Mellékleteink: HUP | Gamekapocs
Keres
Július 19-én SYSADMINDAY: egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket!

Pro: az AMD-ATI fúzió közelebbről

Bizó Dániel, 2006. augusztus 09. 13:35
Ez a cikk több évvel ezelőtt születetett, ezért előfordulhat, hogy a tartalma már elavult.
Frissebb anyagokat találhatsz a keresőnk segítségével:

Az elmúlt évek egyik, ha nem a legmeglepőbb bejelentését tette az AMD, mikor a két hete bejelentette az ATI Technologies felvásárlását. Kétrészes cikkünk előző részében az ellenérveket sorakoztattuk fel, most az akvizíció mögött meghúzódó motivációra és a lehetőségeket mutatjuk be.

hirdetés
Mint azt a legtöbb olvasónk már bizonyára tudja, az AMD július 24-én bejelentette, felvásárolja az elsősorban grafikus chipjeiről ismert kanadai ATI Technologiest. Előző cikkünkben igyekeztünk rámutatni azokra a főbb problémákra, melyek a két vállalat fúziója kapcsán jelentkezhetnek. Most a lehetőségeket foglaljuk össze, megragadva a valódi motivációkat.

AMD-ATI: egy, aki mindent visz

A kockázatokkal ellentétben -- melyeket a résztvevők nem igazán szeretnek hangsúlyozni, sőt jelen esetben egyáltalán nem szándékoztak a publikum figyelmét felhívni rájuk -- az előnyökről természetesen hosszadalmasan zeng a pr-gépezet. Ugyanakkor az érvelést ugyanúgy kritika érte, elsősorban a pénzügyi világ oldaláról: az AMD és az ATI nem egy, vagy legfeljebb kettő erőteljes indokot mutatott be, megmutatva a felvásárlás valódi erejét (ha tényleg van neki), hanem érvek hadával igyekeztek elárasztani a befektetőket, elemzőket, mintha azt mondanák: az AMD-ATI mindent visz.

A fúzió kapcsán tartott konferenciahíváson a cégek felsővezetői azzal igyekezték a szkeptikusokat meggyőzni, hogy az egyesült vállalat mind a számítástechnika, a mobiltelefonok, digitális televíziók és játékkonzolok piacán erős jelenléttel bír majd. Való igaz: az ATI a digitális televíziók (DTV) egyik vezető beszállítója, a mobilpiacon partnerérének tudhatja a két legnagyobb gyártót, a Nokiát és a Motorolát, melyek számára grafikus gyorsítóchipeket szállít, valamint a Microsoft Xbox 360 játékgépben az ATI Xenon grafikus chipje található, amely ráadásul az iparág szerint előremutató fejlesztés, legalább 1 évvel megelőzve más chipeket. Azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az első két esetben igen magas növekedési ütemről, hatalmas volumenről és zsíros üzletről van szó, míg utóbbi segíti a kutatás-fejlesztés költségeit teríteni.

AMD-ATI jelenlét egyesülés után
Forrás: AMD

x86 mind felett

A HWSW ugyanakkor úgy gondolja, hogy az Intellel élet-halál harcot vívó AMD kockázatokkal terhelt helyzetében egy ilyen merész lépésnek minimális köze van az előbb említett piacokhoz. Mégha az ATI valóban megfelelő pozícióban is van ahhoz, hogy a mobilok és DTV piacain a jövőben nagyot kaszáljon -- amit jelen esetben nem szándékunk firtatni --, az AMD számára akkor sem lenne ésszerű olyan tevékenységbe befektetni, amely valamikor a távoli jövőben hoz bizonytalan megtérülést, miközben saját processzorgyártó üzletének versenyképesen tartásához folyamatosan hatalmas tőkeberuházásokra van szüksége. Ezt a cég már eddig sem finanszírozta könnyedén.

Ezért mi úgy látjuk, az ászpóker csak blöff, a "mindent vivő" négy lap közül kettő legfeljebb kilences, egy pedig hármas. Szerintünk az AMD valójában egyetlen egy, ásznak tűnő lap megszerzésére költ el 5,4 milliárd dollárt -- a többi lap egyszerűen csak a csomagban volt, ha kell, ha nem. Éppen ezért azt sem tartjuk kizártnak, sőt inkább valószínűnek, hogy az AMD később megválik majd ezektől a tevékenységi területektől, mivel az Intellel vívott háború az emberi és pénzügyi erőforrások átcsoportosítását teheti szükségessé. Ez annak ellenére is megtörténhet, hogy jelenleg semmiféle leépítésről szó nincs: elképzelhető, hogy az ATI olyan kitételt követelt meg, hogy egy bizonyos ideig az AMD nem eszközölhet tömeges leépítéseket, vagy nem adhat túl tevékenységi körökön.

Az ATI felvásárlásának tehát véleményünk szerint egyetlen célja az AMD x86-os stratégiájának erősítése volt. Az ATI által birtokolt szellemi tulajdon, valamint az emberi erőforrások (mintegy 2000 mérnökről van szó) lehetővé teszik az AMD számára, hogy a jövőben az Intelhez hasonlóan komplett platformokat hozzon létre és dobjon piacra. Az Intel 2003-ban a Centrinóval alapozta meg az idén év elején megfogalmazott platform-stratégiáját, ami egyes célpiacokra szabott megoldásokat takar, meghatározva a processzor, chipset és más kiegészítők típusát, például a Wi-Fi vezérlő meglétét. A Centrino sikerét látva az Intel idén év elején hatalmas promóciós kampánnyal megtámogatva elindította az Viiv (vájv) platformot, amely végeredményben egy számítógépes házimozi-rendszert (HTPC) takar, később pedig a vállalatok számára a vProt, amely elsősorban menedzselhetőségi és biztonsági képességeket igyekszik felvonultatni.

A cikk több oldalból áll:
Facebook
Adatvédelmi okokból az adott hír megosztása előtt mindig aktiválnod kell a gombot! Ezzel a megoldással harmadik fél nem tudja nyomon követni a tevékenységedet a HWSW-n, ez pedig közös érdekünk.
A IT-üzemeltetők világnapján egy teljes security meetup, számos szórakoztató program, és Felméri Péter standupja várja az érdeklődőket az Ankertbe.