Szerző: Bodnár Ádám

2006. augusztus 17. 13:26

Bináris driverek a Linuxban: a szükséges rossz

Eric Raymond
Eric Raymond
[HWSW] Elkerülhetetlen kompromisszumokat kell kötnie a nyílt forrású közösségnek, ellenkező esetben a Linux örökre lemarad a versenytársaitól az asztali alkalmazások, elsősorban a multimédia területén -- adott hangot véleményének a LinuxWorld konferencia kerekasztal-beszélgetésén Eric Raymond, a nyílt forrású szoftverek egyik legnagyobb zászlóvivője, aki szerint az open source továbbra sem vonzó alternatíva az olyan, nem műszaki érdeklődésű felhasználók számára, akiknek az első találkozása az informatika világával egy MP3-játszó vagy egy multimédiás PC.

Itt a nagy esély!

Raymond szerint csak a hardverplatform jelentős változásakor van esélye egy új szoftverplatformnak arra, hogy megtörje az addigi egyeduralkodó -- jelen esetben a Windows -- hegemóniáját. A 64 bites processzorok megjelenése és terjedése most jó okot szolgáltat a hardvercserékhez, és ha a Linux lekésik erről, további évtizedekig a periférián maradhat. A Linuxnak fel kell vennie a tempót, kulcsfontosságú lesz a számára a multimédiás tartalmak és a készülékek támogatása, különben megmarad a jelenlegi szinten, a műszaki érdeklődésű felhasználók, fejlesztőmérnökök operációs rendszerének -- véli Raymond.

A nyílt forrás szószólója továbbra is úgy véli, a zárt forrású, bináris drivereknek semmi keresnivalója a Linuxban, azonban nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a multimédiás alkalmazások megfelelően fussanak és a gépek együttműködjenek az olyan perifériákkal, mint amilyen például az iPod. Raymond szerint a Linux jövője szempontjából mindenképp szükséges az új közönségek megnyerése, akik számára az operációs rendszerrel kapcsolatos legfontosabb kérdés az, hogy működik-e, és nem foglalkoznak a háttérben meghúzódó ideológiával.

"Komoly problémánk van. Amikor csak megmutatom a Linuxot egy fiatalnak, az első kérdés: 'Működik az iPodommal?'. Közösségként nem kötjük meg azokat a fájdalmas kompromisszumokat, amelyek révén jelentős részesedést érhetnénk el az asztali piacon. Amíg ezt meg nem tesszük, egyre több hardverből leszünk kizárva" -- mondta Raymond. "Attól félek, a 64 bitre való átállás 2008 végéig lezajlik és ha most nem lépünk, 30 évre kimaradunk az asztali gépekből."

Driverproblémák

A megfelelő minőségű driverek hiánya az egyik legfontosabb oka annak, hogy a Linux nem terjed asztali környezetben, ahol a gépek konfigurációja elképesztően szerteágazó, szinte nincs is két egyforma PC az évente eladott mintegy 200 millió között, nem beszélve a piacra kerülő perifériák sokszínűségéről. Egy, az Open Source Development Lab által tavaly novemberben készített felmérés is alátámasztotta, sokan a hardverek problémás támogatása miatt maradnak távol a Linuxtól, általánosan elterjedt nézet, hogy a meghajtóprogramokkal sok a minőségi probléma -- ha a driverek egyáltalán elérhetők.

A válaszadók panaszkodtak még az USB-s eszközök hiányos támogatására, illetve a hálózati nyomtatás körüli gondokra is. Az OSDL jelentéséből kiderül, hogy a vállalati felhasználók számára fontos lenne a kézi eszközökkel, például PDA-kkal vagy mobiltelefonokkal való szinkronizáció lehetősége is, ez az otthoni felhasználókra is igaz, bár ők mobiltelefonjuk mellett valószínűleg inkább az MP3-játszójukat vagy digitális fényképezőgépüket szeretnék összekapcsolni a gépükkel.

Az OSDL és a Novell által készített, egymástól független felmérések azt mutatják, a vállalati felhasználók azért is maradnak távol a Linuxtól, mert számos népszerű multimédiás alkalmazás nem létezik a nyílt forrású operációs rendszerre, a megkérdezettek elsősorban az Adobe ilyen szoftvereit említették, köztük a Photoshopot, a DreamWeavert és az Illustratort.

Dirk Hohndel, az Intel linuxos stratégiai igazgatója a kerekasztal-beszélgetésen némileg optimistább hangot ütött meg: szerinte az elkövetkező öt évben a Linux a fejlett piacokon csak egyszámjegyű százalékos részesedést ér el, de a fejlődő piacokon, például Kínában, Indiában vagy Dél-Amerikában akár 20 százalékot is szerezhet, mivel nem kell megküzdenie a "windowsos hagyományokkal". Piaci elemzők a Linux részesedését az asztali gépek piacán 2-3 százalékosra teszik.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról