Szerző: Bodnár Ádám

2005. július 27. 12:13

Az anyacég gondjai ellenére szárnyal a Sun hazai leányvállalata

Hegedüs Gábor
Hegedüs Gábor
[HWSW] Nyereséges negyedévet zárt a Sun Microsystems, azonban a vállalat bevétele továbbra is csökkenő tendenciát mutat, ráadásul az eredmény is csak egy egyszeri, adójóváírás miatt pozitív. A cég közölte, hogy alkalmazottainak 3 százalékát bocsátja el, vagyis közel ezer dolgozó kerül az utcára. Az elbocsátások és átszervezések 100 millió dollárjába kerülnek a Sunnak, ezt ez elkövetkező négy negyedév során könyveli el a vállalat.

Továbbra is csökkenő bevétel

A június 30-án véget ért negyedik negyedévében a Sun 2,98 milliárd dolláros bevételt ért el, ami 4,3 százalékkal alacsonyabb a megelőző év azonos időszakánál. A nettó nyereség 121 millió dollár, részvényarányosan 4 cent volt, azonban ez 190 millió dollár egyszeri adójóváírást tartalmaz. Egy évvel korábban a Sun nettó profitja 783 millió dollár volt, akkor a Microsofttól kapott 1,6 milliárd dolláros kártérítés emelte látványosan a nettó eredményt.

A Sun bejelentése szerint a negyedév során megduplázta az AMD Opteronra épülő szerverek forgalmát, de a közép- és felsőkategóriás kiszolgálók iránt is élénk volt a kereslet. A leszállított szerverek száma összességében 9 százalékkal emelkedett, azonban a vevők az olcsóbb modellek felé fordultak, illetve az árverseny is intenzív volt, így az eladott termékek értéke 7,7 százalékkal esett.

Elemzők összességében bizakodóan nyilatkoztak a vállalat eredményeiről, kiemelve hogy a cég jelenleg az átalakulás időszakában van. "Az elvárások alacsonyak, a Sun pedig némileg jobban teljesített, mint arra számítani lehetett" -- mondta a közzétett pénzügyi adatokról Brent Bracelin, a Pacific Crest elemzője. Scott McNealy, a Sun elnök-vezérigazgatója szerint az idei év az átalakulás jegyében telt, a vállalat felkészült egy "rendkívül sikeres" pénzügyi évre. A Sunnál a pénzügyi évek júliustól júniusig tartanak.

Az elmúlt pénzügyi évet a Sun 11,07 milliárd dolláros forgalom mellett 11 millió dollár nettó veszteséggel zárta, míg egy évvel korábban 11,19 milliárd dollár bevételt és 388 millió dollár veszteséget könyvelt el.

Szárnyal a hazai leányvállalat

Az anyavállalat gyengélkedése szerencsére nem nyomja rá a bélyegét a hazai leányra, amely valósággal szárnyal: az előző évhez képest 15 százalékos bevételnövekedést ért el, ami az egész EMEA-régióban (Európa, Közel-Kelet, Afrika) kiemelkedő teljesítménynek számít. A vállalat teljes árbevételén belül továbbra is a távközlési piacról származó bevételek aránya (41%) a legjelentősebb, de a pénzügyi (22%) és az államigazgatási szektor (16%) megrendelései is jelentős részét adják a teljes forgalomnak.

A Sun az elmúlt egy évben jelentős stratégiai átalakítást hajtott végre: a vállalat hardverszállítóból egyre inkább szoftver- és megoldásszállítóvá vált. A magyarországi Sun a jövőben további személyi bővítéseket tervez, főleg az értékesítés, a szerviz és a szoftver területeken. Hegedüs Gábor ügyvezető igazgató szerint a hazai leányvállalat célja, hogy regionális központtá váljon.

A Sun várakozásait nagyban befolyásolja az őszre végleges formát öltő StarOffice magyar nyelvű változata, valamint az ugyancsak abban az időben piacra kerülő, egyelőre Galaxy kódnéven ismert szervercsalád, amelynek tagjai AMD Opteron processzorra épülnek és Solaris, valamint Linux mellett akár Windows is futtatható rajtuk.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról