknak sokkal könnyebben kellene navigálnia és keresnie -- véli Gates. A jövőben lehetőség lesz arra, hogy a keresők megértsék a dokumentumokat, tehát ha keresünk valamit, a kérdésre ne csak linkeket, hanem konkrét választ kapjunk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról