Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 19. 14:32

Több mint 14 ezer dolgozójától válik meg a HP

Mark Hurd
Mark Hurd
[HWSW] A Hewlett-Packard ma hivatalosan is pontot tett a találgatások végére és bejelentette, hogy az elkövetkező másfél év során 14,500 dolgozójától válik meg annak érdekében, hogy csökkentse költségeit.

Tízből egy

A vállalat jelenleg mintegy 150 ezer alkalmazottat foglalkoztat, vagyis az elbocsátások tíz dolgozóból egyet legalább érintenek. A korábbi várakozásokkal ellentétben azonban a leépítések nem az üzletileg kritikus szolgáltatási divíziót, vagy az értékesítési munkatársakat (sales force) érintik elsősorban, hanem az olyan támogató tevékenységeket, mint az informatika, a humán erőforrás vagy a pénzügy. Természetesen a HP egyes üzletágai is karcsúsodni fognak.

További változást jelent, hogy megszüntetik a kis- és középvállalatok számára értékesítési tevékenységet végző Customer Solutions Groupot, a KKV-k felé ezentúl közvetlen a "nagy" üzletágak (Technology Solutions, Imaging and Printing, Personal Systems) végzik az értékesítést. Michael J. Winkler, a Customer Solutions Group 60 éves vezetője nyugdíjba megy, miután több mint 10 évet töltött a Compaqnál és a HP-nál.

Mark Hurd, a vállalat tavasszal kinevezett elnök-vezérigazgatójának jelszava a hatékonyság növelése, a nyereséghányad feltornázása. A HP tervei szerint a leépítések és az ezzel kapcsolatos átszervezések összesen 1,1 milliárd dolláros költséget jelentenek, ezt az összeget a vállalat az elkövetkező hat negyedév alatt fogja elkönyvelni. A változásoktól jövőre már 1,1 milliárd dolláros, két év múlva pedig évi 1,9 milliárd dolláros megtakarítást remél a cég. Elemzők szerint a leépítések éves szinten akár 20-40 centtel is növelhetik a HP részvényarányos eredményét, ami a legutóbbi évben 1,15 dollár volt.

Fő a hatékonyság

Elemzők szerint nem volt váratlan a nagyarányú leépítés. A HP és a Compaq 2002-es egyesülése óta ez volt a legnagyobb arányú elbocsátás a vállalatnál, noha a cég Carly Fiorina idején, az elmúlt évek során is fokozatosan csökkentette létszámát. Mark Hurd elmondta, a HP-nál elkerülhetetlen volt a költségek visszaszorítása, ugyanis azok a versenytársakéval összevetve túlságosan is magasak voltak.

Noha korábban arra lehetett számítani, hogy az átszervezések nem járnak vezetőségi változásokkal, ilyenek is történtek. Randy Mott, a Delltől nemrég leigazolt informatikai vezető, valamint Todd Bradley, a személyi számítógépes üzletág júniusban kinevezett igazgatója csatlakozik a HP igazgatótanácsához. Mark Hurd emellett azt is bejelentette, hogy Cathy Lyons lesz a cég új marketing-igazgatója. Lyons szintén csatlakozik az igazgatótanácshoz, amely így tíztagúvá bővült. A HP korábbi marketingvezetője, Allison Johnson még februárban távozott a cégtől és az Apple Computerhez igazolt.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról