:

Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 12. 09:49

A Dell informatikai vezetőjét csábította el a HP

Randy Mott
Randy Mott
[HWSW] A Delltől igazolt informatikai vezetőt a Hewlett-Packard, a vállalat bejelentésee szerint Randy Mott a mai naptól veszi át az informatikai igazgatói pozíciót. A 49 éves vezető 2000-ben csatlakozott a Dellhez, előtte 22 évet a Wal-Martnál töltött el. Mott közvetlenül az elnök-vezérigazgatónak, Mark Hurdnek fog jelenteni.

Karcsúsítások várhatók

A HP előző informatikai igazgatója, Gilles Bouchard a továbbiakban a cég nemzetközi működését felügyelő alelnökként dolgozik tovább. Egy magát megnevezni nem kívánó, vállalathoz közeli hírforrás szerint a HP informatikai részlege az utóbbi időben túlságosan nagyra duzzadt mind a költségeket, mind a létszámot tekintve és komoly karcsúsítások várhatók ezen a területen. Ez Mott feladata lesz.

Noha a HP az utóbbi évek során folyamatosan csökkentette dolgozóinak létszámát, a folyamat még közel sem ért a végére. Amikor Mark Hurd idén tavasszal beült az elnök-vezérigazgatói székbe, egyből találgatások kezdődtek a további leépítések mértékével kepcsolatban. A véghez közeli pletykafészek szerint akár 15 ezer alkalmazott elbocsátása sem elképzelhetetlen, ez a dolgozók kevesebb mint 10 százalékát jelenti.

Toni Sacconaghi, a Sanford C. Bernstein befolyásos elemzője szerint egy 5-10 százalékos létszámleépítés eredményeképp a vállalat nyereséges éves szinten 20-40 centtel is javulhat. Steve Milunovich, a Merril Lynch szakértője úgy véli, a leépítésekről legkésőbb augusztusig határoz a HP vezetése, szerinte az alkalmazottak 5-10 százalékának elbocsátása éves szinten 21-42 centtel növelheti a részvényenkénti profitot. A legutóbb lezárt pénzügyi év során a HP nyeresége 1,15 dollár volt részvényenként.

Átalakítás

Természetesen Mott feladata nem csak a "mészárlás" lenne, a vezető a Dell előtt a világ legnagyobb kiskereskedelmi vállalatnánál, a Wal-Martnál dolgozott ahol jelentős tapasztalatokat szerzett az ellátásilánc-menedzsment terén. Ennek a hatékony kezelése tette naggyá a Wal-Martot és a Dellt is.

Mark Hurd, a HP új elnök-vezérigazgatója egyelőre adós azzal a stratégiával, amelytől a befektetők és az elemzők a HP erősödését várják. A vezető mindazonáltal már túl van néhány komoly intézkedésen, júniusban például szétválasztotta a nyomtatási és személyi számítógépes divíziókat, amelyeket még Carly Fiorina irányítása alatt egyesítettek. A nyomtatási részleget továbbra is Vyomesh "VJ" Joshi vezeti, a PC-s üzletág élére pedig azt a Todd Bradleyt nevezték ki, aki februárig a PalmOne elnök-vezérigazgatója volt.

Milyen technológiai és munkaerőpiaci hatások érhetik a backendes szakmát? Május 8-án végre elindul az idei kraftie! meetup-sorozat is (helyszíni vagy online részvétellel).

a címlapról

Hirdetés

Security témákkal folyatódik az AWS hazai online meetup-sorozata!

2024. április 27. 05:37

A sorozat május 28-i, harmadik állomásán az AWS-ben biztonsági megoldásait vesszük nagyító alá. Átnézzük a teljes AWS security portfóliót a konténerbiztonságtól a gépi tanulásos alkalmazások védelmén át, egészen az incidenskezelésig.