Szerző: Bizó Dániel

2006. augusztus 8. 14:46

Tizenöt éves lett a www

Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket. A web kifejlesztése a ma 50 éves Tim Berners-Lee nevéhez fűződik, aki akkor a svájci CERN -- nukleáris kutatásokat végző európai szervezet -- laboratóriumában dolgozott.

[HWSW] Augusztus hatodikán lett 15 éves a www, vagyis a world wide web, a világméretű háló, amely hozzájárult az internet elterjedéséhez, és gyökeresen változtatta meg és változtatja napjainkban is az életünket. A web kifejlesztése a ma 50 éves Tim Berners-Lee nevéhez fűződik, aki akkor a svájci CERN -- nukleáris kutatásokat végző európai szervezet -- laboratóriumában dolgozott.

Legény a gáton

A web ötletét Berners-Lee számára a tudományos világban termelődő töménytelen információ-mennyiség kezelése adta. A férfi munkája 1980-ban kezdődött, amikor megalkotta a hipertextet, tehát a linkelésekre épülő lapstruktúrákat. A webet létrehozó komolyabb projektnek azonban csak 9 évvel később látott neki, 1989 márciusában. Másfél évvel később, 1990 végére már elkészültek a web működéséhez szükséges eszközök, így az első webszerver, valamint az első webböngésző és szerkesztő is, az oldalak továbbítást lehetővé tévő HTTP, valamint a címeket leíró URL, így megszülettek az első weboldalak is. A rendszer egy Apple NeXT munkaállomáson futott.

A web világra jövetele napjának 1991. augusztus 6-át tartjuk, ugyanis Berners-Lee ekkor hozta nyilvánosságra a projektet egy News Group listára küldött levelében, és tette hozzáférhetővé az eszközöket. Mint írja: "A WorldWideWeb (WWW) projekt azt célozza, hogy lehetővé tegye bármilyen információra mutató link létrehozását. [...] A WWW projekt azért indult el, hogy a nagyenergiás fizikusok (részecskefizika) adatokat, híreket és dokumentációkat oszthassanak meg. Rendkívül mértékben foglalkoztat minket, hogy a webet más területekre is elterjesszük[...]".

BOOM!

A web 1991-es nyilvánosságra hozatala lökést adott az internet elterjedésének, forradalmasította az információszerzési és közlési szokásainkat. Mára már több mint egymilliárd internetezőt tartanak világszerte számon, ez azonban még mindig csak a Föld népességének mindössze 16 százalékát teszi ki. Magyarországon már nagyjából 3 millióan csatlakozunk a világhálóra rendszeresen.

Berners-Lee egy 1999-es visszaemlékezésében azt írja, hogy a kezdetekben fontolóra vette, hogy céget alapít, mely kiaknázza a web adta üzleti lehetőségeket, de akkor túl kockázatosnak találta a vállalkozást. Helyette más vállalatok töltötték be az űrt, melyek közül sok (gondoljunk csak az olyan nevekre, mint a Google, Amazon, Yahoo!, eBay) mára globális szereplővé nőtte ki magát, évi dollármilliárdos forgalmat bonyolítva. A feltaláló két évvel ezelőttig nem is látott pénzt találmányából, 2004-ben végül megkapta a Millennium Technology Prize díjat, és a hozzá járó 1 millió eurót.


Tim Berners-Lee és a web, 1994. július 11.

A férfi az üzleti lehetőségek helyett az internet felhasználhatóságának kiterjesztésére fordította idejét, melynek eredményeként most a World Wide Web Consortium (W3C) vezetője. A W3C egy, a web funkcionalitásának bővítésén és az azt leíró szabványok elkészítésén munkálkodó, non-profit szervezet. Az oxfordi diplomával rendelkező Berners-Lee ezenkívül jelenleg a bostoni MIT számítógép-tudományi laboratóriumában folytatja tudományos tevékenységét.

Bár 15 év emberi léptékkel nem kis idő, megalkotója szerint a web és az internet még csak embrionális szakaszban van, és még több forradalmi változás várható. A W3C-vel jelenleg a szemantikus weben és elterjesztésén dolgoznak, egy olyan kor eljövetelén, mikor a keresőmotorok tényleg "érteni" fogják majd az oldalak tartalmát, és képesek lesznek valóban releváns találatokkal szolgálni, jelentősen felgyorsítva az információkhoz való jutást.

Európa egyik legnagyobb Atlassiannal kapcsolatos rendezvénye, immár kilencedik alkalommal, új lendületet ad a vállalati produktivitásnak és a hatékony ügyfélkezelésnek. A március 20-21-i rendezvényen is lesznek top nemzetközi vendorok, a fókuszban pedig a projekt menedzsment, az IT szolgáltatásmenedzsment, és a HR lesznek.

a címlapról