Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 18. 10:25

Tüntessék el a Caps Lock billentyűt!

[Wired News] Abszurd ugyan, de kampány indult a Caps Lock billentyű ellen. A hadjáratot Pieter Hintjens, aki az iMatx informatikai vállalat vezetője kezdeményezte egy külön ebből a célból felállított blogon , valamint egy Google Groupon indított listán , majd onnan terjedt tovább. Hintjens célja nem más, mint hogy rávegye a készülékgyártókat, tüntessék el billentyűzeteikről az általa utált Caps Lockot.

[Wired News] Abszurd ugyan, de kampány indult a Caps Lock billentyű ellen. A hadjáratot Pieter Hintjens, aki az iMatx informatikai vállalat vezetője kezdeményezte egy külön ebből a célból felállított blogon, valamint egy Google Groupon indított listán, majd onnan terjedt tovább. Hintjens célja nem más, mint hogy rávegye a készülékgyártókat, tüntessék el billentyűzeteikről az általa utált Caps Lockot.

Hintjens úgy gondolja, a gomb csak a helyet foglalja, miközben néhány csalón és a Fortran programozókon kívül senki nem használja. Ezzel szemben a többség számára csak a gondot okozza, ugyanis a kis- és nagybetű közötti különbséget figyelembe vevő rendszereken hibásan adhatjuk meg a jelszót, szöveg gépelésénél pedig tévedésből csupa nagy betűvel írhatunk, amit újra kell aztán pötyögni. Szintén halálra idegesít sokakat, mikor így megírt szöveget kap, mivel amellett, hogy nem esztétikus, a csupa nagy betű a kiabálás megfelelője az internetes kommunikációban. A Capsoff nevű szerveződés szlogenje is erre utal: HAGYD ABBA A KIABÁLÁST!

A beviteli eszközöket 17 éve tervező Ikey egyik képviselője szerint eddig egyetlen olyan panasszal sem találkozott, amely a Caps Lock elhelyezkedésével lett volna kapcsolatos. Sőt, teszi hozzá Joel East tervező, nem valószínű, hogy a gomb eltűnne a közeljövőben, ugyanis adatbevitelnél és raktárkezelésnél például gyakran használják. Hozzátette, a Capsoff kezdeményezésnek több értelme lenne, ha a felhasználók kiművelésére és képzésére összpontosítanának a netes etikettel és a billentyűzet helyes használatával kapcsolatban.

Véleménye van?

A kraftie a HWSW IT-karrierrel foglalkozó, immár sok tízezer IT szakembert mozgató meetup- és podcast-sorozata. Mostantól pedig már egy hírlevél is! Iratkozz fel Te is, ha szeretnél heti egyszer egy rövid, de értékes karrierfókuszú tartalmat kapni.

a címlapról