Szerző: Bizó Dániel

2005. július 22. 13:09

Drogdílereket fogtak az Orkuton

[Reuters/HWSW] A brazil rendőrság 10 embert tartóztatott le tegnap, azzal vádolva őket, hogy illegális drogok terjesztését végezték a Google által üzemeltetett közösségi hálózaton, az Orkuton, amely Orkut Buyukkoktenről, a Google egyik mérnökéről kapta nevét.

[Reuters/HWSW] A brazil rendőrság 10 embert tartóztatott le tegnap, azzal vádolva őket, hogy illegális drogok terjesztését végezték a Google által üzemeltetett közösségi hálózaton, az Orkuton, amely Orkut Buyukkoktenről, a Google egyik mérnökéről kapta nevét.

Virtuális dílerek, valódi közösség

A Rio de Janeiro közelében található Niteroi város kábítószerellenes osztaga telefonos lehallgatás során talált rá a most lekapcsolt elosztóhálózatra. Beszélgetéseik alapján a megfigyelést később kiterjesztették a gyanúsítottak internetes tevékenységére is. Így derült fény arra, hogy a dílerek az Orkutot használják marihuána és ecstasy tabletták terítésére.

Egy névtelenségbe burkolózó brazil rendőrtiszt elmondta, hogy eddig 10 embert vettek őrizetbe, de még további letartóztatásokra is sor kerülhet, ahogyan göngyölítik fel a szálakat. A rendőrség elmondása szerint a rendkívül nagy tömegű orkutos brazil közösség körében népszerű téma az illegális drogok, legalizálásuk kérdése, mindazonáltal többségük ellenzi mind használatukat, mind az engedélyezést.

Azok számára viszont, akik nem érik be a legális kábítószerek, mint például az alkohol vagy a cigaretta által nyújtotta élvezetekkel, a megfelelő emberek ismeretében az Orkut rendkívül egyszerű és gyors lehetőséget nyújthat az illegális szerek beszerzésére, ahogyan a dílerek számára az utcaihoz képest veszélytelen, egyszerű terjesztésre.

Angol kisebbség

Az Orkut az utóbbi évben rendkívül népszerűvé vált a portugált beszélő dél-amerikai ország lakói körében, ami nem kevéssé kezdte frusztrálni a hirtelen kisebbséggé vált angol ajkú, főként amerikai közösséget -- portugál témák öntötték el a fórumot, interkulturális súrlódásokhoz vezetve. Az Orkut 7 milliós tagszámából több mint felét brazilok teszik ki, azaz több mint 3,5 millióan használják portugál nyelven. Az interneten egyébként is általános jelenség az angol tartalom visszaszorulása, ahogyan a más nyelveket beszélő országok lakossága is egyre nagyobb arányban használja a hálózatot.

Az Orkut népszerűségének egy titka zártkörű jellegéből fakad: kizárólag meghívóval lehet belépni, amelyeket a tagok küldenek az arra érdemeseknek. Jelenleg így működik például a Google bétaszakaszban lévő levelezőrendszere, a Gmail is. Elsőre ez a terjedés korlátozásának tűnhet, azonban a tagok, tudván, hogy rajtuk múlik mások tagsága, igen aktívan népszerűsítik a szolgáltatást, amely így az exkluzivitás érzését is keltheti.

WiW

Magyarországon is létezik az Orkuthoz hasonló közösségi háló, a WiW, amely szintén meghívásos alapú. Ezeknek a közösségi hálózatoknak a lényege, hogy feltérképezze az emberek kapcsolati rendszerét, ismeretségi körét, elősegítve annak fejlődését, működését. Így az emberek felvehetik a kapcsolatot régi ismerőseikkel is, vagy közös ismerősök révén akár újakat is köthetnek. A wiw.hu oldal tanúsága szerint már több mint százezren regisztráltak -- hogy hány díler van, azt viszont nem tudni...

Ha illegális kábítószerek terjesztésére megfelelő egy ilyen közösségi hálózat, akkor a vállalati marketingesek számára talán elgondolkodtató, termékeik népszerűsítésére, vagy akár forgalmazására nem lenne-e alkalmas -- nem beszélve márkaépítő jellegről. Ehhez persze olyan terméket kell kínálni, melyet az emberek meg akarnak szerezni, vagy maga beszerzés formája kínál vonzó újszerűséget.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról