Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 15. 12:29

Megérkezett az AMD Opteron új generációja

Útjára indult az AMD Opteron új családja, melyet F-revízióként ismerünk. Habár továbbra is az eddig is ismert K8 mikroarchitektúrára épülnek, a chipek több jelentős újítást vonultatnak fel, ezek közé tartozik az új foglalat, a virtualizációs képesség, és a DDR2 memória használata.

[HWSW] Útjára indult az AMD Opteron új családja, melyet F-revízióként ismerünk. Habár továbbra is az eddig is ismert K8 mikroarchitektúrára épülnek, a chipek több jelentős újítást vonultatnak fel, ezek közé tartozik az új foglalat, a virtualizációs képesség, és a DDR2 memória használata.

Socket F és DDR2

Az új foglalat Socket F néven ismert, és 1207 tűt tartalmaz. Kiképzése hasonló az Intel LGA775 foglalatához, vagyis szintén LGA, azaz land-grid array: a tűk nem a processzor tokozásán foglalnak helyet "lábakként", hanem a foglalatból nyúlnak ki. Az F-infrastruktúra hivatalosan is támogatja a jövő év közepén, vagy második felében várható négymagos chipeket, így biztosított a platform jövőállósága és a beruházások védelme, hiszen a lapkák kicserélését követően, azonnal kétszeresére növelhetjük a rendszerben található processzormagok számát. Az egyutas rendszerekbe szánt Opteronok az asztali PC-khez hasonlóan AM2 foglalatba illeszkednek, ami révén még alacsonyabb belépési költség érhető el. Ez ráadásul arra is utalhat, hogy az AM2 is képes lesz négymagos processzorokat befogadni.

Socket F

Az új platform már támogatja a HTX felületet, amely közvetlenül a processzorhoz csatlakoztat egy perifériát, HyperTransport linken keresztül. Az AMD ún. Torrenza kezdeményezésének keretén belül alkotta meg a bárki által hozzáférhető HTX specifikációt, amellyel célja, hogy platformjához alkalmazás-specifikus célprocesszorok jelenhessenek meg, például kriptográfiai motor, Java-gyorsító, vektorprocesszor, vagy molekuláris dinamikai számításokat végző chipek.

A DDR2 memóriára való váltással az AMD addig várt ki, ameddig lehetett. Az Intel jóvoltából felfutó volumen miatt az DDR2 egységnyi kapacitásra vetített ára ma már alacsonyabb mint a visszaszoruló DDR-é, miközben alacsonyabb fogyasztással, magasabb sávszélességgel, és megbízhatóbb működéssel bír. Egyetlen, ugyanakkor igen jelentős hátránya, hogy jelentősen magasabb késleltetési karakterisztikája miatt az AMD-platform számára nem nyújt magasabb teljesítményt, sőt, a korai, ráadásul akkor még drága DDR2-modulokkal több feladat futtatása alatt gyengébb eredményeket produkált. A magasabb rendelkezésre álló sávszélesség és az egyre javuló késleltetések révén ugyanakkor magas terhelésű szerverfeladatok során a jövőben a DDR2 teljesítményoldalról is egyre nagyobb előnyhöz jut, ami a négymagos chipek jelentette extra memóriaterheléssel fog kiteljesedni.

A DDR2-t támogató Opteronok a memória szabványnak megfelelően támogatják a memóriacímzés paritásvédelmét, és a címek hibajavítását, ami megbízhatóbb működéshez vezet. A memóriakapacitás növekedésével a memória által produkált bithibák jelentik az egyik, ha nem a legnagyobb gondot. A megbízhatóság mellett magasabb rendelkezésre állást is biztosít az új platform, mégpedig tartalék memóriamodul használatával. Ha a processzor az egyik modulnál hibát érzékel, üzem közben igyekszik lekapcsolni, és a tartalék modult használatba venni, anélkül, hogy az adatok sérülnének.

K8 Rev F die photo
Az új generációs Opteron "látképe"

Virtuális szerverek

A virtualizációs technológia révén az új Opteronok immár hardveresen támogatják több egyidejű operációs rendszer futtatását, amivel csökken az ennek a kezelésével járó teljesítményveszteség. Az egymástól független, szoftveresen elszigetelt virtuális gépek (VM) segítségével drasztikusan növelhető a szerverek kihasználtsága, csökkenthetőek az adminisztrációs és üzemeltetési költségek a központi menedzselhetőség és az akár jóval kevesebb szerver révén. További előnye a virtualizációnak fokozott biztonság, mivel az egyes feladatok külön VM-en futtathatóak, illetve az egy gépen való kevert szoftverkörnyezet (Windows, Linux, BSD, valamilyen UNIX) futtatása jelentette rugalmasság.

Pusztán teljesítményoldalról is javulást hozhat a virtualizáció használata. Még a szerverszoftverek esetében is jellemző, hogy a processzormagok vagy a tranzakciós igények számának növekedésével a szoftver (operációs rendszer kernel, webszerver, adatbázis-kezelő stb.) skálázódása nem tud lépést tartani, így az adott vasból a maximális teljesítmény több azonos VM futtatásával passzírozható ki, ami egyúttal rugalmas erőforrás-allokációt is lehetővé tesz. Az AMD prezentációjában a legnagyobb webszerver teljesítményt 26 VM futtatásával mutatta fel, 96 százalékos átlagos processzor-kihasználtság elérése mellett.

Új modellszámozás

Az új Opteronok az AMD disztribútorainál azonnal hozzáférhetőek, kezdve az egyutas gépekbe szánt változatoktól egészen a nyolcutas rendszerekbe is építhetőkig. A modellszámozás is változott némileg, immár négyszámjegyűvé vált. Az első szám jelzi, hogy legfeljebb hány utas gépbe építhető, a második mindig 2-es, mivel ez jelzi az új generációt, az utolsó kettő pedig a termékvonalon belüli relatív teljesítményt mutatja. A korábbi kétmagos modellektől eltérően itt kettesével emelkedik a szám egy magasabb órajelű változat esetében. Végül a modell jelölésének végén található betűjelek (vagy azok hiánya) utal az energiaosztályra: az SE (special edition) 120 wattot jelöl, a betűk hiánya a normál 95 wattos keretet, míg a HE (high-efficiency) az energiahatékony 68 wattos példányokat.

Az új chipek árazása a kétutas változatok esetében kedvezőbb, mivel hasonló áron eggyel gyorsabb modellt kapunk, míg a nyolcutas termékvonal árai megegyeznek a jelenlegi kétmagosakéval, míg a leggyorsabb, 2,8 gigahertzes 8220 SE változatért prémiumot kérnek. Az F-revíziós Opteronokra épülő szervereket és munkaállomásokat a HP, a Sun és az IBM is bejelentette a mai napon.

Elkészült a K8L

Érdekesség, hogy az AMD egyúttal bejelentette a négymagos K8L terveinek elkészültét, azaz a tape-outot (ami a mágnesszalagra rögzített tervekre utal). Ez azt jelenti, hogy egy-két hónapon várható az első működő szilícium bemutatása, ha az AMD a demózás mellett dönt, de a kereskedelmi termékként való megjelenés a legkorábban jövő év közepére tehető, ha a chip validációja komolyabb probléma nélkül végbemegy.

K8L

A K8L, azaz a "nyolc és feledik" generáció, a négymagos felépítésen kívül jelentős kommunikációs és mikroarchitekturális újításokat vonultat majd fel. A magok agresszívabb utasítás-előtöltést, fejlettebb elágazásbecslőt, soron kívüli adatbetöltést, és kétszeresére növelt lebegőpontos csúcsteljesítményt és belső cache-sávszélességet ígérnek. Az AMD processzorainak történetében először jelenik meg a harmadszintű gyorsítótár, amely kezdetben várhatóan 2-4 megabájt nagyságú lesz. A K8L ezen túlmenően jobb skálázódást is ígér a HyperTransport 3.0 révén, valamint fokozott megbízhatósággal és rendelkezésre állással bír majd.

Nagyon széles az a skála, amin az állásinterjú visszajelzések tartalmi minősége mozog: túl rövid, túl hosszú, semmitmondó, értelmetlen vagy semmi. A friss heti kraftie hírlevélben ezt jártuk körül. Ha tetszett a cikk, iratkozz fel, és minden héten elküldjük emailben a legfrissebbet!

a címlapról