Szerző: Ady Krisztián

2006. augusztus 24. 09:44

Az Apple 100 millió dollárt fizet a Creative-nak az iPodokban használt felület kapcsán

[News.com] Véget ért az Apple Computer és a Creative Technology közötti jogi csata: az Apple peren kívül 100 millió dollárt fizet a Creative-nak az iPod lejátszókban alkalmazott fa-struktúrába rendezett menü kapcsán. A cupertinói lejátszóóriás egyben ahhoz is hozzájárult, hogy a Creative által készített iPod-kiegészítőkön megjelenhessen a Made for iPod logó, mely a jóváhagyott tartozékokon szerepel. A megegyezés hatására a Creative részvényárfolyama 25 százalékkal emelkedett, majd valamennyit csökkent.

[News.com] Véget ért az Apple Computer és a Creative Technology közötti jogi csata: az Apple peren kívül 100 millió dollárt fizet a Creative-nak az iPod lejátszókban alkalmazott fa-struktúrába rendezett menü kapcsán. A cupertinói lejátszóóriás egyben ahhoz is hozzájárult, hogy a Creative által készített iPod-kiegészítőkön megjelenhessen a "Made for iPod" logó, mely a jóváhagyott tartozékokon szerepel. A megegyezés hatására a Creative részvényárfolyama 25 százalékkal emelkedett, majd valamennyit csökkent.

Sok-sok dollár

A 100 milló dolláros díj ellenében az Apple licencet kap a Creative szabadalmához, mely a hierarchikus, fa-struktúrájú navigációval kapcsolatos. Az egyre több audilejátszóban használt, levédett megoldás kibontható menüt rejt, mely az előadó nevét tovább bontja az adott előadó albumaira, majd a kiválasztott albumban található zeneszámokra. Ezt a felületet alkalmazza saját lejátszóiban is a Creative, mely májusban perelte be az Apple-t az iPodokban használt felület szabadalomsértése miatt.

Az Apple alig egy héttel később viszontperelte a Creative-ot, miszerint a vállalat sérti meg az Apple szabadalmait a felület kapcsán. A jogi procedúrák végül most peren kívüli megállapodással zárultak le, ezek szerint a vállalatok ejtenek minden jogi vádat a másik ellen, az Apple pedig 100 millió dollár bánatpénzt fizet a tajvani gyártónak.

Mások is fizethetnek

A szabadalom hordozható médialejátszókra vonatkozik, így az iPodok mellett más zenelejátszók, többek között mobiltelefonok -- például a hasonló felületet tartalmazó Sony Ericsson gyártotta Walkman telefoncsalád tagjai -- is érintettek lehetnek. A Creative 2001. január 5. óta birtokolja a szabadalmat, és várhatóan felveszi a kapcsolatot más gyártókkal is a szellemi tulajdonért fizetendő jogdíjak miatt. Steve Jobs, az Apple elnök-vezérigazgatója szerint "a Creative nagyon szerencsés, hogy korán bejegyeztette szabadalmát".

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról